Сучасна керамічна плитка: якою вона буває та де її використовувати?

 

Сучасна керамічна плитка – це натуральний оздоблювальний матеріал та, одночасно, декор для інтер’єрів у різноманітних дизайнерських стилях.

Компанії з виробництва керамічної плитки пропонують великий вибір оздоблення з випаленої глини. Різниця не тільки у форматі та формі, фактурі (матова, глянсова та т. ін.), типі декору (імітація, орнамент) та кольорі. Ряд технічних характеристик вказують на умови експлуатації керамічної плитки.

Якщо зробити наголос на естетиці, залишаючи поза увагою властивості матеріалу, легко помилитися у виборі. Зовні гарна плитка виявиться непридатною для укладки у приміщенні, для якого її купували. 

Види керамічної плитки

Склад сировинної суміші та технологія виробництва визначають властивості та сферу застосування керамічної плитки. 

Більшість сучасних технологій виготовлення – інноваційні, а "старі" як світ види – майоліка та метлахська плитка, виходять з виробничих конвеєрів і сьогодні.

1. Майоліка або коттофорте – плитка з рельєфним малюнком та особливим блиском

Для майоліки використовують червону глину. Заготовки вкривають емаллю та піддають випалу. Перед другим випалом наносять глазурування та малюнок. Глазур та фарба сплавляються під час випалу, створюючи унікальну рельєфну поверхню та неповторні кольорові переходи. Неможливо знайти дві однакові плитки в одній серії.

Традиційно настінна плитка невеликого формату, майоліка відрізняється досить високою міцністю. Кахлі добре утримують тепло, тому їх використовують для облицювання печей та камінів.

Справжня майоліка – дороге задоволення, але естетика з присмаком старовини того варта. 

Сьогодні виготовляється напільна плитка з імітацією майоліки. Модулі невеликого формату прикрашають геометричні орнаменти, пофарбовані у звичні для майоліки кольори – білий, відтінки сіро-блакитної та коричневої кольорової палітри.

2. Метлахська плитка – міцне напільне оздоблення зі сторічною історією

Метлахська плитка виготовляється з сировинної суміші різного кольору. Однократний випал заготовок здійснюється при температурі близько 1200 градусів. Готова плитка морозостійка, дуже тверда та міцна, не боїться впливу кислот, лугу та абразивів.

Метлахська плитка за технічними характеристиками найбільше схожа на сучасний керамограніт. Різноманітність форм та кольорів дозволяє створювати килими з кераміки. 

Єдина вимога – укладка на рівну поверхню та затирання швів на всю глибину.

Метлахська плитка коштує чимало, але служить протягом десятиріч.

3. Бікоттура – глазурована керамічна плитка з червоної глини

Технічні властивості плитки, виготовленої за технологією бікоттури, обумовлюють сферу застосування - стіни житлових приміщень.

Технологія подвійного випалу передбачає два етапи:

- пресування та випал заготовок;

- нанесення глазурі та повторний випал.

Ззовні бікоттура відрізняється невеликими товщиною та вагою, червоно-коричневою основою та глянсовим блискучим емальованим покриттям. 

Глазур не тільки надає плитці блиск та дозволяє нанести на поверхню малюнок, але й захищає тіло плитки від вологи.

Червона основа бікоттури не дозволяє використовувати її для імітацій світлого мармуру, плитки у світлих тонах, особливо білого кольору.

4. Монокоттура – глазурована керамічна плитка з білої глини

Технологія виготовлення плитки передбачає використання сировинної суміші з декількох сортів білої глини з додаванням польового шпату, який сприяє міцності готового виробу. Одинарний випал глазурованих заготовок дозволяє отримати оздоблювальний матеріал високої міцності, з показником водостійкості до 3 %, морозостійкістю. 

Технічні характеристики дозволяють використовувати плитку для будь-яких типів поверхні в інтер’єрах та на прилеглих до будинку територіях, де навантаження на напільне покриття не надто інтенсивна. 

5. Котто - неглазурована керамічна плитка одинарного випалу

Котто виготовляється з червоної глини методом екструзії – продавлювання через квадратну, прямокутну або шестикутну форму. Можливі неправильні форми. Котто використовується для напільного оздоблення у приміщеннях з низькою вологістю та невеликим навантаженням на підлогу. 

6. Монопороза – ще один вид настінної плитки, виготовленої за технологією одинарного випалу

Монопороза відрізняється від монокоттури за складом сировинної суміші. Біла глина, окисли заліза та польові шпати дозволяють виготовляти плитку з білою основою (на відміну від бікоттури), на яку наносять глазур тонким шаром. Монопороза використовується для створення імітацій світлого мармуру та натурального каменя, світлих кахлів у ванну або кухню, витонченого декору – геометричного та рослинного. 

Монопороза вимагає акуратності під час укладки та використання клейового складу білого кольору.

7. Керамічний граніт, керамограніт або грес – міцний зносостійкий оздоблювальний матеріал для інтер’єрів та екстер’єрів

Ніякого відношення до граніту керамічна плитка, виготовлена з якісної білої глини за технологією одинарного випалу, не має. Хіба що може скласти конкуренцію – за міцністю та довговічністю.

Кардинальна відмінність від інших видів керамічної плитки одинарного випалу пояснюється нюансами технології. Високі показники тиску під час пресування та температури в процесі випалу дозволяють отримати майже повну відсутність пористості тіла плитки. 

Основні технічні характеристики керамограніту:

- вологостійкість (до 0,5 %);

- зносостійкість – вимірюється за шкалою PEI (I-V), чим вище клас, тим серйозніше навантаження витримує покриття;

- покриття проти ковзання AntiSlip (R9-R13) – для житлових приміщень достатньо R9, для заводських цехів зі слизькою підлогою – R 13.

Типи обробки поверхні:

матовий – після випалу плитку не піддають додатковій обробці, тому вона має природний вигляд;

полірований - необроблену поверхню рівно зрізують та наносять склад, який закриває мікропори;

лаппатований (від італ. lappato – притертий) – отримують за допомогою зрізання верхнього шару невеликої товщини з використанням технології поверхневого шліфування, отримуючи ефектне поєднання полірованих та матових ділянок. 

Червоний грес – керамограніт з червоної глини відрізняється показником поглинання вологи 0-4 % та застосовується для напільного оздоблення тільки у внутрішніх приміщеннях (зрідка – на прилеглих до будинку територіях).

Який тип плитки з чудової сімки підходить для ваших цілей? В нашому магазині plitka.kiev.ua у розділі каталогу Плитка представлений великий асортимент різних типів плитки  з будь-яким призначенням.