Унікальний інтер’єр: колір, орнамент, форма та фактура

 

ЗМІСТ:

1. Як оформити унікальний інтер’єр?

2. Грамотна еклектика – запорука унікальності інтер’єру

2.1. Поєднання старого та нового

2.2. Керамічна плитка як елемент стиля

3. Як підібрати кольорову палітру?

4. Актуальність правильної геометрії

 

1. Як оформити унікальний інтер’єр?

Дизайнери поділяють модні тренди на «висхідні» та «поширені». В останніх є великий шанс у будь-який час перейти до категорії «застарілих».

Навіть класика, що дійшла до нас крізь віки, вимагає корекції, щоб виглядати актуально. Не дивно, що сучасним трендам на існування відведено зовсім мало часу: заявитися, досягти «зеніту» та втратити привабливість.

Створити лише за натхненням інтер’єр, який не втратить актуальності через роки, майже не можливо. Професіонали йдуть шляхом практики, щоб відкрити для себе прийоми та правила дизайну, які дозволяють оформити унікальний інтер’єр, який не доведеться змінювати на інший вже через 3-5 років. 

Створюючи унікальний інтер’єр, варто акцентувати увагу на п’яти моментах:

- грамотне змішування стилів (еклектика);

- гармонійне поєднання кольорів;

- натуральні матеріали;

- прості геометричні форми;

- комфорт – одиниця виміру гармонії.

2. Грамотна еклектика – запорука унікальності інтер’єру

Еклектика – це не стиль дизайну, а принцип оформлення інтер’єру, для якого використовуються прийоми та елементи, що походять з різних епох та стилів.

За правилами еклектики в роботу беруть 2-3 стилі:

- класичний;

- етнічний;

- сучасний.

Оздоблення, предмети меблів та декору, а також текстиль зі стилістично різних напрямків дизайну об’єднує в цілісну картину колір та матеріали. 

2.1. Поєднання старого та нового

Наприклад, сьогодні у моді «неблагородний» антикваріат, який відображає певний період часу та/або звичаї. Плетені корзини для білизни, сходинки замість тримачів для рушників, старовинне кухонне начиння, бляшаний молочник у якості вази для букету із сухих трав, настільна лампа як дві краплі схожа на старий гасовий світильник.

Кожний з цих предметів виглядатиме інакше у різних стилізаціях. До індустріального інтер’єру предмети у стилі ретро впишуться природно та невимушено. Втім, як і до кантрі, шале або рустику. 

Класичне оформлення із доповненням у вигляді «антикваріату», купленого на блошиному ринку або знайденого на бабусиному горищі, буде дещо екзотичним та простішим одночасно. В інтер’єрі зі старими, але дуже затишними предметами побуту, комфорт буде відчутнішим.

Вік справжніх раритетів – від 50 років та більше. Унікальні предмети інтер’єру, яким від 15 до 50 років, належать до ретро або вінтажу.

Антикварні предмети цінуються за дорогі матеріали, з яких вони виготовлені, та/або відображення певної культурної епохи.

Як відрізнити насправді цінну річ від звичайного барахла? Звичайно, досвід тут не завадить і краще звертатися до професіоналів.

Однак, якщо справа не у вартості, а річ подобається й підходить на роль цікавого акценту в інтер’єрі – потрібно наважитися та купити! А якщо виникають сумніви? Спеціалісти радять дослідити предмет уважніше.

Поєднання геометричних фасадів сучасних меблів та старих речей виглядає ефектно, а інтер’єр від подібних комбінацій набуває динаміки та виразності. 

2.2. Керамічна плитка як елемент стиля

Виробники сучасної керамічної плитки пропонують дизайн поверхні у будь-якому стилі. Імітації матеріалів природного походження відрізняються точністю та передають найменші деталі текстури – дерева, каменя, мармуру, металу або бетону.

Зістарений камінь (наприклад, Almera Ceramica Lorraine) або штукатурка (Alaplana Anduin) – автентичне оздоблення для середземноморського інтер’єру. 

На фото: колекція Almera Ceramica Lorraine

На фото: колекція Alaplana Anduin

Символічні візерунки на поверхні плитки у стилі pathwork (Peronda FS Star) – чудовий фон та прикраса для кантрі-стиля. 

На фото: колекція Peronda FS Star

Мармур за традицією вважається класичним оздобленням, але сьогодні ставлення до благородного каменя змінилося. Білий мармур (Cerrad Calacatta) чудово виглядає у скандинавських інтер’єрах, а чорний (Geotiles UT. Navia) – у сучасних міських просторах. 

На фото: колекція Cerrad Calacatta 

На фото: колекція Geotiles UT. Navia

Глянсова плитка під мармур (Golden Tile Absolute) незамінна як для неокласичних інтер’єрів, так і для сучасних. 

На фото: колекція Golden Tile Absolute

Імітації під грубий бетон (APE Ceramica Crea) вкажуть на інтер’єр у стилі лофт, а більш декоративні поверхні (Cerrad Batista) – на мінімалізм, hi-tech, індустріальний.

На фото: колекція APE Ceramica Crea

Цегляна кладка (Baldocer Tegel, Cerrad Loft) у залежності від виду та кольору може бути атрибутом різних стилів – від кантрі до скандинавського. 

На фото: колекція Baldocer Tegel

На фото: колекція Cerrad Loft

Дерево (Cersanit Gilberton, Imola Wood) – універсальна фактура, для якої знайдеться місце в більшості інтер’єрів. Різниця полягає у типі обробки поверхні та кольорі. 

На фото: колекція Cersanit Gilberton

Фактури натуральних матеріалів – завжди у моді. Розмаїття текстур натурального каменя та деревини – основа для унікального інтер’єру майже у будь-якому стилі. 

На фото: колекція Imola Wood

3. Як підібрати кольорову палітру?

Простих порад з комбінування кольорів не достатньо. Головний критерій вибору кольорової палітри інтер’єру – смак дизайнера.

Існує лише один безпрограшний варіант – натуральна палітра, запозичена в природи.

Основні властивості кольорів та їхньої поведінки в інтер’єрі:

- холодні та теплі відтінки;

- світлі та темні відтінки;

- локально холодні та теплі відтінки (залежить від впливу сусідніх кольорів);

- локально світлі та темні відтінки (залежить від впливу сусідніх кольорів).

Колір виконує в інтер’єрі різні задачі. Наприклад, темний колір на віддаленій стіні візуально її наближує, а світлий, навпаки, віддаляє. Ці властивості кольорів дозволяють «підняти» стелю, якщо вона дуже низька. А у кімнатах-криницях – надто вузьких та з високою стелею, важливо візуально «опустити» стелю та надати геометрії кімнати гармонійний вигляд. 

В кольорів є рефлекси. Кольори змінюються під впливом сусідніх кольорів – посилюють або нейтралізують. Не помилитися допоможе практика у… поєднанні фарб. Досить придбати 7 основних кольорів та кілька пензликів. Змішуючи фарби «вживу» про кольори можна отримати набагато більше інформації, аніж із розповідей досвідчених дизайнерів.

Розуміння відносин між кольорами можна отримати завдяки знайомству із живописом та готовими інтер’єрами, уважному дослідженню комбінацій, які пропонує природа.

Неяскраві приглушені відтінки – завжди у пріоритеті та виглядає в інтер’єрі більш гармонійно, аніж яскраві та надто виразні. 

4. Актуальність правильної геометрії

Форми задають ритм в інтер’єрі. Прості геометричні форми та їх поєднання впорядковують простір та сприяє комфортному перебуванню у приміщенні.

Меблеві фасади, формат та орнаменти у напільному та настінному оздобленні – інструменти створення геометрії інтер’єру.

Рельєфи з горизонтальних та вертикальних ліній – модний тренд останніх років. Прямі лінії гармонійно поєднуються із м’якими округлими формами в інтер’єрі.

Наприклад, на фоні вертикальних дерев’яних рейок буде ефектно виглядати шароподібна люстра або плитка із орнаментом зі сфер круглої та овальної форми. 

В нашому магазині plitka.kiev.ua в широкому асортименті представлена керамічна плитка із різним дизайном поверхні.

Товари в колекції FS Star