Світла плитка на підлозі кухні та холу - за та проти

 

ЗМІСТ:

1. Світла підлога: переваги та недоліки

2. Дизайнерські рішення для інтер’єру зі світлою напільною плиткою

3. Як досягти гармонійного оформлення в інтер’єрі зі світлою напільною плиткою?

4. Дизайнерські стилі, в яких світла плитка для підлоги виглядає природно

 

1. Світла підлога: переваги та недоліки

Світлі стіни роблять інтер’єр свіжим та візуально розширюють простір, а оздоблення напільного покриття у світлих тонах, здебільшого, викликає заперечення.

За традицією напільне покриття завжди темнішого кольору, аніж пофарбування настінного оздоблення. Світла підлога – оригінальне рішення, яке може виявитися невдалим, якщо не врахувати низку нюансів.

Головною перевагою напільного покриття у світлих тонах є здатність світлих кольорів візуально розширювати простір у невеликих приміщеннях. 

Окрім того, на світлих поверхнях не помітний пил, хоча вологі та брудні сліди будуть дуже помітні. У холі, як і в кухні або ванній кімнаті, практичним рішенням буде керамічна плитка із високим класом зносостійкості. Як плитка для холу світле оздоблення вимагатиме ретельного догляду та очищення.

Поширеним заперечення проти світлої підлоги є твердження, що покриття у світлих тонах легко забруднюється, а разом із світлими стінами виглядатиме позбавленим індивідуальності. Однак, якщо плитка для кухні – купити краще оздоблення із покриттям проти ковзання.

Які дизайнерські заходи допоможуть перетворити сміливу ідею на елегантний інтер’єр?

2. Дизайнерські рішення для інтер’єру зі світлою напільною плиткою

Концентрація білого кольору замість відчуття легкості викликатиме тривогу та дискомфорт. Тому існує негласне правило уникати абсолютно білих інтер’єрів.

Динаміку будь-якому інтер’єру додає гра контрастів, навіть якщо різниця між кольорами не надто яскраво виражені. 

Білі стіни та світла підлога добре поєднуються в інтер’єрі, якщо відтінки не зливаються між собою, а фактури напільного та настінного покриттів відрізняються. Дизайнерські заходи, які допоможуть створити ідеальну різницю:

- різні фактури для напільного та настінного покриття

Якщо узяти для прикладу інтер’єру кухні у скандинавському стилі, напільний керамограніт для кухні за традицією є імітацією світлої деревини – вибіленої (наприклад, текстура грабу) або світлих порід (дуб, клен, ясень, береза).

Для стін підійде плитка для кухні з імітацією штукатурки або бетону у світлих тонах – від відтінків білого (молочний, ванільний) до непримітних сірих та бежевих кольорів (пісочний, кремовий). 

- непримітний візерунок, малюнок або інтонування у межах тієї самої кольорової палітри

Розглянемо інтер’єри холу у класичному або сучасному стилі із "мармуровим" оздобленням. Універсальний (напільний та настінний) керамограніт у хол із імітацією білого мармуру – чудовий варіант для світлого холу. Візерунок з темних прожилок на білосніжному або молочному фоні – це можливість використати в інтер’єрі темні меблі.

Колір підбирається у залежності від кольору прожилок. Із меблями з темних сортів деревини ідеально поєднуватиметься плитка для холу під мармур із золотисто-сірими прожилками. Темні фасади маренго або чорні добре пасуватимуть до інтер’єру із оздобленням під мармур із прожилками сірого кольору. 

3. Як досягти гармонійного оформлення в інтер’єрі зі світлою напільною плиткою?

Розбавити інтер’єри зі світлим оздобленням напільного та настінного покриття допомагають непримітні акценти із пастельною палітрою кольорів природного походження – салатний, бузковий, волошковий.

В інтер’єрі зі світлою підлогою неможна переборщити із темними відтінками. Невеликі фрагменти та вкраплення виглядатимуть ефектно. Декоративних подушок із візерунками, невеликих рамок для фотографій, ваз із темного скла буде цілком достатньо. 

Фурнітура на фасадах меблів, якого б кольору вона не була, не повинна зливатися зі стінами.

Підібрати колір та фактуру дверного отвору та/або двері, що ведуть до кімнати, під колір напільного покриття – ефектний дизайнерський хід, якщо настінне покриття темніше за напільне.

Комбінація світла підлога + темні стіни виявиться досить вдалою завдяки її доповненню світлою стелею.

Гармонія в інтер’єрі залежить не тільки від поєднання світлих та темних відтінків, але й від розмірів приміщення. Приміщення кухні або холу із високими стелями добре виглядатиме із оздобленням стін більш темним, аніж напільне покриття.

У випадку, якщо стеля низька, темна настінна плитка для кухні або холу ще більше зменшить висоту стін та "опустить" стелю.

Чим світліше інтер’єр, тим важливіше підібрати цікаві форми для світильників та предметів меблів, а також кольорові акценти, візерунки та орнаменти. 

В інтер’єрі із темними стінами та світлою підлогою значення акцентів за кольором та формою зменшується. Центром композиції є поєднання напільного та настінного покриття. Достатньо буде невеликих вкраплень більш темних кольорів на світлому фоні. На білій стелі буде добре виглядати люстра незвичайної форми, колір якої повторює відтінки, в які "пофарбовані" стіни.

4. Дизайнерські стилі, в яких світла плитка для підлоги виглядає природно

Насправді, інтер’єр зі світлим напільним покриттям можна оформити майже у будь-якому стилі. Знайдеться один-два дизайнерських напрямків, для яких світла підлога – не природне оформлення.

Наприклад, у традиційному класичному інтер’єрі органічно виглядатиме плитка під дерево темного кольору.

Оформлення інтер’єру у стилі шале у світлих тонах було б не природно – тут царюють більш "дикі" енергії та вільний альпійський дух.

Абсолютно світлий інтер’єр – чудове рішення для скандинавського стиля. Світлі фарби у північному інтер’єрі обумовлені регіональними причинами.

У скандинавських країнах холодний сезон триває довго і недолік сонячного світла вимагає певних заходів. Наприклад, замість щільних тканин для портьєр заведено використовувати легкі занавіски у світлих тонах, а сонячні промені заміняють свічі. У житлових домах та громадських закладах прийнято на відкритих стелажах розставляти свічки, які запалюють не тільки у вечірній час, але й вдень. 

Наприклад, якщо плитка для кухні – купити для стін можна популярну сьогодні плитку "кабанчик", а для напільного покриття – керамограніт під дерево.

Якщо плитка для холу – купити для стін краще плитку під бетон або натуральний камінь у світлих тонах.

Темні меблеві силуети на світлому фоні – це класика. В інтер’єрі усе відповідає принципам високого мистецтва. Оформлення нагадує картину. Як художник наносить фарби на полотно, так і світлі стіни та підлога – це основа для предметів та елементів інтер’єру темного кольору. Однак, у традиційному класичному інтер’єрі напільне покриття не повинно бути надто світлим. 

Для неокласики світла палітра для фону та легкий контраст – традиція. Білосніжні поверхні у неокласичному інтер’єрі – незмінно глянсові та виблискують у світлі.

Якщо плитка для холу, купити варто напільну плитку у такому самому стилі, але темного кольору – для формування "керамічного" килима.

Лаконічні та чітко окреслені речі на світлому фоні – ідеальне рішення для сучасного інтер’єру у стилі мінімалізм або hi-tech.

Сучасним інтер’єрам не притаманна чорно-біла палітра, тому найчастіше використовуються кольорові предмети меблів та текстиль. 

Особливо, якщо йдеться про оформлення кухні. Плитка для кухні – купити для напільного покриття можна "вибілену деревину", а для стін білі кахлі. Меблевий гарнітур у модному кольорі – кораловому або гірчичному, додасть інтер’єру динаміки та яскравості.

Якщо потрібна плитка для кухні або холу – купити оздоблення у нашому магазині plitka.kiev.ua сьогодні вигідно. До 30 червня проводиться АКЦІЯ – великий розпродаж керамічної плитки зі знижкою до 35 %.