Створюємо інтер’єр кухні

 

ЗМІСТ:

1. Як створити інтер’єр кухні? Головні інструменти дизайну

2. Дизайнерська композиція в інтер’єрі кухні

3. Як створити інтер’єр кухні за допомогою плитки та змішувача?

 

1. Як створити інтер’єр кухні? Головні інструменти дизайну

В кухні приємно знаходитися, якщо інтер’єр створює гарний настрій, викликає наснагу до кулінарної творчості, сімейних обідів та вечірнього чаювання.

Атмосфера в інтер’єрі залежить від вибору дизайнерського стиля, оздоблення, предметів меблів та декоративних елементів.

Головні принципи дизайну однакові для будь-якого приміщення. В залежності від стилю інтер’єр складається "по цеглинці" з фактур (текстур), форм та кольорів. 

Завдяки термінам можна висловлювати думку більш коротко, тому особлива мова існує у будь-якій професії. Дизайнери та виробники оздоблювальних матеріалів та текстилю – не є виключенням.

Якщо поняття форми та кольору не вимагають додаткових пояснень, із розумінням, що таке фактура та текстура виникає плутанина.

Фактура – це тип поверхні, який сприймається візуально та на дотик. Існує дві групи характеристик, які визначають фактуру.

По-перше, можна на око визначити, який саме перед нами матеріал. Дерево, натуральний камінь, бетон чи метал мають характерний вигляд.

По-друге, неозброєним оком або на дотик легко визначити тип поверхні - гладка, шорстка, рельєфна, матова чи глянсова й т.ін. 

Текстиль також визначають як фактурний, якщо наявне виразне плетіння ниток або на тканині присутній набивний малюнок.

Поняття фактури застосовується до меблевих фасадів, які можуть бути пластиковими чи дерев'яними, глянсовими чи матовими.

Текстура – візуальне поняття, яке пов’язане із природним малюнком серцевинних променів на дереві, візерунком з прожилок на мармурі, слідами нерівномірно застиглої бетонної суміші або корозії на металі.

Текстури мають "температурну" характеристику. Наприклад, скло або метал – холодні, а дерево – тепла текстура.

Натуральний камінь може сприйматися як теплий чи холодний в залежності від кольору. Світлі та темні відтінки коричневого – теплі, а сірі тони – холодні.

Текстури в інтер’єрі потрібно врівноважувати – однорідні та однотонні комбінуються із яскравими та виразними, а холодні – з теплими. 

2. Дизайнерська композиція в інтер’єрі кухні

Особливості розташування предметів інтер’єру та елементів декору суттєво впливають на визначення стилю оформлення.

Наприклад, мінімалізм передбачає використання тільки необхідних предметів меблів, абсолютний порядок, практично повну відсутність дрібниць, виставлених для огляду на столах чи полицях. 

У класичному стилі композиція створюється за законами симетрії. Парні предмети та декоративні елементи розташовуються по обидва боки від центру – наприклад, однакові підвісні шафки, тумби або настінні бра у робочій зоні кухні.

Центром може бути змішувач для кухні – у класичному інтер’єрі з латуні чи неіржавіючої сталі, особливої форми.

Якщо дозволяє площа приміщення, розміщення двох абсолютно однакових стельових люстр у розкішному стилі надасть інтер’єру оригінальних рис, не відхиляючись від класичних канонів.

У якості центру композиції може використовуватись обідній стіл із розкішною люстрою над ним, острів з робочою зоною в острівному плануванні кухні й т.ін. 

У середземноморській кухні центром композиції найчастіше виступає кухонний фартух. Декоративна плитка для фартуха та змішувач для кухні – тандем, який пропонує великий простір для фантазії дизайнерів.

Традиційно кухонне начиння підвішується у робочій зоні до крючків з кованого металу. Плетені корзинки для хліба, фруктів та овочів перетворюють екзотичну композицію на ще більш унікальну.

Якою повинна бути напільна плитка для кухні? Купити варто оздоблення з імітацією натурального каменя зі слідами, залишеними часом – потерта поверхня із нерівномірним пофарбуванням. Укладка не ректифікованої плитки під камінь із помітним швом у середземноморському стилі виглядатиме як автентичне оздоблення. 

Скандинавська кухня – завжди світла, а особливість оформлення – настінна плитка у світлих тонах, але незвичної форми, наприклад, шестикутна.

Відкриті дерев'яні полиці чудово поєднуються із ідеально білими шафами з фільонками та фурнітурою контрастного кольору. Як варіант, використовуються стелажі зі скла із металевим кантом.

Темний метал – це спільна риса, що об’єднує північний стиль із південним – середземноморським. Кронштейни для полиць, ручки, крючки для кухонного начиння на фартуху, плафони освітлювальних приладів, каркаси традиційних скандинавських стільців та крісел найчастіше виконані з чорного металу.

Напільна плитка під дерево у поєднанні з білими фасадами або плитка з геометричним орнаментом для підлоги та дерев'яні меблі – дерево у скандинавському інтер’єрі кухні займає близько 40 % візуального простору. 

Сучасний стиль кухні передбачає пласкі гладкі фасади – дуже часто без фурнітури. Сучасні технології дозволяють використовувати доводки та механізми відкриття / закриття, для яких ручки не потрібні.

Керамічна плитка для робочої зони кухні – плитка "кабанчик", шестикутної форми, під мармур або бетон. Вибір кольору та дизайну – безмежний.

Використовується вбудоване освітлення – лаконічне, багаторівневе, із кольоровим підсвіченням.

У сучасному інтер’єрі полірований метал та скло поєднуються із настінною та напільною плиткою під мармур.

Яскраві, навіть строкаті кольорові акценти у сучасні кухні – не ознака поганого смаку, а засіб надання інтер’єру активної динаміки. 

3. Як створити інтер’єр кухні за допомогою плитки та змішувача?

Дотримуватись обраного стилю – запорука вдалого оформлення. Інтер’єр створюється з окремих деталей, які складаються у загальну картину та/або атмосферу приміщення. Будь-яка дрібниця, яка не підходить за кольором або стилем, здатна зруйнувати дизайнерський задум. 

Які прийоми допоможуть створити атмосферний інтер’єр у кухонному приміщенні?

Дорогий змішувач для кухні, дизайн якого ідеально підходить під стиль, обов’язково привертатиме до себе увагу. Навіть скромний кухонний гарнітур у комбінації із яскравою моделлю змішувача виглядатиме більш презентабельно.

Звичайність – ворог дизайну, а сигналом того, що річ підходить для стильного інтер’єру, буде спалах непідробної цікавості до неї. 

Керамічна плитка для кухні використовується у якості напільного та настінного покриття, а також для оформлення кухонного фартуха.

Акцентна стіна – "родзинка" кухонного оформлення. Акцент за кольором, виразний орнамент або вишукана імітація мармуру – варіантів безліч. Тільки колір або фактура акцентної стіни повинні повторюватись в інтер’єрі в інших зонах або предметах. 

Оздоблення для кухонного фартуха має бути стійким до вологи, високої температури та добре очищуватися від будь-яких забруднень.

Плитка із рельєфною фактурою не використовується, оскільки в поглибленнях накопичуватиметься бруд.

Підійде глянсова або матова плитка для кухні, купити яку варто із яскравим дизайном – орнаментом, малюнком або візерунком, імітаціями інших оздоблювальних матеріалів – дерева, мармуру, бетону або металу.

Яскравий фартух добре поєднується із напільною та настінною керамічною плиткою зі спокійним дизайном – однотонною, під дерево, камінь або бетон із текстурою, яка не відрізняється чудернацьким малюнком річних кілець, насиченим візерунком з прожилок та тріщин або хаотично розташованими плямами та порами. Й навпаки, непримітне оформлення фартуха гармонійно поєднується із яскравим оздобленням підлоги. 

Найпростіша бюджетна плитка виглядатиме вражаюче, якщо використовувати незвичайній способи укладки.

Наприклад, прямокутна плитка "кабанчик" укладається горизонтально, вертикально, "ялинкою", зі зсувом й т.ін. 

Плитка під дерево у залежності від формату та форми виглядатиме абсолютно по різному, якщо вибрати незвичайний спосіб укладки. Спеціалісти радять укладати напільну плитку під паркет із мінімальним швом, щоб підлога виглядала акуратно.

Плитка для кухні не застрахована від ушкоджень вже на стадії укладки. Придбання оздоблювального матеріалу із невеликим запасом позбавить форс-мажорних обставин, коли плитки може просто не вистачити. 

Потрібна плитка для кухні? Купити у магазині plitka.kiev.ua керамічну плитку для кухонного фартуха, напільного та настінного покриття можна за вигідними цінами. До 30 квітня проходить АКЦІЯ – великий розпродаж керамічної плитки зі знижкою до 25 %!