Укладання плитки великих форматів

Плитка великих розмірів набуває все більшої популярності. Її використовують у домашніх умовах, а також в офісах, комерційних та деяких виробничих приміщеннях. Це відмінний матеріал, який виділяється не лише великими габаритами, але й зовсім іншим сприйняттям, ніж дрібніша кераміка. Укладання великої плитки має свої нюанси, з якими слід ознайомитися до початку робіт, щоб отримати бажаний результат. Наш сьогоднішній матеріал допоможе вам розібратися у найважливіших моментах цього процесу.

Плитка великого формату

Що таке широкоформатна плитка (плитка великих форматів)?

Велика плитка для підлоги та стін, або широкоформатна, як її ще називають, представляє собою прямокутні та квадратні елементи, ширина яких перевищує 50 см. Найчастіше її виготовляють з керамограніту, міцного та довговічного матеріалу, здатного витримувати інтенсивні механічні навантаження та використовуватися навіть під відкритим повітрям. Плитка великого формату для стін, як правило, має прямокутну форму. Допускається її виготовлення з білої глини — на неї здійснюється менше навантаження, ніж на підлоговий керамограніт. Спочатку великі елементи використовували в офісах і магазинах, але останнім часом все частіше зустрічається велика плитка для ванної кімнати, передпокою, кухні.

Плитка під дерево для підлоги

Підійде плитка великого формату для укладання на теплу підлогу?

Плитка великого формату має низку особливостей, які зробили її такою популярною:

  • Сучасний керамограніт великих розмірів відрізняється стильним дизайном, різноманіттям кольорів і відтінків.
  • Подібні облицювальні елементи дозволяють пограти з простором, допомогти його візуально розширити.
  • Укладанню плитки великого формату виділяється мінімум часу — чим більший об'єкти, тим легше їх викласти на поверхню.
  • За допомогою великих прямокутних або квадратних плиток легше створити ефект безшовного покриття.

 

Деякі люди задаються питанням, підійде плитка великого формату для укладання на теплу підлогу. Відповідь — звичайно ж так. Використовуйте електричний кабель або трубопровід з теплоносієм. Великоформатна плитка легко витримує нагрівання, не втрачає своїх експлуатаційних якостей і яскравості малюнка.

Плитка під метал

Що потрібно знати під час укладання плитки великих форматів?

Укладання керамогранітної плитки великого формату складається з кількох етапів

  • підготовки поверхні;
  • вибору клейового складу;
  • безпосереднього розміщення елементів.

Радимо приділити підвищену увагу першому етапу. Для укладання великоформатної плитки вам знадобиться ідеально рівна поверхня. На ринку існують спеціальні суміші для вирівнювання, наливні підлоги тощо. Поки ви не досягнете відсутності дефектів поверхні, не варто переходити до подальших робіт.

Для приклеювання плитки великого формату рекомендуємо придбати відповідний клей. Велику популярність мають склади з мінімальним часом схоплювання. Врахуйте, що для укладання елементів великого калібру вам знадобиться більше клею, ніж для звичайної кераміки. Якщо не впевнені у властивостях речовини, треба запитати у продавця, чи підходить обраний склад для вашого типу робіт.

Сам процес укладання плитки великого формату зазвичай починають з центру підлоги або стіни. Це робиться для того, щоб перед очима були максимально рівно і якісно викладені ділянки. За допомогою рівня накресліть на поверхні ідеально пряму лінію або натягніть нитку, по якій будете орієнтуватися. Чим правильніше буде викладений перший ряд, тим простіше піде робота далі.

Для створення підлогового покриття у просторих приміщеннях використовують сляби — великогабаритні кам'яні плити. Їхня площа може досягати 4 квадратних метрів, а товщина становить понад 3 сантиметри. Оригінальний спосіб укладання слябів носить назву «відкрита книга» — елементи розпилюються на 2 частини та викладаються попарно. Виходить симетрична композиція, плити якої мають однаковий або дуже схожий візерунок.

Плитка під мармур

Великоформатна плитка українських і зарубіжних виробників

Інтернет-магазин Plitka.kiev.ua — один з найбільших українських постачальників керамічної продукції. У каталозі компанії ви знайдете плитку провідних українських і зарубіжних брендів. Наш магазин реалізує продукцію різних розмірів, кольорів, стилів. Останнім часом у клієнтів користується попитом:

  • плитка великого формату для ванної;
  • плитка великого формату для кухні;
  • плитка великого формату для холу.

В асортименті постійно присутні великі елементи з керамограніту або кахлю для внутрішніх і зовнішніх робіт. Менеджери магазину безкоштовно консультують, допомагають визначитися з колекцією, знайомлять зі способами укладання плитки. Якщо вам потрібна якісна великоформатна кераміка, замовляйте її у серйозного постачальника з відмінною репутацією та кращими цінами на ринку.