Гра без правил – інтер’єр в стилі бохо

Спочатку назву "бохо" застосовували до стилю одягу. Незабаром дизайнери інтер’єрів оцінили "бохо" за його життєрадісність та буйство фарб і запозичили його принципи для створення фантастичних самобутніх композицій.

Назва стилю походить від французького слова "bohemién", яке перекладається як "циганщина". Іноді роблять акцент на спільному корені у назви зі словами "Богемія" – область в Чехії, де мешкала більшість циган, та "богема" – інтелігенція з ексцентричним способом життя. Швидше за все, і циганські мотиви, і творча свобода внесли свій вклад в розвиток цього незвичайного стилю. 

Головна особливість стилю – улюблені речі та дрібнички не ховаються від сторонніх очей, а виставляються напоказ

В Бохо прийнято особисте висловлюють через предмети дизайну. Будинок як театр, а від наступної дії глядача відділяє лише завіса. 

Інтер'єр в стилі Бохо

Предмети інтер’єру символізують спосіб життя та прагнення власника будинку.

Орнаменти та візерунки на стінах та текстилі мають важливу роль. А поєднання кольорів повинно створювати особливу гармонію та святкову атмосферу, яка сторонній люди може здатися лише буйством фарб.

Інтер'єр в стилі Бохо

Поєднання стилів – особлива еклектика стилю

Коли говорять, що Бохо – це еклектика, мають на увазі вторгнення до інтер’єру в іншому стилі яскравої палітри кольорів та різношерстих за стилем предметів, від яких віє домашнім затишком та теплом.

Інтер'єр в стилі Бохо

Природна еклектика, властива Бохо:

  • столи та стільці з дерев'яного масиву;
  • різнокольорові покривала з заморським орнаментом;
  • витончена сучасна люстра у вигляді гілок дерев.

Інтер'єр в стилі Бохо

Сільські меблі можна замінити на класичні силуети крісел та кушеток, а освітлення обрати точкове. В інтер’єрі прийнято суміщати нестандартні речі. З сучасними меблевими фасадами або вкритими патиною старими шафами не варто боятися поєднати кришталеву люстру або дзеркало в позолоченому багеті. 

Інтер'єр в стилі Бохо

Поєднання, які виглядатимуть по особливому в стилі Бохо:

  • м'які, яскраві пуфи,
  • плетені меблі, 
  • скандинавські стільці та крісла,
  • класичні кушетки з підголівниками.

Інтер'єр в стилі Бохо

Але якими б не були крісла та стільці, дивани повинні бути м'якими, щоб можна було зручно розкинутися на подушках.

Ніяких канонів, з якими обов’язково погоджувати свої рішення. Індивідуальність та власний комфорт – єдиний критерій

Якщо хазяїн – книголюб, в кімнаті знайдеться місце для відкритих стелажів з бібліотекою. У музиканта знайдеться гітара або скрипка в чохлі з яскравими наклейками. Захисник природи додасть чудакувату корягу та етажерку з кімнатними рослинами. 

Інтер'єр в стилі Бохо

Стиль Бохо – чудовий вибір для тих, хто займається колекціонуванням: солом'яні шляпи, привезені з подорожей різними країнами, статуетки, незвичайний посуд, картини та настінні панно у східному стилі, екзотичні світильники.

Порядок формування інтер’єрної композиції в стилі Бохо

Головний принцип оформлення - вибір об’єднуючого елементу. Це може бути домінуючий стиль або домінуючий колір. 

Інтер'єр в стилі Бохо завантажений предметами декору:

  • салфетки;
  • шкатулки;
  • фарфор з різних наборів;
  • в'язані речі ручної роботи;
  • вишивка з різноманітною кольоровою палітрою;
  • особисті аксесуари;
  • картини.

Дрібниці створюють настрій та підбираються під загальну концепцію приміщення.

Інтер'єр в стилі Бохо

Зберігання предметів на виду вимагає акуратності в користуванні та… накопичує багато пилу. Такий дизайн не підходить для приміщень, де живуть маленькі діти або фанати ідеального порядку. 

Підтримувати чистоту допоможуть прибори для очищення повітря від пилу – клімат-системи або сучасні вентилятори з функцією фільтрації повітря, які розміщуються на підлозі, кріпляться на стелі або стінах. Дизайн цієї техніки в стилі мінімалізму не зруйнує головну ідею приміщення – віддзеркалення внутрішнього світу в житловому просторі.

Інтер'єр в стилі Бохо

Єдине табу стиль накладає на використання штучних матеріалів. Для підлоги - паркет або керамічна плитка, але не лінолеум. 

Дорогі оздоблювальні матеріали поєднуються з дешевими. Підлогова плитка під дерево з системою "тепла підлога" під килимом ручної роботи в клаптевому стилі, а портьєри з дорогого текстилю – у сусідстві з оштукатуреними стінами.

Різні види оздоблення приміщення та матеріали сприймаються як особливість стилю. 

Палітра кольорів та візерунки

Популярна кольорова гамма – теплі земляні (коричневий, оливковий, теракотовий) відтінки в поєднанні з кольорами дорогоцінних металів та каменів - насичений фіолетовий, вогняний оранжевий та електричний синій в аксесуарах та декорі. 

Інтер'єр в стилі Бохо

Білий колір, ядовиті відтінки жовтого та зеленого використовувати не прийнято. Кольори повинні бути натуральними: якщо червоний – тоді полуниця, якщо синій – небо або морські хвилі, рожевий – малина, жовтий – головка кульбаби або лимон. 

Інтер'єр можна та потрібно наповнювати соковитими відтінками, не обмежуючись двома-трьома кольорами.

Малюнок на стінах або текстилі повинен бути середній або великим. Особливою популярністю користуються рослинні орнаменти.

Пейслі - індійський або турецький огірок. Чудакуватий візерунок у вигляді коми сьогодні є найпоширенішим. 

Інтер'єр в стилі Бохо

Дамаск - складний рослинний орнамент у вигляді пишної квітки, обрамленої хитросплетінням листя та звисаючих вниз стебел. Візеруно прикрашає шпалери, текстиль для оббивки меблів, декоративні подушки, покривала та постільна білизна.

Інтер'єр в стилі Бохо

Ванна кімната - яка сантехніка підійде для стиля Бохо?

Чавунна ванна – домінанта, навколо якої формується вигляд інтер’єру. Класична на левових ніжках, пофарбована в яскравий життєрадісний колір ванна буде задавати тон. 

Інтер'єр в стилі Бохо

Навіть монохромна – біла, сіра або чорна, вона стане основою інтер’єру – тільки в цьому випадку передбачається, що основне навантаження на себе візьмуть інші предмети. 

Інтер'єр в стилі Бохо

Кольорова плитка для стін соковитого натурального кольору, різнокольорова плетена доріжка ручної роботи, незвичайна люстра – гідний стиля антураж.

Інтер'єр в стилі Бохо

Якщо ванна сучасна, текстильна шторка з візерунком легко вирішить проблему унікальності інтер’єру.

Якщо для оздоблення стін може бути використана однотонна плитка будь-якого кольору, змішувачі та душовий комплект просто зобов’язані мати незвичайну форму. Змішувач для кухні з висувним душем або з одним важелем не зруйнує стиль, а в ванній краще встановити вінтажний варіант.

Інтер'єр в стилі Бохо

Витончена, незвичайна, традиційна - раковина може мати будь-який вигляд.

Яку вибирають плитку для підлоги в стилі Бохо?

Плитка для підлоги – базове оформлення. Підлога не повинна конкурувати зі стінами та іншими елементами декору. 

Кращий варіант – матова керамічна плитка з імітацією дерев'яної дошки. Вибілена та зістарена, необроблена та вкрита морилкою –сучасні технології дозволяють створювати достовірну імітацію будь-якої поверхні.

Інтер'єр в стилі Бохо

До того ж, традиційна строката доріжка ручної роботи все одно буде акуратно застелена на підлогу.