Скандинавський стиль – найпопулярніший дизайнерський напрямок

Походження скандинавського стиля

Дизайнери інтер’єрів відносять скандинавський стиль до плеяди сучасних стилів, не зважаючи на те, що історія стиля розпочала свій відлік більше як 300 років тому у часи правління шведського короля Густава III.

Популярний тоді ампір у Швеції набув домашнього, зовсім не розкішного вигляду. Аж до початку XX сторіччя в скандинавських країнах так званий "густавіанський" стиль не втрачав популярності та був розповсюджений не тільки у знатних, але і в селянських домівках.

 

 

Стриманий та світлий північний варіант ампіру не успадкував розкошів та химерності, але із властивою північному темпераменту стриманістю прийняв легкі класичні риси. 

Більшість характерних рис стилю сформувалось не з історичних причин. Вони були зумовлені географічним положенням та кліматом північних країн. В цьому полягає різниця скандинавського стиля від інших, історично сформованих стилів.

Наприклад, традиція використовувати в інтер’єрі багато білого кольору – візитна картка сучасного скандинавського стиля, з'явилась ще в ті далекі часи. 

 

 

Білий колір не поглинає світло. В ті часи в темний час доби для освітлення запалювались свічки, а білі стіни ідеально відбивали світло.

В сучасному скандинавському інтер’єрі обов’язково знайдеться місце для свічок. За традицією свічки запалюють навіть вдень – в будинках, кафе, невеликих магазинчиках.

 

 

Здається, палітра кольорів стилю також пов’язана з полум’ям свічки – окрім домінуючого білого кольору використовуються приглушені відтінки жовтого, кремового, блакитного, зеленого та сірого.

Дзеркала в позолочених багетах в "густавіанському" інтер’єрі були даниною класиці, а їхнє розміщення навпроти віконного отвору або джерел світла зумовлено короткими світловими днями.

 

 

На цьому схожість закінчується. Блошині ринки з бабусиними сундуками, антикварні лавки не популярні в скандинавських країнах. У скандинавській квартирі не побачиш старовинних кушеток та масивних столів.

Феномен скандинавських меблів

Традиційні скандинавські меблі, виробництво яких було налагоджено у Швеції, Данії та Фінляндії ще в післявоєнні роки, проста та функціональна. Транснаціональна корпорація "IKEA" досі спеціалізується на випуску та реалізації збірні компактні меблі та має свої представництва в більшості країн світу, в тому числі й в Україні.

"... матерія має кінець, але не річ", - екстравагантний висновок, який завершує докладний опис буднів звичайного стільця, належить поету Йосипу Бродському. Він цілком міг написати ці рядки про знамениті скандинавські меблі.

 

 

Скандинавський стиль в квартирі не можна уявити без особливих меблів, які ні з чим іншим не можна переплутати. Плеяда відомих дизайнерів зі скандинавських країн залишила яскравий слід. 

Крісло "Сафарі" створено за ескізами батька сучасного датського дизайну Кааре Клінта.

 

 

Люстра "Артишок" винайдена датчанином Поулом Хеннінгсеном, якого вважають інтернаціональною іконою дизайну. Серію унікальних освітлювальних приборів він створив на початку XX сторіччя, коли до електричної лампочки ще не встигли звикнути, ставлячись до неї як до останнього досягнення техніки. 

 

 

Стілець-мураха, виготовлений з одного суцільного шматка фанери, крісло-лебідь та крісло-яйце – це результат творчості найвідомішого скандинавського дизайнера Арне Якобсена. 

 

Стілець-мураха

 

Крісло-яйце

 

Крісло-лебідь

 

Грета Магнуссон Гроссман стала відомою саме в Швеції. Вироби, створені дизайнером, у свій час придбали Грета Гарбо та Френк Сінатра. Лампа-коник була створена в середині XX сторіччя. Вигнута ніжка зручного торшеру нагадує лапки коника.

 

 

В будинку Фінна Юля – одного з найвпливовіших датських дизайнерів минулого сторіччя, сьогодні розміщується присвячений йому музей. Завдяки йому датський дизайн набув популярності в Америці.

 

 

Крісло-вождь розроблено в 1949 році, але популярне досі. Крісло-пелікан стало уособленням органічного дизайну та у наступному році відзначить свій черговий ювілей – 80 років. Відомі меблеві компанії періодично створюють нові партії цих та інших моделей, створених геніальним датчанином.

За довгі роки професійної діяльності Ханс Вегнер спроектував більш як 500 моделей стільців, більшість з яких пішли у масове виробництво.

 

Крісло-пелікан

Крісло-мушля

 

Моделі з національним колоритом допоможуть створити у будь-якому будинку атмосферу скандинавського стиля або як ще його називають – Хюгге. Датське слово уособлює сучасний напрямок в дизайні інтер’єрів. Інсталяція покликана забезпечити комфортне дружнє спілкування, почуття захищеності, рівності та благополуччя. 

В північних країнах у стилі Хюгге оформлюють не тільки житлові будинки та квартири, але й офіси, кафе та ресторани.

В дизайні інтер’єру головне - не правило, а прийом

В скандинавському інтер’єрі композиція пов'язується в одне ціле завдяки кольоровому рішенню, підбору фактур матеріалів та доповненню деталями природного походження – коряги в якості вішалки, пень як основа для стола або стільця.

 

 

Базовий білий колір можна замінити на світлі відтінки сірого або бежевого кольору. 

Особлива перевага надається синьо-блакитній палітрі, яка символізує багатоводдя, тисячі озер, якими пишається Скандинавія. В інтер’єрі прийнято використовувати прозоре скло та кераміку з блакитною кобальтовим розписом, який прикрашає навіть традиційні печі-колонки. 

 

 

Особливий дизайнерський прийом – різноманітність фактурного текстилю в одному інтер’єрі.

Підлога в скандинавському інтер’єрі прикрашають:

килимки в стилі "patchwork";

доріжки ручної роботи;

циновки з вовни або хлопку;

пухнасті однотонні килимки;

шкіра тварин на підлозі.

Пледи та накидки на крісла та стільці – вовняні та зв’язані вручну.

На відкритих полицях - морські аксесуари (зображення риб та різних кораблів), фотографії та картини в тонких рамах. 

На стене – роги оленя.

 

 

Керамограніт для підлоги, який обрати для скандинавського стиля?

Скандинавський стиль надає перевагу відкритим фактурам – дерева в меблях та напільному покритті, штукатурки для оздоблення стін. 

Дерев'яне напільне покриття або керамограніт на підлогу з імітацією фактури дерев'яної дошки використовується для усіх приміщень, окрім ванної кімнати та кухні. Напільна плитка на кухню може бути будь-якою.

Як створити дизайн ванної кімнати в скандинавському стилі?

Біла плитка для ванної кімнати в скандинавському стилі може бути імітацією будь-якої фактури – мармуру, каменя, штукатурки.

Ідеально підійде настінна плитка в ванну блакитного кольору, з геометричним орнаментом, в стилі patchwork. 

 

 

Плитка в ванну повинна гармонійно поєднуватися з фасадами меблів.

Сантехніка білого кольору - раковина та ванна лаконічної форми, вбудований змішувач відповідає основній ідеї стилю – простота та функціональність.

 

 

Змішувач на раковину варто обрати традиційний - з хромованою поверхнею. 

Раковина у формі мушлі або квітки доповнить інтер’єр природним мотивом.

Товари в колекції At. Legno
Товари в колекції Oakland
Товари в колекції Optima
Товари в колекції Vilema