Сірий колір на кухні: з чим поєднувати (фактури, кольори, форми)

 

Сірий колір – універсальний вибір для інтер’єру кухні

У кухні настінне та напільне оздоблення, меблевий гарнітур, побутова техніка та сантехніка розраховані на тривалий термін експлуатації, тому варто добре обміркувати власний вибір до того, як здійснювати покупку.

Дизайнери керуються негласним правило оформлення інтер’єрів: усе, що купується на роки, повинно бути пофарбовано у білі та сірі тони, а найкращим матеріалом, який ніколи не виходить з моди, є дерево. А колір – справа наживна й для надання інтер’єру кольорових акцентів є посуд, кухонне начиння та текстиль. 

Можна скористатися дизайнерською мудрістю та дотримуватися простого дизайну кухні у нейтральних тонах. Однак, все рівно виникне ряд закономірних питань.

Який сірий колір вибрати? Відтінків сірого кольору безліч – холодні та теплі, світлі та темні, із домішками інших кольорів – перламутровий, сизий, грозова туча, маренго, сушене листя зеленого чаю, антрацит, льон, ваніль та т.д.

З якими фактурами поєднувати? Завдяки власним технічним характеристикам керамічна плитка для кухні – ідеальне оздоблення.

Керамічна плитка для кухні відрізняється за типом поверхні, який часто називають фактурою, – матова, глянсова, полірована, наполовину полірована або бархатиста сатинована.

Сучасні технології дозволяють отримати ідеальні імітації натуральних матеріалів на поверхні керамічної плитки. Відтінки сірого кольору приймають фактури каменя, мармуру, дерева, бетону, металу та навіть текстилю.

Окрім того, фасади меблевих гарнітурів як важливий елемент інтер’єру виготовляються з різних матеріалів – сучасного високоміцного та вологостійкого пластику, натурального дерева або матеріалів з деревини. 

Фактура та колір визначають стиль

Якщо дизайнерський задум полягає в тому, щоб створити спокійний інтер’єр у сірих тонах, уникнути монотонності допоможуть поради досвідчених дизайнерів.

По-перше, використовуйте різні відтінки сірого кольору, відтінити які під силу білому або чорному кольору. Результат виглядатиме по різному, але, у будь-якому випадку, цікаво та стильно.

Різні стилі дизайну передбачають улюблені кольорові акценти з хроматичної палітри (сірий – градієнт чорно-білої ахроматичної палітри). 

Кожний дизайнерський стиль має власні кольорові переваги.

Улюблений колір скандинавського інтер’єру – жовтий, синій та червоний. Як правило, у кольори пофарбовані предмети інтер’єру, але найчастіше це кольори геометричних орнаментів, традиційних для північного стиля. Напільне та настінне покриття "пофарбовані" у світлі тони – білий, сірий. 

Надсучасний хай-тек важко уявити без насиченого синього кольору у поєднанні з металевим блиском поверхонь. Синє підсвічення можна зустріти повсюдно – по контуру підсвічуються дзеркала, стільниці, перегородки між зонами. 

Мінімалізм надає перевагу відтінкам коричневого кольору – шоколадний, бренді, карамельний або бронзовий. Більшість коричневих тонів – це деревинні відтінки, тому у мінімалістському інтер’єрі переважно використовуються меблеві фасади з дерева. 

Індустріальний стиль буває різним за дизайном. Кольори джинсових брюк – приглушені блакитні та сині відтінки, хутра та шкіри, цегляні кладки та бетон. Відкриті металеві комунікації, різноманітні геометричні форми освітлювальних приладів. 

Середземноморський інтер’єр відрізняється домінуванням фактури каменя та штукатуркою, білого та сірого кольорів. Монотонність італійського стилю зрідка порушується кольоровими акцентами – хіба що соковитим зеленим кольором кімнатних рослин. 

Для грецького стиля синій колір – традиція, пов’язана із морем та північним небом. Білий колір оштукатурених стін та сірий колір кам’яної підлоги гармонійно поєднуються із кольорами синьо-зеленого спектру. 

Іспанський інтер’єр славиться яскравими кольоровими акцентами – оранжевий, червоний як кольори кориди та фієсти – національних традицій іспанського етносу. В іншому іспанський інтер’єр складається з каменя та зрідка – дерева, а також безлічі кімнатних рослин та мінімального заповнення інтер’єру предметами та елементами декору. 

Класичний інтер’єр ніби на противагу складається зі світлих відтінків коричневої палітри – бежевий, мигдальний, пісочний, кремовий або слонова кістка. Витончені форми дерев'яних меблів, металева фурнітура під золото, срібло або бронзу, потемнілі від часу, набивний квітковий візерунок на шпалерах та текстилі, імітація декору на плитці – антураж, в якому сірий колір набуває повітряності – майже невагомості. 

У стилі кантрі на додаток до сірих тонів ідеально підходять ніжні рожеві та бузкові відтінки. Квіткові візерунки на фасадах кухонних шаф, картини на стінах – пасторальні пейзажі та натюрморти із насиченою кольоровою палітрою, скатертини та рушники у пастельних тонах – будуть гармонійно поєднуватися із сірими фоновими відтінками. 

Кольори можна поєднувати не тільки між собою, але й "підмішувати" один до одного. Змішування сірої палітри з іншими кольорами надають неповторних відтінків, які надають інтер’єру індивідуального характеру.

Плитка для кухні та меблеві фасади – типи поверхні та імітації

Ще один спосіб уникнути монотонності інтер’єру у сірих тонах – використання різних поверхонь – гладких, блискучих, дзеркальних, матових та шорсткуватих.

Подібна різноманітність стосується не тільки керамічної плитки для оздоблення настінних та напільних покриттів. Фасади меблевих гарнітурів та побутової техніки (плита, холодильник й т. ін.), стільниці можуть розрізнятися за типом поверхні.

Навіть якщо сірий колір домінує в інтер’єрі, на різних фактурах та у різних відтінках виглядатиме по різному, а загальна картина буде динамічною та зовсім не нудною. 

Разом із простими сірими поверхнями, імітації натуральних матеріалів – каменя, мармуру, дерева, металу, бетону та текстилю, надають інтер’єру особливий шарм.

Які варіанти поєднань фактур, імітацій та сірого кольору?

Сірі відтінки ніби згладжують яскравість сусідніх кольорів. Сірий немов всотує в себе надлишок яскравості, тому додаючи жовтий, зелений, синій або рожевий кольори, інтер’єр набуває рис саме цих кольорів. Дивлячись на інтер’єр, людина запам’ятовує його як рожевий, жовтий, зелений або синій.

1. Плитка з імітацією вибіленої або натуральної деревини для напільного покриття + бетону або каменя для стін + сірий колір.

В залежності від реально підібраних оздоблювальних матеріалів та інших елементів інтер’єру, це поєднання – базове оздоблення для скандинавського або індустріального стиля. 

2. У сірий колір пофарбовані прожилки білого мармуру. Сірий колір іноді виступає як домінуючий колір у текстурі мармуру. Поєднання із дерев'яними фасадами буде просто ідеальним.

Якщо плитка для кухні з імітацією стосується мармуру у коричневих тонах – це вже кольоровий акцент та контраст для сірих фасадів меблів або нейтральних стін. 

3. Створити інтер’єр у сірих тонах та одночасно яскраву кухню допоможе поєднання фактури вибіленого дерева або сірого мармуру для напільного покриття та яскравих меблевих фасадів. 

Потрібна плитка для кухні – купити оздоблення у сірому кольорі та з будь-якою фактурою можна в нашому інтернет-магазині plitka.kiev.ua!