Сучасний скандинавський інтер’єр: сумнівні особливості

 

ЗМІСТ:

1. Філософія скандинавського стиля

2. Формула скандинавського інтер’єру

3. Скандинавські меблі та освітлювальні прилади

4. Особливості скандинавського дизайну: на що звернути увагу

5. Напільна та настінна плитка у скандинавському стилі

 

1. Філософія скандинавського стиля

Головні ознаки сучасного скандинавського стилю сформувалися у післявоєнний час. Виробникам довелося погодитись на компроміс і використовувати для виробництва меблів та інших предметів інтер’єру доступніші та дешевші матеріали – пресовану деревину з відходів лісової промисловості та пластик.

Філософія скандинавського стиля - не гонитва за розкошами, а затишок та комфорт. Чутливе ставлення до природних ресурсів – особливість, обумовлена географічним положенням. 

Оселі жителів півночі на 50 % складаються з дерева – від акуратного напільного покриття з чітким текстурним малюнком до пнів та коряг, які виконують функцію табуретів та вішалок.

Кімнатні рослини у настінних кашпо та напільних горшках оживлюють обстановку та насичують повітря киснем.

Кожний предмет в інтер’єрі має виглядати максимально просто та природно. Концепцію підтримує надлишок світла. Для скандинавського проекту добре, якщо в кімнаті великі вікна.

Відчуття свіжості та чистоти – головний лейтмотив скандинавського інтер’єру. Щоб світлий інтер’єр не здавався нудним, потрібні яскраві "плями". 

2. Формула скандинавського інтер’єру

Скандинавський інтер’єр завжди оформлений у світлих тонах та наповнений світлом. Занавіски з легкої повітряної тканини нагадують звичайну тюль або зовсім відсутні.

Якщо природного освітлення не достатньо, використовуються різнопланові освітлювальні прилади – настінні бра, напільні торшери.

У північних інтер’єрах прийнято запалювати свічки у будь-який час протягом доби: серед білого дня та у вечірніх сутінках. Свічки різної висоти, здебільшого без підсвічників, зберігаються на відкритих настінних стелажах, невисоких секретерах та журнальних столиках. 

Настінне оздоблення у скандинавському стилі – це однотонні стіни у світлих тонах. Білий колір – класичний варіант, але використовуються й світлі відтінки сірого та бежевого кольорів.

На підлозі найчастіше можна побачити текстуру дерева. Сосна або береза – улюблені породи дерева жителів півночі. Світле дерево доречно замінити вибіленою деревиною у сірих тонах.

В якості кольорового акценту у скандинавському інтер’єру використовуються контрастний чорний, насичений синій та бадьорий червоний.

В інтер’єрах у скандинавському стилі занавіскам, килимам, пледам та подушкам відводиться особливе місце. Скандинавський інтер’єр не можливо уявити без текстилю. Яскраві кольори, візерунки та орнаменти прикрашають напільні килими та декоративні подушки, а текстура в'язаних пледів та покривала із набивним малюнком – національний спосіб декорування інтер’єру.

Геометричний орнамент – незмінний атрибут затишних північних осель. Переважають горизонтальні та вертикальні смуги, а також шеврони (зігзаги), "меандри" з геометричних фігур – здебільшого трикутники та ромби.

Ще одна характерна риса скандинавського інтер’єру - піч-колонка, яка встановлюється у кут та прикрашається кахлем із квітковим малюнком.

Настінний годинник у скандинавському стилі – вінець традиційного північного інтер’єру. 

3. Скандинавські меблі та освітлювальні прилади

Традиційні меблі та світильники від знаменитих дизайнерів зі скандинавських країн роблять інтер’єр впізнаним. Популярність стільця "Мураха" чи крісла "Лебідь" від датчанина Арне Якобсена давно перетнула межі північного дизайну, а скромний диван з м'яких подушок на кшталт тахти взагалі став інтернаціональною власністю меблевих фабрик. 

Скандинави, як ніхто інший, розуміють, що різноманітні схеми освітлення роблять оселю затишнішою. Світильники, створені у 60-х роках минулого сторіччя, не припиняють зачаровувати та утримувати пальму першості, випереджаючи у рейтингах сучасні моделі.

Світильник "Артишок" Пола Хеннінгсена, створений у 1958 році для інтер’єру ресторану у Копенгагені, сьогодні представлений у стельовому, настільному та напільному варіантах. 

Стіл-тюльпан від фінського дизайнера Ееро Саарінена із ніжкою, яка нагадує стебло квітки, сьогодні звичний атрибут інтер’єрів кухонь та віталень. 

4. Особливості скандинавського дизайну: на що звернути увагу

Килими та текстильні доріжки займають почесне місце у скандинавському інтер’єрі. На ткану доріжку з орнаментом скандинави недбало кидають хутряний килимок, створюючи надзвичайний затишок у власній оселі.

В одному інтер’єрі можна зустріти ткані килимки із різним орнаментом або хутряні різного кольору. 

Історичний дизайн у скандинавському інтер’єрі уособлюють елементи національного декору. У класичному варіанті місцевий колорит відображають масивні дерев'яні меблі та металева фурнітура під золото чи бронзу, а у сучасній інтерпретації – картини на тему полювання, оленячі роги на стіні, багато натуральних тканей, шкіри та хутра.

Орнамент відрізняється простою геометрією. У скандинавському інтер’єрі не зустрічаються складні відтінки. Лінії та фігури лаконічні та пофарбовані в основні кольори палітри.

Дизайнери не радять повторювати один малюнок двічі. Перевагу варто віддати комбінації геометричних орнаментів різного окреслення, які відрізняються за розміром (великий та дрібний) і прикрашають різні поверхні.

Наприклад, смугасті подушки і килим з малюнком з ромбів чи трикутників.  

Предмети меблів різної висоти, настінні стелажі та консолі, розташовані на різному рівні підкреслюють автентичність інтер’єру. В свою чергу на комодах розставляються вазочки та свічки різної висоти та розміру.

Великі та дрібні предмети поруч – один з секретів скандинавського інтер’єру.

Однак, не варто вважати, що надлишок предметів та декору має будь-який стосунок до скандинавського оформлення. Гармонія – важливий принцип стиля. 

5. Напільна та настінна плитка у скандинавському стилі

Мешканці скандинавських країн з ревнощами ставляться до надійності та довговічності оздоблювальних матеріалів, тому надають перевагу пофарбуванню та керамічній плитці.

Особливо, якщо йдеться про приміщення із підвищеною вологістю – ванну кімнату, кухню чи хол.

В асортименті провідних виробників керамічної плитки представлені імітації текстури дерева, які ідеально виглядатимуть у скандинавському інтер’єрі.

Секрет іспанської плитки ABK Ceramica Eco Chic у великому форматі 1700×200×9 мм та візуальній ілюзії, завдяки якій укладка виглядає як підлога з невеликих дерев'яних плашок.

Кольорове рішення колекції співзвучне зі скандинавськими традиціями. Світлі натуральні відтінки сірого та бежевого кольору гармонійно впишуться у північний інтер’єр. 

Керамічна плитка Zeus Ceramica Allwood із чітко окресленою текстурою натуральної деревини підходить для ванної кімнати, кухні та холу. Високий клас зносостійкості за шкалою PEI – IV, а також вологостійкість та покриття проти ковзання роблять колекцію незамінною. 

Надати характер скандинавському інтер’єру можна за допомогою настінного оздоблення у стилі колекції Almera Ceramica Brick. Імітація цегляної кладки білого кольору у форматі 900×300×9 мм підійде для акцентної стіни чи кухонного фартуха, виділення зони умивальника у ванній кімнаті чи оформлення холу. 

Настінна плитка Cersanit Alisha у форматі 600×200×9 мм точно передає ідею скандинавського стиля. Глянсова структурована поверхня оздоблення чудово виглядатиме у ванній кімнаті чи кухні. 

В нашому магазині plitka.kiev.ua у широкому асортименті представлена напільна та настінна керамічна плитка у скандинавському стилі.