Зроби сам. Декілька ідей як прикрасити вашу квартиру

Час від часу виникає бажання змінити інтер'єр квартири. Спеціалісти у сфері дизайну висловлюються інакше – інтер’єр потрібно заново обміркувати.

Як грамотно змінити готовий інтер’єр?

Новачку може здатися, що гарного смаку буде достатньо, щоб наповнити інтер’єр елементами декору. Однак, оцінка дизайну за критерієм "подобається/не подобається" здебільшого підводить.

Як грамотно внести зміни в готовий інтер'єр?

Існує декілька правил поєднання різних стилів в одному інтер’єрі:

  • в інтер’єрі можна поєднати принципи та елементи, які належать максимум до 2-3 дизайнерських стилів;
  • канони історичних стилів не потрібно змішувати, вони апріорі "ворожі";
  • історичний стиль завжди береться за основу і доповнюється елементами з неокласичного або сучасного стилів;
  • третім стилем може бути будь-який екзотичний національний стиль – наприклад, середземноморський або африканський.

Створювати інтер’єр "з нуля" або вносити зміни до готової дизайнерської композиції потрібно тримати на думці ці правила, які ґрунтуються на досвіді практикуючих дизайнерів. 

Як грамотно внести зміни в готовий інтер'єр?

Що робити з ліпниною на стелі, якщо планувалось створення сучасного інтер’єру? Ви будете здивовані, наскільки стильно виглядатиме контраст класичної архітектури та сучасних меблів. До такого інтер’єру гармонійно впишеться і керамічна плитка з імітацією мармуру, і світильники з оригінальними формами в урбаністичному стилі. 

Як грамотно внести зміни в готовий інтер'єр?

Особливості використання фактури та текстури в інтер’єрі

Фактура – це властивість поверхні, якої вона набуває завдяки обробці матеріалу або способу плетіння текстильного полотна. 

Основні характеристики фактурності – ступінь блиску та рельєф – його глибина та структура.

Як грамотно внести зміни в готовий інтер'єр?

Текстура, як і фактура, сприймається візуально та тактильно, але крім того передає інформацію щодо природи матеріалу і говорить про те, що перед нами – дерево, камінь або метал.

Текстура, на відміну від фактури, може мати теплий або холодний характер, яскравий або бляклий окрас.

Наприклад, керамічна плитка може мати матову або глянсову фактуру та бути імітацією текстури дерева або мармуру. Імітацією, тому що на дотик це керамічна плитка.

Як грамотно внести зміни в готовий інтер'єр?

Естетичний ефект, який справляють елементи декору та предмети інтер’єру, пов'язаний з особливостями фактури та текстури матеріалів.

Саме фактура і текстура візуально та тактильно збагачують інтер’єр, надаючи йому властивостей, які ніколи не передасть фотографія, ускладнюють його та погіршують сприйняття за умови неправильного поєднання.

Яскрава фактура найкраще виглядає на світлому фоні та досягає піку виразності при гарному освітленні.

Як грамотно внести зміни в готовий інтер'єр?

Наприклад, комплект аксесуарів для ванної кімнати з виразним рельєфним візерунком на поверхні предметів виглядатиме найефектнішим чином на фоні базового оформлення у світлих тонах, при гарному зональному освітленні та відображенні у дзеркальних поверхнях.

Сантехніка та меблі для ванної кімнати від провідних виробників не випадково представлена у спокійній кольоровій гаммі. Здебільшого, використовуються нейтральні кольори – білий, сірий, бежевий, чорний.

Як грамотно внести зміни в готовий інтер'єр?

Сьогодні у тренді і пастельні тони – блакитний, рожевий, жовтий. Яскраві кольори та блискучі фактури у ванній кімнаті потрібно використовувати з обережністю, щоб уникнути візуальної деформації зовнішнього вигляду та розмірів простору.

Спеціалісти рекомендують вибирати не більше одного яскравого кольорового акценту.

В функціональних приміщеннях (учбових, робочих), для яких більше підходить рівномірне освітлення, перевагу варто надати поверхням з матовою фактурою.

Розсіяне світло сприяє позитивному візуальному та правильному просторовому сприйняттю, а рівномірно освітлена матова фактура виражає не спотворені кольори та їх поєднання.

Як грамотно внести зміни в готовий інтер'єр?

Наприклад, світлодіодні лампи використовують у тих приміщеннях, де необхідна точна передача кольорів. Саме таке світло не спотворює кольорову палітру інтер’єру, а у ванній кімнаті сприяє реалістичному сприйняттю макіяжу.

Поєднання фактур та текстур – популярний дизайнерський прийом 

Наприклад, текстура дерева та натуральний текстиль ручної роботи додає інтер’єру з оздобленням натуральним каменем тепла. 

Це можна реалізувати на практиці наступним чином:

  • використати коряги, пні, зрізи дерева у якості основи для стола або стільниці та замість стільців;
  • створити акцентну стіну "під дерево";
  • кімнатні рослини – природний елемент, який як і дерево, вдихають в інтер’єр життя;
  • наповнити інтер’єр текстилем ручної роботи – доріжки, килимки, пледи, подушки, салфетки.

Як грамотно внести зміни в готовий інтер'єр?

Товари для ванної кімнати та кухні виготовлені з різноманітних матеріалів – скла, пластику, бетону, каменя.

Раковина з каменя на кухню посяде місце виразного акценту в інтер’єрі та визначатиме певний напрямок і для базового оздоблення, і для елементів декору. У якості додаткової текстури ідеально підійде дерево і метал, а скло і пластик здадуться надто хлипкими та невагомими.

Як грамотно внести зміни в готовий інтер'єр?

Змішувач для кухонної мийки з каменя та його поверхня будуть ще одною додатковою текстурою в інтер’єрі кухні. Кухонний змішувач може бути латунним, під бронзу або мідь, хромований, фарбований. В нашому магазині можна купити змішувач кухонний – для будь-якої дизайнерської композиції.

Як грамотно внести зміни в готовий інтер'єр?

Придбати все для ванної кімнати варто тільки після того, як поєднання фактур та текстур в інтер’єрі буде ретельно обмірковано.

Як впливає вибір текстилю на інтер’єр?

Текстиль – чудовий інструмент для створення особливого настрою у приміщенні. Тканині легко надати будь-яку текстуру: в зборку, складку, зім’ята, рельєфна, виткана вручну, в’язана. До того ж, різні види тканини мають різну фактуру – гладку, блискучу та навіть випуклу або шорстку.

Якісний та розкішний текстиль ніколи не виходить з моди і є незмінним елементом класичного оформлення. 

Матеріали з натуральних волокон (льон, бавовна, вовна) з простими візерунками (шеврон, смуги, клітина) створюють у приміщенні затишну атмосферу та можуть бути використані як у класичних, так і в сучасних інтер’єрах.

Як грамотно внести зміни в готовий інтер'єр?

Парусина – дуже проста тканина, яка контактує з текстилем, який має гладку текстуру - наприклад, шовком, який завжди виглядає розкішно та є приємним на дотик. Це той випадок, коли протилежності гармонійно поєднуються та створюють врешті решт живий ансамбль в інтер’єрі. Використовувати таке поєднання можна в інтер’єрах, створених у будь-якому сучасному стилі.