Укладка керамічної плитки: поради та рекомендації експертів

Вирішили зробити ремонт у кухні, ванній кімнаті або туалеті? Якщо задум полягає в оздобленні приміщення керамічною плиткою без допомоги спеціалістів, краще ознайомитися з технікою укладки до найменших дрібниць.
Здебільшого, новачки припускаються типових помилок, тому найпоширеніші життєві ситуації, пов’язані з ремонтом, теж є типовими. Не будемо шукати коротких шляхів, зустрічаючи проблеми з відкритим обличчям. Будь-яку проблему можна виправити, однак це вимагатиме додаткових зусиль, часу і, часто, грошей. Отже, проблеми краще попереджувати!

Підготовка до укладки плитки

Спочатку важливо розглянути площу та геометрію приміщення. Поверхні варто підготувати, видаливши попереднє оздоблення.
Кажуть, ламати – не будувати. Очищення поверхонь приміщення – робота не копітка, але потребує певних затрат енергії та часу.
Наприклад, видаляючи стару плитку, потрібно озброїтися шпателем та молотком, знайти зручне місце для початку й далі збивати усе на шляху, допоки стіни та підлога не будуть очищені аж до бетону або цегли – в залежності від матеріалу, з якого побудовано будинок.
Тепер важливо з поверхонь сколоти різного роду випуклості, а також зробити невеликі насічки, щоб забезпечити гарну адгезію і керамічна плитка добре схватилася.
Надто гладку стіну варто затерти наждаком, а після заґрунтувати спеціальною рідиною для ґрунтування, цементним молоком або розведеним клеєм ПВА.

демонтаж плитки

Якщо йдеться про напільну укладку, горизонтальну поверхню треба вирівняти, позбавившись від можливих поглиблень за допомогою спеціальних розчинів або стяжки.
На наступному етапі, якщо керамічна плитка ще не куплена, потрібно правильно розрахувати площу поверхонь та кількість облицювального матеріалу, з яким доведеться працювати.
Щоб вирахувати площу, потрібно помножити ширину окремо взятої підлоги або стіни на висоту. Запам'ятайте показник, а коли знатимете формат плитки, потрібно буде вирахувати ще й площу однієї плитки. Щоб визначити потрібну кількість плиток, площу поверхні для оздоблення потрібно розділити на площу однієї плитки. Отриманий результат дорівнюватиме потрібній кількості кахлю.
Плитку потрібно купувати з деяким запасом, адже в процессі укладки її доведеться різати. Від загальної кількості 10-15 % відсотків, в залежності від складності кладки, повинно бути в запасі.
Отже, етап вибору плитки пройдений і ви – щасливий власник неперевершеної за дизайном та якістю плитки - з рельєфним малюнком, флористичним візерунком та ще й з найновішої колекції відомого бренду.
Відомо, що навіть найдорожчу та дуже якісну плитку легко пошкодити, якщо укладка піде вкрив та вкіс, без дотримання певних правил облицювання.
Укладку потрібно здійснювати акуратно, ряд за рядом, плитку за плиткою. Щоб уникнути помилки, потрібно спочатку зробити розмітку поверхні за допомогою гідрорівня та схилу, зробити прямо на стінах помітки олівцем і працювати чітко по них.
Якщо усе зробити правильно, глянсові та матові модулі лягатимуть рівно та зійдуться у потрібних місцях.
Ремонт у ванній кімнаті або туалеті передбачає облицювання кахлями і стін, і підлоги. Починати потрібно з поверхні під ногами – напільне покриття потрібно робити насамперед.

Інструменти для укладки плитки

Без потрібних інструментів здійснити ремонтні роботи не можливо. Для укладки керамічної плитки знадобляться: не потрібна ємність для розчину, шпатель зубчастий та гумовий, рівень, різак для плитки, рулетка, болгарка та спеціальний набір пластикових хрестиків, якщо кахлі передбачається укладати кахлі зі швами.

настенная плитка

Укладка напільної плитки
Існує декілька способів укладки плитки – по діагоналі, "шов у шов", у шаховому порядку, "ялинкою" та в розбіжку. У будь-якому з наведених варіантів потрібно буде встановити орієнтування для першої плитки та її наступних рядів.
Цілу плитку починайте вкладати з лицьового боку, який не буде заставлений меблями, а тому оголить усі недоліки. Таким чином, протилежний бік (на стику стіни та підлоги або двох стін) ви нагородите обрізаним матеріалом, якщо такий з'явиться з причини невідповідності розмірів. Врахуйте також, що якщо у приміщенні є вікно, тоді його лінії повинні чітко співпадати з рядами плитки, в ідеалі вони виявляться паралельними.
Для приготування розчину потрібно з'єднати суху суміш у пропорціях один до чотирьох. Оскільки готовий клейовий розчин схильний засихати, розводити його краще частинами. Якщо раптом робота призупиниться, у разі якщо суміш залишиться, ви ризикуєте отримати незручну для нанесення маси, а моноліт у формі вашої ємності для розчину.
Облицювання підлоги у прохолодному приміщенні, не забудьте оставити невеликий прохід з пари рядків до наступного дня, інакше залишитесь ізольованими від суспільства або не отримаєте доступу до важливої для вас зони.
Наносити розчин на плитку потрібно зубчастим шпателем та прижати отриманий "бутерброд" до поверхні, акуратно розрівнюючи її. Між плитками вставляйте заздалегідь придбані хрестики, вузькі зазори між керамічними полотнами необхідні для затірки та, як наслідок, естетичного вигляду готової поверхні.
Укладка настінної плитки
Облицювання стіни потрібно починати з кутка та спланувати, які предмети зустрінуться у вас на шляху. Розетки, вимикачі, труби потрібно обходити старанно, щоб обрізана плитка не пошкодила загальний вигляд.
У випадку з робочим "фартухом" на кухні, якщо ви не бажаєте мати зайвих витрат, щоб облицьовувати стіни, сховані за меблевим гарнітуром, доведеться починати не з лінії підлоги, який служить опорою у приміщенні, а на певній відстані від неї. У подібній ситуації від стіни до стіни потрібно прикріпити рівні дерев'яні дошки – зробити це можливо за допомогою рівня.
Таким чином, плитка ляже рівно і не сповзатиме униз по стіні. Щоб нове оздоблення для приміщення виглядало цілісним та завершеним, використовуйте у кутках спеціальні "куточки" – вони бувають різними за кольором та чудово доповнюють керамічну гладь.

укладка плитки
За ними обов’язково приховуються нерівні зрізи, яких уникнути практично неможливо. Під рукою все ще повинні знаходитися пластикові хрестики, які обов’язково повинні розташовуватися на одній лінії між собою.
Плитка вкладена, стіни та підлога виглядають просто розкішно. Ви впорались із завданням та зуміли уникнути різних неприємностей. Не потрібно засмучуватися, якщо декілька плиток розбилося. Адже ми купували матеріал із запасом.
Уважно дивимося й бачимо, чого сама все ще не вистачає. А не вистачає акуратних, підібраних у тон з кахлями або абсолютно контрастних швів. Не поспішайте розпочинати цю просту, але цікаву роботу. Дозвольте розчину висохнути, а плитці закріпитися на стінах та підлозі.
Приблизно через добу беріться за суху суміш для затирання швів, розводьте її відповідно до інструкції на упакуванні - і вперед! Можна купити вже готову суміш та просто додати до неї фарбник – це коштуватиме набагато дорожче, але не позбавить вас від зайвої роботи.
Заздалегідь видаліть зі швів усі хрестики, які ви старанно вставляли вчора. Отримані отвори потрібно акуратно та послідовно заповнювати, користуючись гумовим шпателем, щоб не подряпати новенькі кахлі.
Якщо на плитку потрапив розчин, видалити його легше свіжим, тому потрібно, щоб під рукою була волога ганчірка або губка. Кілька рухів рукою і облицювальний матеріал знову сяє чистотою. Щоб затірка щільно утрамбувалась та виглядала акуратно, візьміть шматочок кабелю або проводу та зігніть його навпіл, а отриманим плавним вигином проведіть по усіх швах – зайва суміш видалиться, а усе потрібно щільно розподілиться.
Отже, ремонт власними руками благополучно завершився. Як бачите, якщо не нехтувати порадами спеціалістів, впоратися можна з задачею будь-якої складності.