Поради по догляду за керамічною плиткою

 Спеціалісти не припиняють наголошувати, що керамічна плитка разом із чудовими експлуатаційними характеристиками - стійкістю до стирання та здатністю витримати "атаку" надто високими та зниженими температурами, вологістю та механічним навантаженням, залишається одним з найбільш невибагливих матеріалів стосовно прибирання.

 Навіть беручи до уваги той факт, що з кахлю дуже швидко та легко видаляються жирні плями, застарілий шар пилу та бруду, занесеного з вулиці разом із взуттям, за керамічною плиткою потрібно доглядати.

 Тільки у гарних господарок, які цінують чистоту та обізнані на секретах догляду за керамічною плиткою, покриття на підлозі та стінах завжди блищатиме, виглядатиме яскраво та привабливо, зберігаючи свій первинний вигляд протягом десятиріч.

Маленькі секрети уходу за керамічною плиткою

Вперше ми знайомимось з керамічною плиткою у магазині, коли нам її демонструє на мальовничих стендах або в імпровізованих інтер’єрах на базі салонів, а незабаром уважно вивчаємо її у коробках, акуратно запаковану, чисту та новеньку.

 Поки що навіть думки не виникає поцікавитися, як за нею доглядати, що потрібно робити, щоб дзеркальна поверхня склоподібної глазурі на керамічній плитці або приємна матова площина напільного кахлю не втратили власної краси, чарівний насичений колір не поблякли під шаром бруду, не пошкодились і не потребували термінової заміни.

догляд за плиткою

 Коли людина стикається з необхідністю провести генеральне прибирання та ще й не обійти увагою жодної плитки зразу після завершення ремонту, а точніше – укладки облицювального матеріалу.

 Іноді проблема полягає у тому, що на прилавку керамічна плитка виглядала привабливо, а тут раптом будівельний пил, залишки розчину, застиглі на чудових декораціях затірка для швів.

 Усе це псує інтер’єр та вимагає термінового втручання! До того ж хапатися за підручні засоби – губку та спеціальні складки для очищення кахлю, потрібно не відкладаючи ані на хвилину!

 Залишки клею та фуги на керамічній плитці сприятиме накопиченню на ній бруду, та пізніше відмити стіни та підлогу буде набагато складніше. Щоб ефект був найкращим, в першу чергу, слід розібратися, яку природу має ваша плитка.

 У кахлю та керамограніту є власні маленькі секрети, якими не варто нехтувати.

Видалення постремонтних забруднень

Отже, для видалення постремонтних забруднень практично для усіх керамічних покриттів рекомендується використовувати склад, до якого може входити будь-яка з кислот - соляна, азотна, сірчана або щавлева.

 Розчин можна приготувати самостійно, змішавши соляну кислоту з теплою водою у співвідношенні 1:5 або придбати готовий засіб у спеціалізованому магазині.

 Перед застосуванням нехитрого розчину спеціалісти рекомендують змочити шви простою чистою водою, а после обработки, той же водой из под крана тщательно промыть всю поверхность.

 До речі, якщо ви маєте справу з полірованим керамічним гранітом, тоді із застосуванням кислотних розчинів, поверхні бажано мити протягом перших декількох тижнів експлуатації. Це потрібно для того, щоб у пори поверхонь, що були піддані шліфуванню, не забився бруд, а виріб не втратив свій колір.

Жирні плями на плитці

Варто запам’ятати, що засобів для видалення забруднень різного походження існує безліч, не рахуючи вигаданих домогосподарками народних сумішей. Але, тільки добре розуміючи, як виникла пляма на поверхні кахлю, можна швидко його видалити.

 Наприклад, з жирними плямами, що залишає пролита масляниста рідина або випари від смаження у робочій зоні кухні, чудово впораються очищувачі на лужній основі. Це своєрідний розчин води з каустичною содою або карбонатом калію.

 А ось у боротьбі із машинними оліями, чорними слідами від гумових підошов, воску, клею та фарби допоможуть скипидар, ацетон або нітророзчинник. Подібне прибирання не здійснюється надто часто, оскільки вищеперераховані засоби здатні зруйнувати кахлі.

Чиста підлога

На окрему увагу заслуговує неглазуроване напільне покриття, яке з метою безпеки активних та необережних мешканців будинку, має бути не слизьким, матовою та шорсткою. У плитки з такою поверхнею, як правило, більш бліда кольорова гамма, тому щоб її освіжити, надати блиску підлозі допоможе воскова мастика. Тільки не варто натирати підлогу відразу після укладки керамограніту. Краще дочекатися повного випарювання вологи з кахлю та розчину між плитками – про це свідчитиме утворення на підлозі сольових відкладень.

 Здебільшого, це відбувається через місяць після ремонту. Тільки тоді плитку миють засобом із вмістом кислоти, обробляють мастикою, полірують та вкривають рідким воском.

 Врешті решт, ви пересвідчитесь, як по новому виглядатиме ваша підлога, малюнок буде виразнішим, а колір насиченим. Щоб ефект утримувався якомога довше, воскове покриття керамограніту варто періодично оновлювати.

Ванна кімната

Про гігієну у ванній кімнаті та санвузлі можна говорити лише в тому випадку, коли у цих важливих житлових помешканнях панує абсолютний порядок та кришталева чистота. Війну з мікробами та грибком, видалення іржі або потемнінь на швах між плитками варто оголошувати лише кілька разів на рік, а решту часу просто підтримуємо чистоту.

догляд за плиткою

 Назвати керамічну плитку буде ідеальною тільки в тому випадку, коли вона гарна, цілісна, якісно укладена та блищить, дзеркально відбиваючи на своїй поверхні оточуючі предмети.

 Утримувати матеріал у такому стані не так вже й складно, лише потрібно частіше озброюватися пилососом, вологою ганчіркою та миючими засобами. Саме вони – засоби № 1 у боротьбі з невеликими забрудненнями, пилом та розводами.

 У разі необхідності скористайтесь засобом для вікон або звичайним мильним розчином, що не містить органічних кислот та жирів. Неуважно підібране мило в подальшому призведе до появи плісняви або жирної плівки, яка не дозволить кахлям блищати та переливатися у світлі.

 Агресивним миючим засобам залиште останнє місце у переліку речовин для прибирання будинку, адже вони потрапляють вглиб тіла плитки, руйнуючи його, а також мають шкідливий вплив на верхній шар кахлю.

 Потрібна особлива обережність, якщо декор у вашій кімнаті оформлені золотом або сріблом. Агресивними речовинами їх легко пошкодити та раз і назавжди втратити чарівний малюнок на стінах.

 Не менш жорсткий вплив на цілісність глянсового покриття емалі та фабричний орнамент мають абразиви, до яких належать металеві щітки та миючі засоби з подібними до піску великими та твердими частками у складі.

 Від обробки абразивними засобами на кахлі з'являються подряпини та сколення, колір тьмяніє, малюнок стирається. Якщо зловживати подібними засобами, навіть зовсім новенька та яскрава плитка швидко перетвориться на негарне, тьмяне, розтріскане покриття.

 Керамічне покриття на підлозі потребує особливого догляду, адже по ньому ходять у взутті, на нього здійснюється механічне навантаження, іноді падають важкі предмети. Варто узяти до уваги, що навіть найдорожча та міцна плитка швидко втратить свої переваги, якщо за нею не доглядати.

 У місцях, де не уникнути потрапляння бруду, піску та дрібного сміття, краще покласти килим або будь-яке інше покриття, яке захистить кахель. До таких зон у помешканні, в першу чергу, належить коридор, куди відразу потрапляє людина, що повернулась з вулиці.

 Якщо вам не подобається мати справу із килимами та доріжками, тоді щоденного прибирання не уникнути. Пісок, дрібні камінці, пил діють на підлогу подібно до металевої щітки, про яку ми вже згадували. Тверді піщинки мають такий самий абразивний ефект, який посилюється під вагою людського тіла у вуличному взутті.

 Отже, слідкуйте за чистотою підлоги, не лінуйтеся проводити вологе прибирання. У випадку із керамічною плиткою прибирання перетворюватиметься на суцільне задоволення - достатньо змочити ганчірку та промити підлогу, як плитка знов засяє і залишатиметься такою на тривалий термін.