Вбудований або зовнішній змішувач, що вибрати?

 

Види змішувачів за типом монтажу

Настінні змішувачі з зовнішнім розташуванням мають звичний вигляд. Зовнішній змішувач монтується на труби, що зазвичай виступають зі стіни. Однак, це лише один з варіантів монтажу змішувачів. 

Сучасні технології впливають на рівень функціональності та дизайн ванної кімнати та кухні – зовнішній змішувач сьогодні значно поступається вбудованому змішувачу за популярністю.

Ергономіка, мінімалізм, інноваційні функції – три причини, чому виробники зацікавлені у розробці та випуску вбудованих моделей змішувачів, які сьогодні користуються популярністю.

Вбудований змішувач у порівнянні зі своїм зовнішнім побратимом має більш лаконічний вигляд, тому що назовні виступає тільки важіль керування або вентильні крани, вилив та/або душова лійка. 

Який змішувач купити для окремо розташованої ванни або напільної раковини? Напільний змішувач – це ще один вид змішувачів за типом монтажу.

Корпус змішувача окрім звичних деталей має у комплекті металеву штангу для утримування змішувача на необхідній висоті, через яку підводиться вода. 

Зовнішній змішувач: основні переваги та недоліки

Зовнішній змішувач встановлюється на підводки, які в наявності у будь-якій квартирі, тому сантехнічних прилад можна купити завчасно, ще до початку ремонту у ванній кімнаті. Додаткове розведення труб робити не доведеться.

Настінні змішувачі з зовнішнім розташуванням на сучасному ринку сантехніки запропоновані виробниками у двох варіантах:

- с двома поворотними вентилями;

- з важелем для управління подачею та температурою води.

Розведення труб для подачі холодної та гарячої води для установки зовнішнього змішувача роблять заздалегідь. Труби ховають у стіні або у захисному коробі, фінальне оздоблення якого співпадає з базовим оздобленням приміщення. 

Відстань між виведеними назовні трубами для подачі гарячої та холодної води, як правило, відповідає стандарту. Однак, якщо між патрубками змішувача відстань виявиться іншою, у комплект зі змішувачем додаються перехідники для монтажу.

Переваги зовнішнього змішувача з поворотними кранами:

1. Змішувачі з поворотними вентилями зазвичай коштують дешевше, оскільки у змішувачів важільного типу внутрішня побудова складніша, а рівень надійності – вищий.

2. Зовнішній змішувач з поворотними кранами легко відремонтувати. Робочі деталі (вентилі, шарові механізми для перемикання води з виливу на душ) після виходу з ладу підлягають заміні та коштують не дорого.

3. Якщо головним критерієм вибору є стиль ванної кімнати – наприклад, класичний або ретро, тоді змішувач з двома вентилями виявиться в інтер’єрі незамінним. Сучасні моделі виглядатимуть як чужорідний елемент, виділятимуться на загальному фоні та врешті решт зруйнують дизайнерський задум. 

Змішувачі з важелем управління підійдуть для будь-якого сучасного інтер’єру. Одна-єдина деталь, яка періодично потребує заміни – це картридж, який повинен бути якісним, тоді прилад служитиме довше.

Побудова та зовнішній вигляд картриджу для різних моделей та від різних виробників не відрізняються один від одного. Загальна конструкція та функції – змішування гарячої та холодної води. 

Однак, картриджі все ж поділяються на види:

- за типом запірного механізму: шароподібний та дисковий

Шароподібні картриджі передбачають наявність у запірному механізмі шариків, які закривають один або обидва отвору для подачі води, таким чином, регулюючи температуру води.

Дискові картриджі виконують свої функції завдяки двом щільно прилеглим одна до одної пластинам (з кераміки або металу), які під час повороту закривають повністю або тільки частково отвори всередині змішувача.

- за матеріалом виготовлення: керамічний або металевий

Для пластин картриджу використовується високоякісна кераміка або нікельована сталь (дуже рідко – бронза).

Термін служби керамічних картриджів досягає 3 років, в той час як металеві пластини вже через півроку починають підтікати. 

За зовнішнім змішувачів з будь-якою побудовою та будь-якої моделі обов’язково доглядати, що для господарок є недоліком:

- регулярне очищення поверхонь від вапняного нальоту м'якою губкою та з використанням спеціальних миючих засобів;

- після кожного використання бажано обсушити деталі змішувача м'якою тканиною, щоб вода не висихала на поверхнях.

Вбудований змішувач: основні переваги та недоліки

Перевага. Сучасна запірна сантехніка з додатковими функціями – це вбудовані змішувачі з важелем управління. За необхідності можна знайти традиційну модель з двома вентилями.

Наприклад, каскадний змішувач, який подає воду у ванну з ефектом водопаду та підсвіченням, що надає струменю води різних кольорів в залежності від температури. 

Термостатичні змішувачі, панель керування яких дозволяє перед початком користування задавати необхідну температуру води.

Якщо, на вашу думку, змішувач у ванну повинен бути багатофункціональним, тоді приготуйтесь до того, що необхідно встановлювати вбудовану модель. 

Вбудовані змішувачі використовуються:

- для раковини;

- для біде;

- для ванни.

Класифікація вбудованих змішувачів за місцем установки

1. Врізний змішувач на раковину, стільницю або борт ванни

Змішувачі вбудовуються (врізаються) у спеціально передбачений отвір у раковині, стільниці або борті ванни. Виробники пропонують моделі під будь-яке дизайнерське рішення.

Врізний змішувач, коли в залежності від місця установки (раковина, біде, ванна) ззовні знаходяться тільки важіль управління, вилив та душова лійка, приваблює зручністю у використанні, економією простору та акуратним зовнішнім виглядом. 

Перевага. Якщо купити змішувач у ванну, призначений для установки на борт ванни, приємний бонус – можливість сховати не тільки підводки для подачі води, але й душовий шланг. В процесі використання лійка виймається з гнізда і шланг висувається на усю доступну довжину.

Отвори для установки врізного змішувача при наявності відповідного досвіду можна зробити самостійно або звернутися за послугою до професійних сантехніків. Заздалегідь підготована схема установки та розмітка допоможе не допустити помилки.

Придбання ванни з готовими отворами позбавить від необхідності висвердлити дірки у борті ванни. Однак, можуть очікувано виникнути проблеми з підводками – знадобляться гнучкі шланги для з'єднання патрубків змішувача з трубами, через які подається вода.

2. Змішувач прихованого монтажу

Прихований монтаж змішувача передбачає, що труби, підводки та місця кріплення ховаються у стіні за фальш-панеллю. Ззовні залишаються тільки важіль перемикання води та регулювання температури, вилив та душова лійка. 

Інший спосіб монтажу – у поглиблення у стіні. На рівні змішувача ніша закривається, а над ванною її можна перетворити на додаткове місце для зберігання. Ще одна полка у ванній кімнаті ніколи не буває зайвою. 

Перевага. Якщо купити змішувач прихованого монтажу, важіль та вилив встановлюється біля борту ванни (на висоті не більше 20 см), а душова лійка вбудовується у стелю або просто вище за інші деталі. Для зручності на додаток не завадить звичайна душова лійка зі шлангом та настінним тримачем.

У каталозі магазину plitka.kiev.ua у розділі Змішувачі представлений широкий асортимент зовнішніх та вбудованих змішувачів від кращих виробників сантехніки. Залишається тільки вибрати змішувач, який підходить для вашого проекту!