Догляд за поверхнею змішувачів, уникаючи пошкоджень

 

Сьогодні вибрати змішувач – відповідальна справа, яка потребує лікнепу з деяких питань, які стосуються матеріалів та типів покриття.

Критерії якості та дизайну змішувача

Від матеріалу виготовлення залежить якість змішувача, а форма та остаточне оздоблення визначають зовнішній вигляд.

Усі деталі змішувача потребують догляду й зовнішні поверхні не є виключенням з правила. Засоби догляду залежатимуть від типу фінішного оздоблення.

1. Латунь – сплав міді (60-80 %) та цинку (20-40 %). Щоб покращити якості латуні до складу додають інші метали. 

Латунь як матеріал виготовлення змішувачів не повинна містити більше 0,2 % свинцевих домішок. Якщо відсоток перевищує вказаний показник сплав складає небезпеку для людини.

В ретро інтер’єрах змішувач з латунного сплаву у ванну або кухню, коли поверхня нічим не вкривається та виглядає природно, підкреслює стиль та визначає історичний період, до якого він належить.

Поняття "живого оздоблення" – це тип декору, який складається з зовнішніх змін виробу під впливом часу. В залежності від стилізації – для класики підійде полірована латунна поверхня, а для промислового можна залишити метал у звичному вигляді з нальотом патини.

Методи очищення латунного змішувача?

Латунь під впливом повітря та крапель води з часом окислюється. Навіть ретельно відполірована поверхня темнішатиме. Сліди витирання або зелений наліт на жовтій поверхні надає інтер’єру шар "під старовину". 

Повернути поверхням блиск легко, якщо час від часу очищувати рештки окислення.

Почистити змішувач від незначного нальоту можна використовуючи лише просту ганчірку. Для ретельного очищення потрібно вибрати спеціальний засіб - пасту для очищення латуні.

Чистка змішувача з латуні щавлевою кислотою допоможе у разі серйозних забруднень та окислів на поверхні металу.

Щавлева кислота є компонентом різноманітних миючих засобів. Невелику кількість слід нанести на деталі змішувача та залишити на деякий час. Не треба лякатися, якщо здається, що латунь навпаки потемнішала. Після споліскування водою та легкого очищення за допомогою м'якої щітки, латунь знову стає блискучою. 

Як очистити латунні поверхні домашніми засобами

Чи можна очистити латунь підручними засобами, які, однак, вимагатимуть додаткових дій:

1) Змішувач доведеться тимчасово демонтувати, тому що він повинен знаходитись декілька годин у розчині щавлевої кислоти (співвідношення 200 мл / 10 л). Коли потрібний час спливе, деталі треба ретельно промити водою.

2) Розчин солі та оцту – радикальніший засіб. Суміш потрібно закип’ятити у посуді з неіржавіючої сталі, куди занурюється згодом змішувач. На протязі 3-4 годин латунь повинна очиститися, а потім ретельно промитий водою виріб потрібно витерти насухо.

2. Харчова неіржавіюча сталь – міцний високоякісний матеріал. Змішувач у ванну або кухню з неіржавіючої сталі на протязі тривалого часу не зміниться зовні. 

Ніякого покриття змішувач не має – неіржавіюча сталь і є поверхнею виробу.

Неіржавіюча сталь – сучасний тренд у сфері сантехніки. Сучасний споживач звик давно звик до кухонних мийок з цього матеріалу. Змішувач для кухні легко впишеться в інтер’єр, де вже є срібляста металева мийка.

Чи є переваги у змішувачів з неіржавіючої сталі перед виробами з латуні?

- неіржавіюча сталь не містить домішок інших металів, у тому числі й небезпечних для здоров'я;

- матеріал стійкий до корозії та утворення іржі;

- витримує надпотужні навантаження водяного тиску. 

Якими засобами очистити змішувач, уникаючи пошкодження поверхні?

Латунь та неіржавіючу сталь об’єднує чуттєвість до впливу жорстких матеріалів, які здатні подряпати поверхні.

Неприпустимо використовувати під час догляду за змішувачами з неіржавіючої  НЕ передбачає використання:

- абразивних речовин (пісок, сода);

- потужних кислот (фосфорна, мурашина, оцтова, лимонна);

- відбілювачів, що містять хлор.

Догляд за неіржавіючими поверхнями дуже легкий і здійснюється за допомогою м'якої ганчірки, мильного розчину або звичних засобів, призначених для миття посуду. Регулярне очищення із використанням простих засобів та висушування поверхонь допоможе змішувачу залишатися чистим. 

Видалення вапняного накипу здійснюється за допомогою спеціально призначених для цієї мети засобів.

3. Чиста мідь як матеріал для виготовлення змішувачів для кухні або ванної кімнати використовується з давніх часів. Золотисто-рожевий колір міді – не єдина причина популярності матеріалу.

Мідь – стійкий до іржавіння та утворення корозії матеріал. Унікальність металу полягає в тому, що через деякий час експлуатації на внутрішніх поверхнях з міді з'являється тоненька оксидна плівка, яка захищає від впливу води. 

Змішувачі з міді міцні та витримують велике навантаження та зміну температури з широким діапазоном.

Мідь не лякають випари хлору, якій використовується для очищення питної води у сучасних містах. Напроти, хлор сприяє укріпленню захисної плівки на внутрішніх поверхнях.

Мідь має непересічні бактерицидні властивості та не містить токсинів.

Мідний змішувач коштуватиме більше, аніж змішувач латунний чи з неіржавіючої сталі, але висока якість та естетика виробу виправдовує високу ціну. 

Догляд за змішувачами з міді

Мідні змішувачі потрібно час від часу натирати спеціальною пастою.

4. А от бронзові змішувачі для класичних інтер’єрів пасують ідеально. Провідні виробники пропонують навіть сучасні моделі з популярного у середньовіччі металу.

Важливим компонентом бронзового сплаву є мідь, яку сплавляють з алюмінієм, свинцем, берилієм, кремнієм та іншими металами. 

Показники міцності та терміну служби змішувачів з бронзи вражають і складають гідну конкуренцію міді та неіржавіючій сталі.

Бронзовим змішувачам легко надати будь-яку форму, тому що це текучий сплав, який легко використовувати при виготовленні виробів методом лиття.

Бронзу стійка до утворення корозії, не боїться впливу хлорованої та навіть морської води, більшості кислот.

Як доглядати за бронзовими змішувачами

Гарний колір бронзи, відтінки якого знаходяться у прямій залежності від складу сплаву пояснює популярність металу як матеріалу для виробництва змішувачів. Для уникнення втрати кольору використовується спеціальне захисне покриття. Очистити змішувач легко – суміш з солі, борошна та оцту, лимонний сік, льняне масло. 

Бронзові змішувачі коштують дорого, тому в асортименті з'явились змішувачі, декоровані під бронзу. Матеріалом виготовлення є латунь, на поверхню якої наносять кольорове напилювання. Варто додати, що імітації поступаються за якістю та терміном експлуатації змішувачам зі справжньої бронзи.

Яких матеріалів для змішувача у ванну та/або кухню варто уникати?

Переважна більшість дешевих змішувачів виготовляється з силуміну – сплаву алюмінію та кремнію, які вкриваються хромованим напилюванням. Змішувач швидко почне руйнуватися – спочатку облазить покриття з хрому, а незабаром не витримає і матеріал корпусу.

Тиск подачі води у старому житловому фонді дорівнює 3 атмосферам, а у нових сучасних багатоповерхівках досягає неймовірного показника у 10 одиниць. Змішувачі з силуміну в умовах потужного гідноудару швидко деформуються.

До того ж, силумін містить небезпечний для життєдіяльності людини відсоток свинцю.

Головні види покриття або остаточного оздоблення змішувачів

Для чого застосовується покриття корпусу змішувачів? Верхній шар, що вкриває змішувачі, захищає метал від корозії та у якості декору.

Виробники використовують два види покриття для змішувача у кухню, ванну та для душових комплектів:

- емальоване;

- порошкове пофарбування;

- хромоване;

- PWD покриття.

Емальовані змішувачі

Емальовані змішувачі у ванн кімнату та кухню виглядають елегантно, до того ж є можливість використання різних кольорів та декору - під мармур, бронзу або дорогоцінні метали (золото, срібло). 

Емаль прикрашає змішувачі матовою фактурою, на поверхні якої не залишаються сліди від доторкування та бризків води.

На жаль, емальований змішувач для душу, ванни та кухні має один, але істотний недолік - чутливість до ударів. Емаль відбивається, а змішувач втрачає свій презентабельний вигляд. На щастя, кераміка завдяки сучасним технологіям набуває міцності і не припускаючи фізичного впливу на поверхні змішувача, можна уникнути пошкоджень.

Очистити змішувач допоможуть спеціальні засоби, які традиційно застосовуються для емальованих ванн та умивальників.

Хромовані змішувачі

Сьогодні серед пропозицій провідних виробників переважають змішувачі для кухні, ванної та душу з хромованим покриттям.

Здебільшого на латунь наноситься шар нікелю, а другим шаром є хром. 

Товщина хромового шару повинна дорівнювати 6 мікронам, тому що надто тонкий шар швидко зітреться, після чого з'являться жовті плями –оголений шар нікелю.

Неозброєним оком визначити товщину шару з хрому не можливо, тому споживачеві рекомендують звертати увагу на відгуки про бренд, строк гарантії, технічну документацію, що містить рекомендації з догляду.

Покриття "нікель – хром" наноситься методом гальванізації (електролізу).

Сьогодні зустрічаються змішувачі з нікельованим покриттям, але, на жаль, метал деколи викликає алергічну реакцію. Червона сип в перший раз може з'явитися після 48-72 годин після контакту з нікелем. 

Догляд за хромованими покриттями

По-перше, потрібно регулярно протирати змішувач, не залишаючи на ньому крапель води.

Розводи та забруднення відчищають спеціальні засоби для хромованих виробів. До того ж, переважна більшість виробників, що спеціалізуються на виробництві змішувачів, додатково виробляють миючі засоби, які сміливо можна використовувати.

Не варто використовувати:

- засоби з фосфорною, мурашиною, соляною, оцтовою, хлорною кислотами, які реагують на поєднання з хромом та руйнують поверхню;

- засоби для видалення вапняного нальоту;

- абразивні (порошкоподібні) засоби, в тому числі з содою у складі;

- жорсткі губки або щітки.

Інші типи нанесення покриття

1. Порошкове пофарбування – ще один спосіб нанесення покриття.

Пилоподібна фарба спершу наноситься на металеву поверхню, а згодом піддається впливу високих температур. Метод дозволяє створювати змішувачі різного кольору, які сьогодні визнані трендом – білі, чорні, сірі, кольорові з імітацією під бронзу або мідь. 

Догляд за пофарбованими поверхнями передбачає використання м'якої губки або бавовняної тканини, на які потрібно нанести звичайний миючий засіб – мильний розчин або рідину для миття посуду. Після очищення змішувач миється під струменем проточною води та витерти насухо. На крайній випадок, можна застосувати засіб для очистки с невеликим показником лужності.

2. PVD покриття – якісний декор поверхні.

Технологія осадження парів (Physical Vapour Deposition), коли матеріал для напилювання конденсується у пар, який після охолодження осідає на поверхні деталей змішувача. Утворюється міцне покриття, стійке до подряпин та корозії. 

Інновація кінця 90-х рр. XX ст. призвела до виробництва змішувачів з будь-яким декором - від блискучої латуні до сатинованого нікелю, матової бронзи, позолоти та сріблястої поверхні.

На PVD-поверхні не осідає вапно, а для очистки досить нейтральних миючих засобів – розчину мила у воді або звичайного засобу для миття посуду.