Раскладка плитки в інтер’єрі ванної кімнати: дизайнерські ідеї та схеми укладки

 

Розкладка плитки – шедевр в інтер’єрі власної квартири

Художник створює полотна, підбираючи пензлі та змішуючи фарби. Дизайнер інтер’єрів, який бере в роботу керамічну плитку, має у власному арсеналі різні формати, декоративні рішення та кольори.

Види мазків, які наносяться на полотно пензлем, формують унікальні стилі живопису. Мазки, нанесені у певній послідовності, перетворюють полотна на шедеври, які викликають захоплення протягом віків. Мазок у живопису – яскравий приклад маленької технічної деталі, завдяки якій народжуються твори мистецтва. 

Як створити унікальний дизайн ванної самостійно? Розкладка плитки різної форми та розміру, прикрашеної квітковим декором, орнаментом або імітацією неповторних фактур інших оздоблювальних матеріалів (дерева, каменя, мармуру, бетону, текстилю) можна порівняти з мазками художника, нанесеними за натхненням. Кожна плитка –це цеглинка у загальній будівлі дизайнерської композиції.

Свіжі ідеї розкладки плитки – плідний ґрунт для творчості як інструменту створення дизайну ванної самостійно.

Як оформити цікавий інтер’єр, використовуючи звичайну керамічну плитку?

Практикуючі дизайнери рекомендують сміливо імпровізувати, підбираючи плитку та схему укладки. Дизайнерські прийоми допомагають не тільки створити гарний інтер’єр, але й зекономити, не зациклюючись на стереотипі – хороший дизайн можливий тільки з використанням дорогих матеріалів.

1. Купити плитку – однотонну, включити фантазію та експериментувати зі способом укладки та кольором швів. 

Квадратну плитку невеликого формату можна укладати діагонально, щоб квадрати перетворились на ромби з однаковими гранями. Якщо колір затірки використовувати в якості елементу дизайну та обрати для швів між плитками відтінок, який незвичайним чином поєднується з кольором плитки, інтер’єр заграє оригінальними фарбами.

Білий колір - "alma mater" кольорового спектру та ідеальний фон для інших кольорів. Для білої плитки у якості додаткового пасуватиме будь-який колір затірки – жовтий, червоний, синій. Незвичайний ефект від кольорової затірки перетворюється на основу композиції. У тон з кольором швів підбираються аксесуари, текстиль та навіть фасади мебельного гарнітура. 

З іншими кольорами плитки дизайнери працюють так само – спершу підбираються гармонійні кольори, які комбінуються в оригінальні поєднання.

У поєднанні один з одним кольори змінюються та починають інтонувати. Спеціалісти радять перед ремонтом зробити розкладку з декількох плиток та засипати на суху кольорову затірку.

Щоб оздоблення не втрачало презентабельний вигляд довгий час, звертайтеся до магазинів, які пропонують сертифіковану продукцію – наприклад, до нашого магазину, де в розділі Плитка представлений широкий асортимент однотонної керамічної плитки.

2. Квадратна або прямокутна плитка різного розміру в одному інтер’єрі – дизайнерська ідея, яка вас здивує. 

Настінна та напільна плитка з однаковою фактурою та типом поверхні (у ванній кімнаті з метою дотримання правил безпеки для підлоги краще використовувати матову плитку), але різного формату створюватиме візуальні ілюзії звуження та розширення простору.

Напільне покриття пропонує крупніший формат, а на стіні ванної кімнати добре виглядатиме кладка з невеликих фрагментів – наприклад, мозаїка.

Надто велика різниця розмірів плитки виглядатиме не так ефектно. Краще дотримуватися невеликого інтервалу – наприклад, настінна плитка з довжиною грані 15-20 см та напільна – 30-40 см.

3. Розкладка плитки зі зміною орієнтації "плашок" прямокутної форми. Розрив шаблону завжди діє як ковток свіжого повітря. 

Наприклад, плитка-кабанчик з фасками (скіс торцевої кромки плитки) або без них традиційно вкладається у горизонтальному напрямку, імітуючи цегляну кладку. Якщо перевернути плитку та зробити її вертикальну укладку, ефект несподіваності вам забезпечено.

Нюанс, про який попереджають дизайнери, полягає в тому, що для шва краще використовувати тонкі хрестики (не більше 0,5 см). Ювелірні тонкі шви виглядатимуть набагато елегантніше. 

Укладка однотонних прямокутних плиток невеликого формату паркетним зигзагом ("ялинкою") на стіні – ще один спосіб знехтувати  стандартами та зробити все на власний розсуд.

4. Що якщо скомбінувати? Напільна плитка шестикутної форми з інтонуванням у межах обраної палітри кольорів – сірої, коричневої або синьої. З різних причин темні кольори краще виглядає для підлозі, аніж світлі. 

А на стінах "пограти" з тією ж плиткою "кабанчик" – скомбінувати зигзагоподібну укладку з "цегляною кладкою" зі зсувом або й без нього.

Популярний дизайнерський прийом – оздоблювати стіни у зоні душової кабіни інакше. Територію душової оформити мозаїкою або плиткою "під мозаїку" – спосіб, старий як світ, але все ще виглядає модним та цікавим.

5. Створити дизайн ванної самостійно – відповідальне завдання.

Чи можна додати до інтер’єру яскравий "акорд" без надмірних витрат на елітну іспанську або італійську плитку? Можна, але доведеться купити 1-2 метри… елітної іспанської або італійської плитки та використати її для зонального оформлення! 

У ванній кімнаті центральною вважається зона умивальника та дзеркала, розташованого під ним. Стіна над ванною – ще одна акцентна зона. Можна використати вишуканий декор в обох зонах або тільки в одній – залежить від розмірів ванної кімнати. Надлишок декору у невеликому приміщенні викликає відчуття перевантаженості та візуально сприяє звуженню простору. 

Керамічна плитка від різних виробників може бути різної товщини, тому краще укладку робити на різних стінах.

6. Плитка для стін та підлоги - у межах палітри одного кольору, незвичайної форми (наприклад, гексагональної), з імітацією фактури інших оздоблювальних матеріалів, а простір над умивальником – велике дзеркало. Композиція визначає приналежність стиля до сучасного напрямку. 

Важливо підібрати правильне освітлення. Підсвічення повинно охоплювати усе приміщення. Вбудовані стельові світильники – ідеальний вибір. 

Як порахувати кількість плитки для ванної?

Самостійно порахувати необхідну кількість плитки досить легко – треба лише здійснити кілька простих математичних дій.

Щоб розрахувати площу підлоги у ванній кімнаті, перемножуємо показники довжини та ширини. Наприклад, 3х2=6 кв. м.

Площа однієї окремої плитки розраховується так само – довжина помножується на ширину (у метрах). Наприклад, 0,4х0,2=0,08 м. 

Наступний крок – розділити площу підлоги на площу плитки. В нашому випадку, 6/0,08=75. Знадобиться 75 плиток.

Передбачається запас плитки 5-15 % від загальної кількості: 75*0,05(0,010-0,15) = від 4 до 11 плиток.

В нашому магазині на вас очікує широкий асортимент керамічної плитки у будь-якому форматі, з різним декором. Погортайте наш каталог у розділі Плитка та зробіть вибір! З нашого боку – гарантовано кращі ціни в Україні, своєчасне відправлення товару, який ретельно перевіряється, готовність розглянути повернення протягом 21 дня з моменту здійснення покупки.