Ремонт ванної кімнати. Установка унітазу та укладка плитки

 

ЗМІСТ:

1. Правила установки унітаза

2. Вибір інсталяції унітазу та раковини

3. Вибір та укладка плитки: що потрібно знати?

 

Ремонт ванної кімнати вимагає суворого дотримання етапів його проведення, ні в якому разі не змінюючи послідовність, яку радять спеціалістиЯкщо змінити послідовність ремонтних робіт, порушення правил обовязково призведе до перероблення та зайвих витрат. Для новачків, які вирішили самостійно ремонтувати ванну кімнату, інформація принесе користь.

1. Правила установки унітазу

Підвісні унітази витісняють звичні компакти, що складаються з чаші та бачку. Унітази із бачками займають більше місця, аніж підвісні, виглядають громіздкими та поступово встрачають у попиті.

У деяких дизайнерських інсталяціях у класичному, кантріабо одному з ретро напрямків унітаз-компакт – незмінний елемент стиля. Однак, ретро-моделі унітазу краще виглядають у просторих ванних кімнатах. 

На фото: підвісний унітаз Kolo Idol (Польща)

У багатоквартирних будинках під ванну кімнату, як правило, відводять невелику площу. Застосування для зайвої корисної площі шукають тільки одиниці, а більшість намагається вмістити усе необхідне у маленькому сантехнічному приміщенні.

У цій ситуації підвісний унітаз – ідеальний варіант. Назовні опиняється тільки чаша, яка кріпиться до металевої конструкції, «прихованої» у стіні. Систему кріплення спеціалісти називають інсталяцією для підвісного унітазу.

Досягти комфорту у процесі експлуатації домоможуть точні розрахунки під час установки. 

На фото: підвісний унітаз Geberit Acanto (Швейцарія)

Будь-яке приміщення має три параметри:

- довжина;

- висота;

- ширина.

Довжина вимірюється або від стояка, що складається з труб подачі та відведеннея води (каналізації), або від задньої стінки, якщо комунікації знаходяться в іншому приміщенні.

Глибина інсталяції дорівнює 10-15 см, тому під час планування потрібно памятати, що стінка просунеться вперед мінімум на 20 см.

Однак, якщо рахунок ведеться від стояку, потрібно залишити для установки інсталяції потрібно не менше 25 см, оскільки центр вісі металевої конструкціїта центральна вісь стояку ніколи не співпадають. З цієї причини краще мати зайві 5 см для можливих вигинів гофрованих шлангів.

Стандартна довжина чаші підвісного унітазу – 55-56 см, а щоб звичайна людина могла облаштуватися із комфортом, від задньої стінки туалетута до його колін має бути не менше 80 см.

Однак, на унітазі не тільки сидять, але й стоять поруч з ним, а для цього знадобиться більше вільного місця. Щоб можна було користуватися унітазом із комфортом, довжина туалету від задньої стінки до дверей має бути не менше 1 м, а краще 1 м 10 см.

Ці ж розрахунки можна використовувати для установки унітазу у сумішеному санвузлі. 

На фото: підвісний унітаз Geberit myDay (Швейцарія)

Ширина інсталяції, як правило, дорівнює 50-60 см. Навіть огрядній людині досить у ширлише 80 см, але робити туалет такої ширини категорично не радять.

Це повязано із шириною дверей, яка мінімально дорівнює 60 см. Однак, варто враховувати, що до 60 см потрібно додати ширину лиштви та адекватну відстань з двох боків, яка буде облицьована плиткой. Таким чином, туалет вшир має бути не менше 90 см.

Якщо у туалеті передбачено гігієнічний   душ, тоді вимоги до ширини приміщення або простору, відведеного під унітаз, кардинально змінюються. У туалеті із гігієнічним душем обовязково має бути в наявності раковина, а тому знадобиться не менше 1 м вшир.

Раковина может бути мінімального розміру лише 20 см. Розміщувати  її доведеться поруч із дверним отвором. 

На фото: раковина Devit Small (Італія)

2. Вибір інсталяції, унітазу та раковини

Швейцарська компанія Geberit– визнаний флагман сантехнічної галузі. Універсальні інсталяції, елегантні унітази та раковини для ванної кімнати відрізняються високою якістю та сучасним дизайном.

Інсталяція для підвісних унітазів Geberit Duofix вважається рамною конструкцією, яка надійно кріпиться на підлозі. Наявність несучої стіни не є обовязковою умовою, установка інсталяції прийнятна у будь-якому місці приміщення.

Інсталяція для підвісних унітазів Geberit Duofix це універсальна монтажна коробка, яка сумісна із різними моделями унітазу.

Параметри самонесучої конструкції для кріплення, потрібні для монтажу:

- глибина - 12 см;

- ширина - 50 см;

- висота - 112 см. 

На фото: інсталяція Geberit Duofix (Швейцарія)

До комплекту інсталяції для підвісного унітазу входять:

- 2 різблені шпильки М12 для кріплення санфаянсу;

- захисна заглушка;

- коліно змиву;

- комплект зєднуваних патрубків для унітазу, ø 90 мм;

- коробка монтажна для вікна обслуговування;

- елементи для кріплення;

- перехідний патрубок, ø 90/110 мм;

- підключення до системи водопостачання R 1/2 із вбудованим кутовим запірним вентилем та ручним маховиком;

- трубка для підводу води Geberit AquaClean;

- фановий відвід з ПНД, ø 90 мм.

Підвісний унітаз Geberit iCon продається у комплектііз кришкою. Параметри унітазу - 330×530×355 мм.

Лаконічний дизайн унітазу, який виготовлено із застосуванням технології Rimfree, гармонійно виглядатиме навіть у невеликому приміщенні. Відсутність обідка дозволяє легко очищувати унітаз та підтримувати гігієну на найвищому рівні. 

На фото: підвісний унітаз Geberit iCon (Швейцарія)

Раковина Geberit Acanto має глибину 25 см та ширину 40 см ідеально підійде для маленького санвузла, а невеличкої висоти раковини (11,5 см) цілком вистачить для миття рук після туалету. Прямокутна форма та підвісна установка – саме те, що потрібно у невеликому просторі.

Отвір для змішувача розташовується справа. Раковина обладнана устройством «злив / перелив», завдяки якому вода не зможе виливатися через борти. 

На фото: раковина Geberit Acanto 40х25 см (Швейцарія)

На білосніжну чашу з фарфору, як і на будь-яку іншу керамічну сантехніку, виробник дає 60 місяців гарантії.

3. Вибір та укладка плитки: що потрібно знати?

Вибір плитки для ванної кімнати знаходиться у безпосередній залежності від розмірів приміщення.

Форма плитки впливає на візуальне сприйняття приміщення. Квадрат підкреслює геометрію та розміри приміщення, а прямокутна форма при горизонтальному способі укладки сприяє візуальному розширенню простору, а при вертикальній – «піднімає» стелю.

Формати плитки умовно поділяються на дрібний, середній та великий. Ширина стіни зрідка ділиться на ширину плитки без залишку. Як укладати плитку, щоб не доводилось робити негарні вузенькі вставки?

Професіонали пропонують наступний алгоритм дій:

1. Вимірювати стіну та порахувати, скільки плиток обраного формату вміщується в один ряд та скільки зайвих сантиметрів залишиться.

2. Кількість плиток, які повністю вміщуються в один ряд на стіні,потрібно зменшити на одну плитку.

3. Ширину 1 плитки додати до зайвих сантиметрів, а отриману суму розділити на 2 та залишит из обох боків однакову відстань, для заповнення якої будуть потрібні обрізані до потрібного розміру плитки. 

На фото: керамічна плитка Almera Ceramica Bergamo (Іспанія)

Зробимо розрахунки на прикладі керамограніту Almera Ceramica Bergamo, який представленийу форматі 600×600×9 мм. Ефектна структурована плитка із імітацією натурального каменя підійде для оформлення ванної кімнатияк у сучасному, так і у класичному стилі.

Наприклад, ширина стіни – 210 см, а ширина плитки – 60 см.

Очевидно, что на стіну в один ряд вміщується 3 плитки, а 30 см – зайві. Отже, від центру стіни укладаємо дві плитки шириною 60 см.

До ширини плитки (60 см) додаємозайві сантиметри (30 см):

60+30=90 см.

Отриману суму ділимо на 2:

90/2=45 см.

По обидва боки від укладених двох плиток по 60 см потрібно залишити по 45 см. Плитку доведеться різати, але натомість облицьована стіна виглядатиме гармонійно.

В нашому магазині plitka.kiev.ua у широкому асортименті представлені сантехніка та плитка від провідних виробників.

Товари в колекції Acanto
Товари в колекції Duofix
Товари в колекції iCon