Стиль Лофт в інтер’єрі – особлива індивідуальна естетика

Що таке стиль лофт?

Цегляна кладка, бетоні стіни та відкриті комунікації – таке оздоблення вважається привабливим та стильним і сьогодні знаходиться у тренді. Гарно розведена поверх стін проводка або розгалужених над головою масивних хромованих коробів повітропроводів сприймаються як "особливий шик".

Зародився стиль Лофт в Америці, у часи Великої депресії, коли підприємства банкрутіли одне за одним, а промислові будівлі порожніли. Приміщення в різних районах Нью-Йорку здавались в оренду буквально за викидною ціною.

 

 

Лофт в його первинному вигляді не створювали дизайнери, він виник стихійно та був результатом обставин. Для людей мистецтва слово "комфорт" завжди мало абсолютно інше значення, аніж для звичайних громадян. Перевага надавалась великому напівзруйнованому бараку, часто без опалення та водопроводу, перед 3-кімнатною квартирою з сміттєпроводом та галасливими сусідами.

 

 

У чому секрет популярності стилю Лофт?

Лофт – виключно індивідуальний стиль. Деякі володарі "горищ" обирають сміливі колористичні "блоки" яскравих відтінків, інші надають перевагу використанню графіки та "похмурі" фарби для акценту суто урбаністичного відчуття - в комплекті з цеглою та дошками будови.

 

 

Внутрішній простір приміщення – лише скромний фон для естетських речей, створених руками пожильців. 

Індивідуальний підхід врешті решт призвів до поділу стилю на напрямки. Кожний, кому подобається прямолінійна естетика стилю, може щось змінити та оформити інтер’єр на власний смак.

 

 

Необруталізм надає перевагу простим формам та грубим фактурам. Необроблений бетон з шорсткою поверхнею та слідами опалубки, цегляна кладка без прикрас, абсолютно не приховані комунікації та металеві каркаси – все зберігається в первинному стані.

Використовується природна гамма кольорів – білий, відтінки сірого та коричневого, чорний. 

 

 

Меблі масивні – відкриті фактури дерева, бетону та металу доповнюються склом та пластиком.

Стільниця більше схожа на звичайні дошки. Поняття ліжка взагалі не існує – п’єдестал з палет для матрацу цілком підійде.

Стиль побудований на яскравому акцентуванні на предметах декору. Наприклад, у шафи повинен бути металевий фасад, який в звичайному інтер’єрі навряд чи можна зустріти.

 

 

Оформлення можливе не тільки в просторих приміщеннях, до яких надходить сонячне світло без перешкод.

Галерейне освітлення, коли підсвічуються важливі предмети інтер’єру, компенсує недолік природного світла.

Урбаністичний Лофт – сучасний міський стиль. Урбаністичний інтер’єр виглядає цілком цивілізовано. 

Оформлення стін має свої традиції: 

- фарбування білою емульсією;

- використання мозаїчної плитки;

- керамічна плитка під цеглу;

- керамічна плитка під камінь;

- керамічна плитка під бетон;

- керамічна плитка під штукатурку.

 

 

Впорядкована цегляна кладка, декоративні бетонні поверхні – оздоблення, яке лише на перший погляд надто елегантна для Лофту. 

Димчастий та цегляний відтінки компенсують міський лиск.

В інтер’єрі відсутні перегородки або вони суто символічні. У великих просторах за допомогою яскравого кольорового акценту виокремлюють функціональні зони: зону сну – у спальні, прийому їжі - в кухні, умивання – у ванній кімнаті.

 

 

Вкраплення з металу та скла підкреслять приналежність до стилю.

Арт-Лофт – добре адаптований до архітектури міських квартир. Головна роль в інтер’єрі відведена арт-об’єктам. 

До них належать не тільки предмети мистецтва – живопис та скульптура, але й нестандартні предмети інтер’єру. Меблі, люстри, килими, сантехніка повинні бути якщо не ексклюзивними, то незвичайними й виразними.

Особливі предмети інтер’єру та дрібнички повинні бути пов’язані з захопленнями хазяїна.

 

 

Бетон в інтер’єрі поєднується з пофарбованими стінами або декоративними панно. Замість кладки з брудної коричневої цегли використовується декоративний варіант – оранжевий, червоний, синій.

Для розміщення картин та фотографій використовуються стіни з грубою фактурою, природних відтінків, які нічим не відрізняються.

Лавка з грубої деревини може розташовуватися поруч з кушеткою XVIII сторіччя, а стіл з бетонною основою та скляною стільницею – з цінною скульптурою. А на завершення – розкішна люстра з венеціанського скла для центрального освітлення.

 

 

Ретро-лофт передбачає стилізацію під певну епоху або період часу, а раритети та артефакти можуть мати різне походження – середні віки або нещодавня історія сім'ї.

Стиль лофт в маленькій квартирі, це можливо?

У невеликих приміщеннях доречні кольорові акценти – одна або декілька стін можуть бути пофарбовані в яскраві тони. 

В окремих випадках такий прийом дозволяє створити недостатній об’єм. 

Світло та високі стелі наповнюють бетонні та цегляні поверхні. У невеликому приміщенні цю роль перебирають на себе кольори та елементи декору.

 

 

Візуальну ілюзію високої стелі можна створити за допомогою дрібних деталей – предмети збирання, розкладені на стелажах, дрібнички, привезені з подорожей.

Як оформити ванну кімнату в стилі Лофт?

Навіть маленьку ванну кімнату легко оформити в стилі Лофт. 

Це зовсім не суперечить ствердженню, що Лофт ідеально підходить тільки для просторих приміщень.

Дуже часто зону для прийняття ванни або душу від спальні відділяє тільки перегородка з загартованого скла.

Керамічна плитка під цеглу, бетон або метал зразу ж вкаже на стилізацію. 

 

 

Плитка для підлоги в стилі patchwork, з потертостями та нерівними швами між плитками – творче оформлення, яке вписується до канонів стиля.

Укладати керамограніт на підлогу можна будь-яким способом –ялинкою, діагонально, в шаховому порядку.

Умивальник для стиля Лофт підбирається в залежності від напрямку стиля. 

 

 

Раковина квадратної форми або напільна раковина з п’єдесталом з бетону або металу впишеться до будь-якої інсталяції у стилі Лофт.

Душова кабіна, змішувачі та світильник в одному стилі – з темного металу, під ковку, дерев'яні або металеві сходи замість вішалки, масивна коряга в якості стільниці – ідеальний ансамбль для Лофту. 

Підійде будь-яке дзеркало у ванній – велике або маленьке, в рамі квадратної або прямокутної, круглої або шестигранної форми. 

 

 

Мозаїка в інтер’єрі ванної кімнати у вигляді панно з кольорової плитки в авангардному стилі зустрічається не часто. Оздоблення повинно мати зв’язок із загальною композицією.



Товари в колекції Country Wisnia
Товари в колекції Darlene