Правила вибору плитки під дошку

 

ЗМІСТ:

1. Плитка під дерево: основні причини популярності

1.1. Чому плитка під дерево – правильний вибір?

 1.2. Вибір плитки - на що звернути увагу?

2. Як зорієнтуватися  у форматах та типах поверхні керамічної плитки?

2.1. Тип поверхні та стиль

2.2. Формат та правила укладки

 

1. Плитка під дерево: основні причини популярності

Імітація має бути природною – саме в цьому полягає секрет популярності керамічної плитки під дерево. З давніх часів люди використовують деревину для будівництва помешкань та їх внутрішнього оздоблення. Звичний для ока деревяна підлога надає приміщенню нотку затишку та домашнього тепла. 

На фото: плитка під дерево (керамограніт) ABK Ceramica Eco Chic

Сучасні технології дозволяють виробляти плитку із імітацією текстури натуральної деревини, обробленої або пофарбованої дошки, елітного паркету або більш бюджетного ламінату. Плитка під дерево створює ефектну візуальну ілюзію, а укладка без шва максимально посилює враження. Відрізнити «дерево» з випаленої глини від натурального матеріалу можна тільки доторкнувшись до поверхні.

1.1. Чому плитка під дерево – правильний вибір?

Деякі споживачі, перед якими все ще постає вибір «плитка під дерево або дерево» висловлять сумнів в тому, що використання глиняних плашок замість затишного та теплого за своєю природою дерева - повноцінна заміна.

Тут починається територія, де на перший план виходять аргументи іншого роду. Вибір оздоблення – не тільки справа смаку. На правильний вибір впливають переваги та недоліки матеріалів у процесі експлуатації.

Натуральне дерево додає затишку у помешкання і ефективно зберігають тепло, але залежить від рівня вологості у приміщенні. Обробка антисептиками не завжди гарантує від появи плісняви. Потреба у складній обробці призводить до того, що оздоблювальні матеріали з натурального дерева коштують дорого.

Що робити, якщо в інтер’єрі є бажання бачити виразну текстуру дерева, а умови експлуатації прирікають натуральний матеріал на швидке руйнування? 

На фото: керамограніт Alaplana Ripley

Не потрібно довго шукати відповідь! Краса та багатоманітність текстури деревини різних порід – це причина великої популярності імітацій на керамічній плитці.

Плитка під дошку має декілька істотних переваг, які впливають на вибір:

- зносостійкість

Сучасна плитка під дерево маркується за параметром стійкості до зносу - в залежності від умов експлуатації (для внутрішнього та зовнішнього використання, для укладки у басейні або лазні) та призначення оздоблення (напільна, настінна).

Виробники керамічної плитки надають на власну продукцію гарантію близько 6 років, втім практика доводить, що оздоблення з випаленої глини витримує до 50 років.

- вологостійкість

На відміну від натурального дерева плитка під дошку не боїться вологи. Один з маркерів у специфікації, яка супроводжує плитку, дозволяє споживачам знати, процент поглинання вологи – від 0,5 % (для керамограніту) до 10 % (для настінної плитки).

- простота догляду

Догляд за керамічною плиткою не вимагає особливих зусиль. Для постійного прибирання достатньо легких засобів для чищення.

- різноманітність текстур та кольорів

Стилізація плитки під натуральне дерево відрізняється багатством імітації природних текстур деревини різних порід. Цифровий друк, адаптована для керамічної галузі, дозволяє відтворити будь-який  візерунок, який відкривається погляду при розпилюванні буку або клена, дуба або ясеня. 

На фото: керамограніт Cersanit Howard

1.2. Вибір плитки - на що звернути увагу?

Починати варто з призначення керамічної плитки, яка класифікується наступним чином:

- плитка для холу;

- плитка для кухні;

- плитка для ванни;

- плитка для зовнішнього застосування.

Інший орієнтир під час вибору плитки – це дизайнерський стиль приміщення.

Для класичних стилів ідеально підійде плитка під паркет. 

На фото: керамограніт Golden Tile Parquet

Стилі кантрі наслідують сільські традиції різних регіонів. У селі здебільшого для внутрішнього оздоблення використовується необроблена або пофарбована дошка. Плитка під дошку повторює текстуру дерева та звичний для ока формат оздоблення з натурального матеріалу.

Сучасні стилі дизайну мають тенденцію до використання імітацій на керамічній плитці паркету та більш бюджетного ламінату.

Міський горищний стиль або лофт при цьому експериментує із пофарбованою дошкою та потертою зістареною деревиною.

На фото: керамічна плитка Imola Wood

2. Як зорієнтуватися  у форматах та типах поверхні керамічної плитки?

2.1. Тип поверхні та стиль

Плитка під дерево із різним типом поверхні збагачує можливості дизайнерів інтер’єру:

- матова плитка

Стримана матова поверхня – це чудовий фон для виразних форм та цікавого декору.

- глянцева плитка

Блискуча укладка з глянцевої плитки гармонійно поєднується з яскравими кольоровими рішеннями.

- наполовину полірована плитка

Елегантна поверхня, яка складається з полірованих та шорстких ділянок у рівній пропорції, є універсальною. У залежності від дизайну приміщення до гри текстур долучається або грубувата необроблена поверхня плитки, або ідеально полірована.

- сатинована плитка

Витончена бархатиста плитка із імітацією дерева має неповторну текстуру. Класика, модерн, мінімалізм – в кожному інтер’єрі сатинована поверхня перетворюється на благородний елемент елегантного інтер’єру. 

На фото: плитка під дерево Pamesa At. Boreal

2.2. Формат та правила укладки

В асортименті від провідних виробників представлені декілька популярних формати:

- довга та вузька дошка (15х90, 20х90 або 30х120);

- коротка дошка (20х60 або 30х90);

- квадратна плитка (60х60).

Яким же чином вирішується проблема імітації паркету, довжина якого менше, аніж довжина плитки під дошку?

Щоб відтворити у помешканні паркетну підлогу з керамічної плитки дизайнери використовують декор на поверхні плитки із зображенням паркетної укладки.

Існують правила укладки плитки під дерево. Орієнтуватися варто на джерела світла – освітлювальні прилади або вікно. Плитка укладається довгою стороною у напрямку світла – не поперек.

Тип укладки – важливий розділ науки про укладання плитки під дерево

Для довгої керамічної «дошки» пасуватиме палубна укладка, яка передбачає укладання наступної плитки, починаючи із середини попередньої. 

На фото: керамограніт Zeus Ceramica Allwood

Укладка «ялинкою» підходить для більш короткої плитки, а квадратні плашки викладаються у шаховому порядку. 

На фото: плитка під дерево Opoczno Paula

В нашому магазині plitka.kiev.ua представлений широкий асортимент плитки під дерево

Товари в колекції At. Boreal