Шестикутна плитка: застосування та особливості укладання

 

Геометричні елементи як атрибут стильного інтер’єру

Геометричні форми визначають стиль. 

Для яких дизайнерських стилів геометрія оздоблення та предметів має важливе значення?

1. Прості геометричні форми та прямі лінії вкажуть на стилі, які походять від постмодернізму (конструктивізм, мінімалізм). Асоціації не мають значення - тільки сувора геометрія.

2. Округлі форми та плавні лінії, що нагадують природні вигини стебла водяних лілій, є ознакою неокласичного модерну.

3. Hi-tech використовує химерні футуристичні форми, схожі з предметами або явищами – наприклад, х хмарою або дошкою для серфінгу.

4. Шестикутна форма асоціюється з бджолиними стільниками та широко використовується в етнічних сільських стилях.

Екологічний інтер’єр складається з елементів, запозичених у природи, до яких належать і бджолині стільники. 

Шестикутна плитка в інтер’єрі

Екскурс в історію шестикутної плитки

Шестигранна плитка була широко розповсюджена в історичних інтер’єрах, близьких до класики XVIII-XIX ст.

Але в наш час вперше плитка з шістьма гранями з'явилась в Іспанії – архітектор Антоніо Гауді на початку XX ст. створив знамениту шестигранну плитку з рельєфом у вигляді морських візерунків, якою вклали тротуари у Барселоні.

Про екскурсії Барселоною кажуть: "пішки по мистецтву", оскільки гексагональна плитка Антоніо Гауді – не єдиний шедевр на мостових міста. 

Шестикутна плитка – універсальний елемент

Керамічна плитка шестикутна – купити її сьогодні зовсім не складно, оскільки плитка-шестикутник – це тренд. На Міжнародній виставці Cersaie 2019, яка кожної осені проходить у Болоньї (Італія), були представлені нові колекції шестигранної плитки з різноманітним дизайном:

- у стилі patchwork;

- під майоліку;

- з рослинним орнаментом;

- з тримірним ефектом;

- імітації натуральних матеріалів (мармур, дерево, бетон або тканина).

Поверхня гексагональної плитки може бути глянсовою, матовою, рельєфною, а модулі - не тільки повноформатними, але й мініатюрними. 

Причина сплеску популярності – форма та асоціації

Бджолинні стільники – чудо природної інженерії. Осередки мають ідеальну шестигранну форму, яка підкоряється закону золотого січення.

Плитка шестикутна завдяки своїй нестандартній формі з базового оздоблення моментально перетворюється на декоративний елемент.

Популярні керамічні шестигранники імітують грубі текстури - бетон, асфальт та навіть чавунні каналізаційні люки. 

Текстиль в інтер’єрі – це домашній затишок. Тканини з крупним плетінням – ще одна трендова імітація.

На піку моди знаходяться й модифікації шестикутної форми – фігури, витягнуті по вертикалі або горизонталі, випуклі, пофарбовані у неонові кольори з рельєфною фактурою. 

Зустрічаються й більш оригінальні рішення – "пісочний годинник", який складається з двох правильних трикутників, з’єднаних вершинами. 

Якщо вас приваблює нагадування про "бджолине житло" в інтер’єрі, вибрати та купити шестикутну плитку можна в нашому магазині – після професійної консультації наших менеджерів, за кращою ціною в Україні та зі зручною доставкою.

Особливості застосування шестикутної плитки в якості базового оздоблення

Укладка шестигранної плитки на підлогу – вдале рішення не тільки для інтер’єрів, але й для прилеглих до будинку територій – ганку, терас та алей. Ефектна шестикутна форма, доповнена виразним декором поверхні – штучно зістарена, під мармур, дерево або бетон, примусить гостей та навіть випадкових перехожих зойкнути.

В оздобленні стін можна дозволити собі більше свободи: використовувати модулі різного кольору, створювати декоративні вставки, поєднувати шестикутники з плиткою звичної форми – прямокутної, квадратної.

З чого вибір керамічної плитки?

Вибір оздоблення залежить від приміщення, в якому передбачається укладка. Які параметри необхідно врахувати?

1. Приміщення, для якого необхідно вибрати шестигранну плитку:

- передпокій або хол;

- кухня або їдальня;

- ванна кімната;

- вітальня;

- спальня.

2. Закони візуального сприйняття набувають статусу дизайнерських принципів. Одним з них є правило: чим більша площа поверхні, тим більш великоформатною повинна бути плитка.

Наприклад, плитка "стільники", укладена на кухонний фартух або екран ванни, завжди виглядає свіжо та незвичайно. Але чим мініатюрніша вона буде, тим ефектніше виглядатиме.

Формат шестикутної плитки – другий параметр, з яким треба визначитися. 

Як вибрати дизайн інтер’єру самостійно?

1. Створюйте добірки фото з готовими інтер’єрами, в яких використовується шестигранна плитка. Переглядайте фотографії, щоб на передній план вийшли ті дизайнерські рішення, які подобаються по справжньому.

2. Досліджуйте дизайнерські напрямки та стилі – нехай навіть в загальних рисах. Подивіться фото. Вибирайте те, що подобається.

3. Елементи стилів можна поєднувати – це називають еклектикою. В неї є власні закони – поєднувати можна не більше трьох стилів не більше трьох стилів в одному інтер’єрі:

1. Класичний (або неокласика).

2. Сучасний (або той, що належить до епохи, що нещодавно минула).

3. Етнічний або екзотичний.

Якщо вам подобається шестигранна плитка, купити її в нашому магазині – це правильне рішення, тому що ми першими пропонуємо клієнтам нові колекції від провідних європейських брендів.

Як укладати шестигранну плитку – інструменти та нюанси

Розрахунок кількості шестигранної плитки необхідно робити з запасом близько 10-15 %.

Укладка шестигранної плитки тільки на перший погляд здається більш складною, аніж робота з плиткою звичного формату.

Процес укладки проходить в декілька етапів:

1. Довгим рівнем фіксується початок укладки.

2. Шпателем рівномірно наноситься клейова суміш.

3. Укладка плитки. У випадку з шестикутною плиткою в першому ряду модулі поєднуються грань до грани, але при цьому залишаються пробіли, для яких необхідно буде вирізати підходящі за формою фрагменти.

4. Поверхня очищується від залишків клейової суміші, шви прочищаються хрестиками (коли суміш свіжа, підійде навіть картон).

5. За допомогою рівня визначається, наскільки рівною вийшла кладка.

Прогрес не залишається на місці. Нова система укладки та вирівнювання плитки СВП дозволяє працювати з блоками плитки товщиною від 3 до 12 мм. Ідеально, якщо працюють дві людини – один збирає блоки з плитки за допомогою засобів для фіксації, а другий покриває поверхню клейовою сумішшю та укладає готові блоки.

Плитка скріплюється у блоки за допомогою двох елементів:

1. Затискач – фіксує плитку без спеціальних інструментів.

2. Клин – забезпечує міцну фіксацію плитки та гарантує мінімальний шов 1,5 мм.

В нашому магазині представлена в широкому асортименті шестикутна плитка - купити та розрахуватись можна зручним для вас способом.