Окремий санвузол: дизайн туалетної кімнати

 

Окремий санвузол зустрічається у типових квартирах старого житлового фонду. Два невеликих сантехнічних приміщення – ванна кімната та туалет, створюють чимало проблем ще в процесі планування маленької площі, на якій, здається, складно створити шедевр дизайнерського мистецтва.

Дизайнери радять реконструкцію з об'єднання двох приміщень, однак не завжди такий варіант можливий. Для зносу стін потрібно отримати спеціальний дозвіл, а суміщений санвузол необхідно буде ремонтувати в повному обсязі. 

Готові інтер’єри ванної демонструють, як саме можна розташувати умивальник, унітаз, біде, ванну та меблевий гарнітур із аксесуарами для ванної кімнати.

Готові інтер’єри туалетної кімнати складаються з настінного та напільного оздоблення, моделі унітазу та іноді умивальника. Серед аксесуарів в туалеті можна побачити щітку для унітазу, тримач для рулону та корзину для туалетного паперу.

Характерним фрагментом є люк, за яким ховаються комунікації, для оформлення якого дизайнери приберегли спеціальні прийоми.

Вимоги до технічного обладнання туалетної кімнати

В туалеті рівень вологості не такий високий, як у ванній кімнаті. Гаряча вода у приміщенні використовується в тому випадку, якщо знайшлося місце для умивальника, використовується біде, гігієнічний душ або кришка унітазу із функцією біде.

Вологість у приміщенні підвищується, якщо в туалеті має місце поява конденсату. Причина вологого повітря – погана вентиляція.

Дуже важливо забезпечити якісну вентиляцію у ванній кімнаті та туалеті, завдяки чому умови експлуатації будуть сприятливими навіть для оздоблювальних матеріалів, які не відрізняються вологостійкістю. 

Ідеї інтер’єру для невеликої туалетної кімнати

У приміщенні з обмеженою площею будь-який недолік знаходиться перед очима, тому вимоги до дизайну туалетної кімнати дуже великі.

Дизайнери пропонують готові інтер’єри ванної та туалетної кімнати, завдяки чому можна запозичити вдалі прийоми оформлення.

Деякі ідеї ванної кімнати із суміщеним санвузлом підходять і для туалету. Загальним правилом оформлення є світлі стіни та виразне оздоблення підлоги, що дозволяє збалансувати візуальне сприйняття простору у маленькому за площею приміщенні. 

Вибір оздоблення для оформлення стін туалетної кімнати у світлих тонах залежить від рівня вологості у приміщенні. Для настінного оздоблення в туалеті часто використовуються навіть шпалери, які не мають спеціального вологостійкого просочення, якщо дозволяють умови експлуатації.

Важливо пам’ятати: якщо приміщення туалету зовсім маленьке, облицювання стін керамічною плиткою зменшить ширину ще на 5 см.

Сучасна напільна плитка відрізняється декоративною різноманітністю – імітації натуральних матеріалів – дерева, каменя, мармуру, а також інших популярних фактур – бетону, металу, текстилю, традиційної італійської майоліки, скандинавського кахлю, орнаментів – геометричних, символічних, візерунків та навіть сюжетних панно.

До окремої групи декору належить тип поверхні керамічної плитки – матова, глянсова, рельєфна, полірована та наполовину полірована (lappato – у пер. з італ. "притерта"), сатинована – бархатиста та елегантна. 

Сантехніка, оздоблювальні матеріали та прийоми дизайну для туалетної кімнати

Інтер'єри ванної кімнати та туалету, оформлені в одному стилі, виглядатимуть гармонійно, якщо у типі оздоблення та декорі немає надто великої різниці.

Окремі сантехнічні приміщення поєднує спільна концепція. Дизайнерські ідеї ванної кімнати варто запозичити і для туалету.

1. Який унітаз вибрати для окремого санвузла?

Невелика площа зобов’язує економити вільне місце. З цієї точки зору, унітаз-компакт – не найвдаліший вибір, оскільки займає місце не тільки чаша унітазу, але й спеціальна полиця із закріпленим на ній зливним бачком.

Як варіант, можна вибрати модель з бачком, який з’єднується з унітазом завдяки довгій трубі та закріплюється на висоті. Подібний дизайн унітазу підходить як для класичних, так і для сучасних інтер’єрів. Вибір стиля залежить від додаткових деталей декору комплекту.

Підвісний унітаз – конструкція для туалетної кімнати, яка найчастіше не має гідної альтернативи. 

По-перше, усі комунікації разом зі зливним бачком ховаються у стіні, а ззовні розміщується тільки підвісна чаша унітазу. З точки зору ергономіки щось більш зручне навіть вигадати складно.

По-друге, на візуальне сприйняття розмірів приміщення впливає стан підлоги. Відкрита підлога розширює приміщення.

Виробники пропонують підвісні унітази із різноманітним дизайном, який задовольнить будь-який смак.

В інтер’єрі туалетної кімнати використовується мінімум предметів, тому модель унітазу – це декоративний елемент.

2. Світлі стіни та темна підлога – загальна схема, яка на практиці приймає різні форми.

Поділ на функціональні зони доречно у більш просторих приміщеннях. У туалетній кімнаті поділ на зони – декоративний прийом.

В інтер’єрі туалетної кімнати з допомогою оздоблення можна виділити як мінімум три зони, якщо нижню та верхню частину стіни оформити по різному. Таким чином, декор напільного покриття, верхньої та нижньої частини стін відрізнятиметься.

Універсальне оздоблення для підлоги – керамічна плитка. Нижня частина стіни – також плитка, а верхня - шпалери. Виразний плінтус, невеликий карниз, що розділяє верхню та нижню частину стіни доповнять композицію.

Як варіант, в одному приміщенні поєднується керамічна плитка різного формату. Виробники пропонують багатий вибір - мозаїка, плитка-кабанчик, плитка гексагональної форми й т.ін. 

Ще один інструмент декоративного зонування – контраст.

1. Комбінація однотонної поверхні у нейтральних тонах та яскравої, із візерунком або орнаментом.

2. Поєднання двох фактур – наприклад, дерева та мармуру.

3. Верхня частина стіни виглядатиме ефектно, якщо… буде дзеркальною. Поєднання із будь-якою іншою фактурою дозволить створити фантастичний дизайн.

3. Освітлення у туалетній кімнаті також є декоративним прийомом.

Наприклад, можна використовувати світлодіодну стрічку, яка не займає багато місця. Пустити світлову смугу можна вертикально по шву між плитками, який буде трохи ширшим.

Вбудоване стельове освітлення – універсальний варіант, оскільки настінні бра або люстра навряд чи виглядатимуть гармонійно в інтер’єрі невеликого туалету. 

4. Мініатюрна раковина зніматиме навантаження з умивальника у ванній кімнаті. Однак, якщо місця для установки раковини не знайшлось, гарним рішенням буде гігієнічний душ.

Установка гігієнічного душу не займає надто багато місця, але комфорт від його використання в туалетній кімнаті буде очевидним. Окрім можливості проводити гігієнічні процедури, з'явиться можливість легко очищувати унітаз, мити взуття після вулиці або туалетний лоток домашнього улюбленця. 

Магазин Plitka.kiev.ua пропонує багатий вибір унітазів, змішувачів, аксесуарів для ванної кімнати та керамічної плитки.