Середземноморський стиль – перлина дизайну

 Самобутній, з античним походженням середземноморський інтер’єр привертає до себе увагу любителів південного колориту з нальотом старовини.

Атмосфера Середземномор'я – це не тільки плескіт морських хвиль, палке південне сонце, рясна рослинність та стан сієсти. Багатовікова історія розвитку архітектури та внутрішнього оздоблення житлових приміщень зберігає унікальні традиції, які дійшли до наших днів та використовуються дизайнерами в усьому світі.

Середземноморський стиль в інтер’єрі, наскільки це дорого?

Типовий середземноморський будинок з різаного піщаника, оштукатурений та пофарбований у білий колір, з маленькими вікнами та черепичним або пласким білим дахом зачаровує погляд.

 Середземноморський стиль в інтер'єрі

Камінь в середземноморських країнах – улюблений будівельний матеріал, який присутній в інтер’єрі та екстер’єрі (камінні колони, зовнішні планки каміна, камін, фонтани та садові скульптури).

Класичним варіантом оздоблення стін є декоративна штукатурка, яку у середземноморських країнах називають стукко. Суміш з дрібних часток каменя, вапна, гіпсу та води, яка створює шорстку поверхню, приємну на дотик, є унікальним інструментом для імітації текстури натуральних каменів. Все залежить від домішок – подрібнена крихта мармуру, оніксу, малахіту впливає на кінцевий результат.

 Средиземноморский стиль в интерьере

Керамічна плитка від провідних виробників, в тому числі українських (Zeus Ceramica, Golden Tile, Atem), з імітацією текстури каменя, цегляної кладки та традиційної для південних інтер’єрів штукатурки спрощує задачу вибору базового оздоблення в середземноморському стилі.

 Средиземноморский стиль в интерьере

Колекція Cortile від українського бренду Golden Tile

 

Найпоширеніші відгалуження середземноморського стиля пов’язані з національними традиціями народів, які здавна живуть у середземномор'ї. Грецький, іспанський, італійський та марокканський стилі – чотири "кити", на яких тримається світ середземноморського дизайну.

Характерною рисою, загальною для всіх напрямків, є живі квіти та кімнатні рослини у глазурованих теракотових горшках. Їм надається багато місця – всередині та ззовні будинку, їх можна знайти навіть у ванній кімнаті.

 Средиземноморский стиль в интерьере

Колекція Country Wood від українського бренду Golden Tile

 

Грецький стиль – базове оздоблення та основні елементи

Не багатокольорова палітра грецького стилю немов суперечить строкатій палітрі оточуючої природи - морю кольору бірюзи, розкішним бугенвілліям, які в природних умовах доростають до великих розмірів, виноградникам, оливковим та цитрусовим гаям.

 Средиземноморский стиль в интерьере

Але якщо італійський варіант середземноморського стилю визнає поєднання деяких фактур на одній стіні одночасно:

то в грецькому стилі основа - білі стіни.

Білий та блакитний – разом вони наповнюють приміщення простору, світла, морського повітря та приливу сил. Проста палітра кольорів гарантує літо цілий рік в кімнатах, у які надходить достатня кількість природного денного світла.

 Средиземноморский стиль в интерьере

Настінна плитка з імітацією штукатурки в світлих тонах ідеально підійде в якості оздоблення. Грубі шорсткі стіни та плитка для підлоги з імітацією зістарених камінних поверхонь, на яких позначився час, - базові риси грецького інтер’єру.

Якщо дверні та віконні отвори у вигляді арок та оздоблення стелі дерев'яними дошками або балками – елементи, які складно відтворити в типовій квартирі, то традиційні грецькі візерунки – меандри, натуральний текстиль (льон, хлопок) в традиційній біло-блакитній палітрі, прості дерев'яні меблі, полотняні чохли для диванів та крісел, грецькі амфори в оштукатурених нішах – цілком доступний декор.

Особливості італійського стилю

Золоті пшеничні поля, ряди яскраво-жовтих соняхів, темна зелень кипарисових дерев, налиті соком виноградні грона, цитруси та оливки – доданки італійського пейзажу.

Гармонійна палітра теплих м'яких відтінків складає палітру італійського будинку.

 Средиземноморский стиль в интерьере

Соковиті фарби, теплі тони та глянець майоліки з різноманітним орнаментом (різновид різнокольорової глазурованої кераміки) відбиває традиції мистецтва епохи Ренесансу. Рослинні візерунки, східні орнаменти, сюжети з фігурами людей та тварин – неповний перелік мотивів, які використовуються для прикраси керамічного посуду та декоративних елементів.

 Средиземноморский стиль в интерьере

В оформленні італійського інтер’єру майоліка присутня повсюдно. Глянсова настінна плитка зі середземноморським орнаментом в стилі patchwork замінить середньовічне керамічне чудо та буде не менш ефектно виглядатиме в оздобленні каміну, акцентної стіни або кухонного фартуха.

Напільна плитка під камінь – традиційне оздоблення в італійському інтер’єрі. Для достовірності оформлення вітається потертості, тріщини та інші сліди, залишені часом.

 Средиземноморский стиль в интерьере

Ковані меблі з балдахінами у класичному стилі, світильники, які імітують свічки, факели та ліхтарі використовуються разом з плетеними кріслами, камінами у вигляді високих глиняних глечиків та витонченими кришталевими люстрами.

Натяжні стелі з імітацією натурального дерева, лаковані та витончені, завершать композицію італійського інтер’єру.

Кухня в італійському стилі – це стільниця та фартух, прикрашені тематичним мозаїчним панно (натюрморт з яскравими стиглими південними плодами або пейзаж, на якому зображено місцеву природу), корзини з хрустким італійським хлібом, в'язанки в'ялених помідорів та низка баночок зі спеціями.

 Средиземноморский стиль в интерьере

Іспанський колорит в інтер’єрі

В іспанському інтер’єрі можна зустріти традиційні середземноморські елементи декору – багато кування, оздоблення каменем, арочні отвори та ніші.

Іспанський темперамент виявився причиною відмінностей в оформленні інтер’єрів. Текстиль прикрашають яскраві кольори (жовтий, зелений, синій) – покривала, ковдри, портьєри. 

 Средиземноморский стиль в интерьере

Тепла енергетика дерева в пріоритеті, не дивлячись на те, що в регіоні дерев'яні матеріали – в дефіциті. Для оздоблення ідеально підійде плитка для підлоги з імітацією дерев'яного покриття – під необроблену або паркетну дошку.

 Средиземноморский стиль в интерьере

Марокко – зворотний бік Середземномор'я

Яскрава палітра кольорів, близька до природних тонів – малиновий, чорничний, апельсиновий. 

Оздоблення мозаїкою, ткані килими, яскраві смугасті доріжки, циновки та диванні подушки додадуть східного колориту будь-якому приміщенню. 

 Средиземноморский стиль в интерьере

Низькі дивани, пуфи, чайні столики, східні ліхтарики, мідні та срібні чайники та підноси, декоративна вишивка.

Ванна кімната у середземноморському стилі

Середземноморська плитка в ванній з великим вікном – ще одна традиція. Фотошпалери з зеленим пейзажем або видом на море створять імітацію віконного отвору.

 Средиземноморский стиль в интерьере

Ванна може бути окремо розташована або вбудована до п’єдесталу, облицьованого дрібною мозаїкою.

Раковина з м'якими лініями, округлої форми та змішувач для середземноморського стилю з покриттям під мідь або бронзу – ансамбль, який підійде ідеально.

 Средиземноморский стиль в интерьере

Змішувач не повинен бути надто класичним. Жодної позолоти та надмірної химерності ліній. Змішувач повинен гармонійно виглядати у камінному обрамленні настінного та напільного оформлення.