Яку ванну вибрати: сталеву, чавунну, акрилову?

Ванна – важливий предмет інтер’єру ванної кімнати, тому квапитися з придбанням не варто. Тільки зваживши усі переваги та недоліки, відповідність моделі обраному стилю, має сенс переходити до дій. Правильно підібрати ванну дуже важливо, адже в подальшому від цього залежить комфортне використання ванної кімнати.
Ванна мрії – яка вона? Якісна, довговічна, завжди біла, гарна та комфортна. У ванні доведеться щоденно змивати з себе не тільки бруд, але й накопичені за день втому та негатив, зручна та якісна чаша радуватиме чудовим дизайном та забезпечить кожному члену сім'ї спокійний відпочинок під час банних процедур.
Потрібно враховувати естетичний бік питання, обміркувати колір, наявність важливих для багатьох поручнів та покриття, що попереджає ковзання, розмір та спосіб розташування виробу.
Поговоримо про ванни – великі та маленькі, прості та гідромасажні, чавунні та акрилові, масивні та легкі, ніби піринка. Адже узявши до уваги усі "підводні камені", об які може спіткнутися споживач, купуючи ванну - цей габаритний та недешевий предмет сантехніки, потім не доведеться шкодувати та виправляти помилки.

Світ ванн

Імпровізовану екскурсію багатоманітним, мальовничим та непередбачуваним світом ванн краще розпочати зі знайомства з матеріалами виготовлення. Від сировини та технології залежить кінцевий результат - тактильні відчуття споживача, безшумність, термін служби, виразність кольору та форми чаші.
Найпоширеніші матеріали, з яких виготовляють ванни – сталь, чавун, акрил – мають різний ступінь тепловіддачі, готовий виріб відрізняється за ваговою категорією та дизайном. Кожний параметр у переліку – це критерій вибору, яким не варто нехтувати.

акриловая ванна

Сталева ванна
Сталева ванна вважається найбільш бюджетним варіантом. Правда, якщо обрати неякісний виріб, разом з легкістю та доступністю за ціною кожного дня доведеться слухати дзвін, який спричинятиме струмінь води, долітаючи до поверхні.
Іншим недоліком моделі зі сталі – висока тепловіддача. Вода у сталевій ванні швидко втрачатиме температуру. Однак, сучасні технології дозволяють створювати ванни, які позбавлені всіх перелічених недоліків. Саме тому важливо вибирати сертифіковані вироби від виробників, які мають перевірену репутацію.
Сталеві чаші врівноважуються додатковими каркасами, вкриваються міцною емаллю і на відміну від неякісного виробу служитимуть довго, аж ніяк не спричиняючи незручності споживачеві.
Сталева ванна все ж зберігає свою головну перевагу – прийнятну ціну, тому ідеально підійде в тому випадку, якщо немає жодних амбіцій переплачувати.
Варто у будь-якому випадку вибирати модель з товстими стінками, які не деформуватимуться під механічним впливом.

стальная ванна

Чавунна ванна
Чавун – міцніший за сталь матеріал, який довго втримує температуру води. Чавунна ванна - це класика, яка не підвладна моді та плину часу.
Єдині недоліки чавунної ванни – вага та не надто стійке емальоване покриття, яке з часом тьмяніє та потроху сколюється. Але гарантійний термін – близько 25 років, вражає й переконує не квапитися із сумнівами.
Переваги чавунної ємності – у ній можна від душі поніжитися у теплій водичці, насолодитися піною або трав'яним настоєм, не турбуючись про те, що вода швидко втрачає чарівне тепло.
Вага чавунної ванни здатна додати неприємних хвилин під час транспортування. Окрім того, не у будь-якому приміщенні можна встановлювати надто важку ванну з чавуну. Треба переконатися, що міжповерхові перегородки витримають її вагу, якщо встановити красуню з чавуну заплановано у кількаповерховому будинку.
У бортики чавунної ванни не вдасться встановити систему гідромасажу, що складається з певної кількості форсунок.
Що стосується дизайну, без окремо розташованої чавунної ванни не можливо уявити класичний інтер’єр. Стана чаша на золотавих або сріблястих левових ніжках не втрачає позицій серед прихильників класичного стиля.

чугунная ванна

Акрилова ванна
Наостанок – ванна з акрилу, яка сьогодні користується високим попитом, досить доступна за ціною, легка та різноманітна за виконанням та формою.
Акрилова красуня набагато легша за решту моделей. Навіть великий розмір - не досить, щоб перевершити за вагою чавунну ванну. Ця перевага акрилової ванни особливо цінується під час транспортування та підняття на поверх у багатоквартирному будинку.
До переваг акрилової ванни належить простий монтаж та, в разі необхідності, ремонт. Якщо раптом з'явиться подряпина, її легко замаскувати за допомогою спеціальної пасти для акрилових виробів.
Податливий матеріал дозволяє виробникам надавати акриловій ванні майже будь-яку форму та розмір. Нерівні вигнуті стінки ванни ніби виліплені з пластиліну, обладнані сидіннями, полицями, підголівниками та зручними бортами для розташування засобів гігієни.
Легкий та пластичний матеріал, тим не менше, витримує вагу, що дорівнює тонні. Але чаша акрилової ванни потребує фіксації металевим каркасом, на який, здебільшого, і встановлюється.
Чарівні моделі у формі елегантної жіночої туфлі на каблуку, кораблика або витонченого бокалу, інкрустованого каменями Сваровскі – усі ці шедеври сантехнічної промисловості виконані саме з акрилу.
Зовні акрилова ванна відрізняється від емальованої сталевої або чавунної за матовим блиском. Акрил фарбують у різні кольори, а ваннам надають будь-яку конфігурацію.
На акриловій поверхні майже не накопичується бруд, за нею легко та просто доглядати, але в жодному разі не можна використовувати абразивні речовини та чистячи засоби, які містять розчинники
Краще не лити у акрилову ванну окроп – вода з температурою вище 100 % може пошкодити поверхню.

акриловая ванна

Функціональні можливості ванн

Ванни обладнуються різними додатковими функціями, які допомагають зняти напругу та, навіть, отримати комплексні оздоровчі процедури. Воду у ванні можна збагатити киснем або озоном, гідромасажними форсунками та інше.
Кварилова ванна
Ванни з кварилу – матеріалу, який виготовляється з суміші акрилу та кварцової крихти відрізняються підвищеною міцністю, тривалим терміном служби і не вимагають спеціального армування. Вага кварилової чаші істотно збільшилась у порівнянні з акриловою ванною, але їм все одно не зрівнятися з чавунними.
Білу або кольорову гладь поверхні складно пошкодити, а у дизайні переважають рівні лінії та виключаються згини та закруглення.
Розміри ванн
Важливо обміркувати, ванна якого розміру ідеально підійде для ванної кімнати. Не правильно підібрані габарити "обновки" потягнуть за собою повернення товару або думки про перепланування! Адже якщо ванна займатиме надто велику площу з огляду на конкретне приміщення, не вистачить місця для чого іншого – раковини, біде або пральної машини.
Уникнути помилки дозволять конкретні креслення приміщення, на яких враховано кожний сантиметр.
Для невеликої за площею ванної кімнати виробники пропонують кутові моделі, які своїм напівкруглим "анфасом" додадуть приміщенню легкості та затишку. Окрім того, безпосередньо над ванною на стику стін можна повісити зручну полицю, де компактно розташуються засоби гігієни, ароматичні свічки та інші аксесуари для ванної кімнати.
Пам'ятаєте народну мудрість: "Риба шукає, де глибше!"? Врахуйте розмір ванни так, щоб тіло будь-кого з рідних зручно мало змогу зручно розташуватися і не займало вимушену позу, коли коліна мають бути у зігнутому стані.
Обираючи виріб за довжиною, скористайтесь порадою спеціалістів та надайте перевагу тій моделі, в якій ви зможете комфортно розташуватися, а ноги при цьому матимуть опору, що не дозволить вам ковзнути та піти під воду з головою.
Але щоб не турбуватися за безпеку близьких та, особливо, дітей, не варто вибирати надто високу чашу, а також потурбуватися про покриття проти ковзання.
Якщо ви щасливий власник просторою ванної кімнати, купуйте з розмахом. Наприклад, у центрі великої ванної кімнати можна розмістити велику модель у формі серця!
Але який би дизайн та спосіб установки ванни ви не обрали, варто пересвідчитись, що до комплекту входять елементи комунікацій - система зливу / переливу. Якщо випустити з виду цю деталь, потім складно буде підібрати подібну дрібничку потрібного діаметру.
Важливо: установку важливого предмету сантехніки довіряйте спеціалістам, щоб ванна гарантовано служила довго та справно.