Кольорові тренди 2020/2021 років

 

Як колір перетворюється на тренд? Чому колір, обраний авторитетними інститутами, починає подобатися усім? Які кольори та кольорові поєднання були модними в інтер’єрах-2020 та збережуть свій статус у наступаючому 2021 році?

Модний колір – не тільки естетичне, але й фізичне поняття

У світі модного дизайну фізичні властивості кольору залишаються поза увагою, а на перший план висувається гармонія кольорових поєднань та колективний вибір.

Однак, причина загальної солідарності – вплив кольору на людину. Психологічний фон 2020 року відрізнявся напруженістю. Саме з необхідністю постійно знімати напруження безпосередньо пов'язаний і вибір кольорових трендів року. 

Як кольори впливають на людину?

Переважна більшість дизайнерів впевнені, що надання переваги тому або іншому кольору – питання суто індивідуальне. Однак, колір – це характеристика електромагнітного випромінювання з певною довжиною хвилі. Людина сприймає колір як фізичне явище певним чином - реагують очі, мозок та нервова система.

Вчені стверджують: короткі кольорові хвилі або холодні кольори спектру (синій, зелений) та довгі кольорові хвилі або теплі кольори спектру (жовтий, червоний) впливають на різні відділи нервової системи людини.

Кольори червоно-жовтої палітри підвищують активність, покращують настрій та пам'ять. Зовсім не випадково яскраві кольори подобаються дітям.

З віком виникає потреба у більш стриманих та спокійних тонах, тому що нервова система має потребу у розвантаженні та знятті напруги. 

Відтінки сірого, зеленого та синього кольору заспокоюють та вселити впевненість. Сьогодні дизайнери рекомендують їх для оформлення не тільки житлових інтер’єрів, але й офісів. Однак, не варто використовувати надто насичені відтінки холодного спектру, тому що вони викликатимуть депресію та психічну втому.

На робочому місці необхідно підвищувати активність. Для досягнення активності якнайкраще підходять кольори червоно-жовтої палітри. Однак, якщо людина втомилась від постійного стресу, довгі хвилі кольорового спектру (жовтий, оранжевий, червоний) замість стимулювання працездатності, здатні довести до перенапруження та нервового зриву.

Модні кольорові поєднання 2020/2021

1. Природні кольорові гамми з яскравими акцентами

Популярність монохромного інтер’єру у сірих та/або бежевих тонах різного ступеня насиченості легко пояснити. Кольори землі наближують людину до природи та наповнюють атмосферою спокою та гармонії з навколишнім світом.

Інтонування у межах однієї палітри – цікаве дизайнерське рішення. Сусідні відтінки зачаровують грою кольорів, а кожний кольоровий перехід надає інтер’єру динаміку. Комбінація теплих та холодних відтінків сірого та/або коричневого кольору дозволяє досягти гармонії. Наприклад, теплі шоколадні та червоно-коричневі теракотові відтінки ідеально доповнюють сірий монохром. 

У якості оздоблювального матеріалу до природних кольорів підійдуть природні фактури. Наприклад, дизайн ванної кімнати у монохромному кольоровому оформленні здатна урізноманітнити керамічна плитка для ванної, купити яку можна з різним декором – з імітацією дерева або каменя.

Ідеально пасуватиме до монохромного інтер’єру керамічна плитка у стилі італійської майоліки, яка традиційно виконується у стриманих тонах натуральних кольорів. Відтінки сірого та бежевого кольорів доповнюються сизо-блакитними та блідими цегляно-оранжевими відтінками.

Монохромний інтер’єр дизайнери доповнюють кольоровими акцентами та контрастами, інакше він наганятиме нудьгу та розчарує невиразністю.

Головне правило оформлення монохромних інтер’єрів: світлий фон – темніші за кольором акценти, темний фон – світліші за кольором акценти.

Жовта охра та пурпуровий (фуксія, бузковий, чорничний) надають монохромному оформленню особливу витонченість та виразність, а відтінки зеленого та синього – глибину та чіткість.

Тільки одне крісло кольору фуксії, який продублює пара декоративних подушок, недбало розкладених на сірому дивані, додає інтер’єру елегантної нотки. Жовті відтінки роблять інтер’єр світлішим та пожвавлюють атмосферу. 

У монохромному інтер’єрі на своєму місці знаходяться виразні фактури та форми предметів інтер’єру. Плетені з ротангу крісла та стільці, гофровані тканини, ворсисті килими, покривала та скатертини з бахромою, в’язані пледи та наволочки ручної роботи. Навіть складки на портьєрах перетворюються на елемент декору.

2. Природні пастельні відтінки – свіжі та чисті

У приміщенні, оформленому у блакитному або бірюзовому тоні, урізноманітнити інтер’єр допоможе "гра з масштабом". Предмети різного розміру – меблі та аксесуари навіть у маленькій ванній кімнаті створять активну динаміку.

Мода на світлі пастельні тони не минає. Популярність природних свіжих кольорів, які передають фарби лісу, лука та океану, знаходиться на піку та закономірно переходить в наступний рік. Приглушені м’ятні, блакитні, рожеві та жовті відтінки добре поєднуються між собою та дозволяють створити легкий та живий інтер’єр. 

Пастельні кольори ідеально виглядають в інтер’єрі, коли займають багато місця, надаючи приміщенню яскраво виражений індивідуальний характер. У якості фону пастельні відтінки підкреслюють правильність геометричних форм та орнаментів, в тому числі абстрактного живопису у стилі авангард. 

Якою повинна бути пастельна плитка для ванної, купити яку варто ще до інших приготувань до оформлення інтер’єру? Дизайн ванної кімнати у пастельних тонах передбачає використання глянсової однотонної плитки, продуманої системи освітлення та великих дзеркал або дзеркальних шаф.

Без гарного освітлення пастельні відтінки виглядатимуть тьмяно. Дзеркало (дзеркальна шафа) відбиватимуть глянець та подвоять кількість фотонів у приміщенні. Однотонний колір стін дозволить використовувати будь-які фактури для напільного покриття – дерево, камінь, бетон. 

Відтінки синього кольору – від насиченого морського до темно-синього

Складно уявити собі дизайн ванної кімнати невеликих розмірів у темно-синіх тонах, але біле або небесно-блакитне базове оздоблення та темно-сині аксесуари – абсолютно реалістична картина.

Керамічна плитка для ванної - купити чи ні оздоблення синього кольору для просторої ванної кімнати? Синій колір діє заспокійливо на нервову систему. Якщо призначення приміщення – релаксація, синя палітра – це ідеальний вибір. 

Для розумової діяльності насичені сині відтінки не підходять, оскільки пригальмовують активність симпатичної нервової системи, завдяки якій людина відчуває себе бадьорою.

Синій колір добре поєднується з пастельною кольоровою гаммою – жовті, блакитні та рожеві тони. 

Синій монохром в інтер’єрі – сміливе дизайнерське рішення, яке ідеально доповнять меблі з дерева з виразною текстурою, трав'яний та кораловий відтінки.

У якості кольорового акценту синій колір гармонійно поєднується з різними відтінками сірого кольору. Свіжі кольори м’яти та шавлії містять у собі легкі сірі тони та також добре комбінуються з відтінками синього. 

Багатство синьої палітри дозволяє використовувати її відтінки замість традиційних сірих та бежевих тонів. Ніжні небесно-блакитний и васильковий, суворі кобальтовий та синьо-графітовий, хвилюючий відтінок нічного неба прекрасно поєднуються з білим кольором та близькими до нього відтінками – молочний, жасмин, біла карамель. 

У каталозі нашого магазину plitka.kiev.ua у широкому асортименті представлена керамічна плитка для інтер’єрів та екстер’єрів, а також прилеглих до будинку територій – балконів та терас.