Правила скандинавського інтер’єру

 

ЗМІСТ:

1. Особливості розвитку скандинавського стиля

1.1. Скандинавський стиль у північних та південних країнах

1.2. Як створити гармонійний інтер’єр у скандинавському стилі

2. Дизайнерські прийоми для оригінального інтер’єру у скандинавському стилі

3. Як вписати керамічну плитку в ідеї ванних кімнат у скандинавському стилі?

 

1. Особливості розвитку скандинавського стиля

Скандинавський стиль – актуальний та сучасний, хоча перший сплеск популярності припав на середину XX ст., а момент народження - на кінець XVIII ст. у палатах шведського монарха Густава III. Навіть сьогодні інтер’єр у скандинавському стилі може містити класичні деталі оформлення – карнизи, ліпнину та т. ін. 

Дизайн інтер’єру сформувався не під впливом національних традицій та історичних факторів. Особливості стиля обумовлені кліматичними умовами скандинавських країн.

Інтер’єр будується на світлих тонах оздоблення та текстилю, а також збереженні вільного простору за максимумом. Лаконічність скандинавського оформлення близька до мінімалізму, а елегантність та домашній затишок запозичені в плеяди етнічних стилів. Обидві тенденції як прийоми дизайну користуються популярністю, тому скандинавський стиль так широко розповсюджений в усьому світі.

Мода на скандинавський інтер’єр актуальна не тільки для північних країн. Сьогодні стиль дуже популярний й у південних регіонах – від Греції та до Аргентини. 

1.1. Скандинавський стиль у північних та південних країнах

У південних країнах скандинавський стиль має більше свободи від традицій – плетені меблі замінюють оригінальні форми, винайдені скандинавськими дизайнерами, а відкриті стелажі – шкафи-купе та акуратні пласкі фасади меблевих гарнітурів.

Середземноморський акцент у північному інтер’єрі часто збиває з пантелику, однак домінуючими залишаються ознаки, які визначають саме скандинавський стиль.

Традиційна скандинавські меблі із залізними контурними каркасами схожа на предмети меблів у середземноморському стилі, у якому переважає кований метал – для освітлювальних приладів, предметів меблів, кашпо для кімнатних рослин. 

У північних країнах суворі природні умови накладають свій відбиток на оформлення. Дизайн інтер’єру наближається до еклектики із екологічним стилем – замість табуретів використовуються натуральні пні з ледве обробленою поверхнею, металеві люстри, що нагадують химерні сплетіння живого гілля. 

1.2. Як створити гармонійний інтер’єр у скандинавському стилі

Якщо переносити з інтер’єру до інтер’єру конкретні деталі, що притаманні скандинавському стилю, створити оригінальний проект навряд чи вийде.

Тому дизайнери вважають лише тратою часу розбирати стиль по деталях. Скандинавський стиль як живий організм продовжує розвиватися. Творчий підхід будь-якого дизайнера все ще може його збагатити.

Будь-який стиль будується на прийомі. У цілісну картину усі деталі з’єднуються за допомогою кольорового рішення, певних фактур та способів планування простору. 

2. Дизайнерські прийоми для оригінального інтер’єру у скандинавському стилі

Головне правило скандинавського інтер’єру – затишна та гармонійна атмосфера, яку дозволяють створити декілька основних дизайнерських прийомів.

Білий колір для стін. У місцевості, де буває лише 40-50 сонячних днів на рік, компенсувати недолік природного освітлення можна завдяки кольору, який відображає світло на всі 100 %.

Білий колір сприяє створенню єдиного простору, його візуальному розширенню та, до того ж, чудово маскує недоліки поверхні стін.

Як варіант, скандинавський дизайн інтер’єру може бути побудований на основі світлих тонів сірої або бежевої палітри. 

Для напільного покриття використовує фактура дерева натуральних кольорів, у тому числі вибілена, зістарена та т. ін.

З першого дизайнерського прийому походить другий – великі вікна, які зрідка закривають занавіски. Якщо є бажання завісити вікна, ідеально підійдуть занавіски з легкої тканини. Тонка бавовна, повітряний шовк або напівпрозора тюль – вибір залежить від загальної композиції. 

Доповнення інтер’єру кольоровими акцентами є третім прийомом скандинавського стиля. Мета досягається через текстиль, якого в скандинавському інтер’єрі дуже багато.

Переваги надається однотонним тканинам із набивним малюнком, а також текстильним полотнам ручної роботи – в’язаним, плетеним та т. ін.

Скандинавський інтер’єр складно уявити без малюнків на текстилі, які наносяться на світлий фон у червоному, синьому або чорному кольорі. За типом це геометричні орнаменти або зображення національних атрибутів (північні тварини, сніжинки та т. ін.).

Серветки та скатертини, пледи, покривала та декоративні подушки, доріжки та килимки – завжди з натуральних тканин та з традиційними візерунками. 

Меблі у скандинавському інтер’єрі – візуально проста та недорога. Можуть бути різнорідними за стилем, однак ніколи – класичними та надто розкішною.

Оригінальні меблеві форми, винайдені скандинавськими дизайнерами, легко впізнати та користуються популярністю.

Витримка покращує не тільки властивості вина, але й підвищує цінність предметів."Родзинка" в інтер’єрі – меблі із нальотом епохи, коли зароджувався стиль.

В інтер’єрі обов’язково є предмети природного походження – пні, спили, коряги та гілки. У тому числі, широко популярні кімнатні рослини – напільні, у настінних кашпо, розставлені по полицях. 

3. Як вписати керамічну плитку в ідеї ванних кімнат у скандинавському стилі?

У скандинавському стилі можна створити:

дизайн ванної кімнати;

дизайн холу;

дизайн кухні.

Ідеї дизайну ванної кімнати у скандинавському стилі легко реалізувати із використанням керамічної плитки.

Для настінного покриття підійдуть імітації бетону або штукатурки у світлих тонах, а також світлі однотонні кахлі – матовий або глянсовий.

Італійська колекція ABK Ceramica Wide Style представлена однотонною настінною плиткою із матовою поверхнею. Біла та світло-рожева ідеально підійде для реалізації ідеї дизайну ванної кімнати у скандинавському стилі. 

Дизайн ванної кімнати із колекцією Anduin від іспанської компанії Alaplana виглядатиме елегантно завдяки оригінальній імітації штукатурки. 

За традицією для напільного покриття у скандинавському інтер’єрі використовується фактура дерева. Вологостійка керамічна плитка під дерево дозволяє створити справжній скандинавський дизайн ванної без натурального дерева.

Іспанська компанія Alaplana пропонує низку колекцій керамічної плитки із імітацією текстури деревини.

Alaplana Casterly – напільна плитка під дерево у форматі 1200×230×10 мм та натуральній кольоровій палітрі. На сьогодні в нашому магазині plitka.kiev.ua проходить АКЦІЯ – розпродаж керамічної плитки зі знижкою до 35 %. Колекція Casterly бере участь у АКЦІЇ! 

Відомий іспанський бренд Almera Ceramica запропонував колекцію Kalmar. Керамічна плитка у форматі 1200×230×8 мм із імітацією вибіленої деревини чудово підійде для інтер’єру ванної кімнати у скандинавському стилі. 

Погортайте каталог нашого магазина у розділі Плитка, який містить широкий асортимент настінної та напільної плитки, яка пасуватиме для оригінальних скандинавських інтер’єрів.

Товари в колекції Casterly
Товари в колекції Wide & Style