Правила дизайну та облаштування лазні у заміському будинку

 

ЗМІСТ:

1. Види лазні: який обрати для приватного будинку?

2. Дизайн сауни, душової кабіни та прилазника

2.1. Вибір керамічної плитки для лазні за технічними характеристиками

2.2. Вибір керамічної плитки для лазні під стиль

 

Зима та лазня – слова з одного семантичного ряду. Колись тривалі морозні зими призвели до того, що наші пращури вигадали лазню.

Давним-давно лазня почала символізувати здоровий спосіб життя. Жар лазні допомагає впоратися із нездужаннями, приводить до ладу нервову систему, відновлює сили після важких буднів.

Лазні будувались неподалік від водоймищ, щоб після парильні можна було пірнути у прохолодну воду. Водопроводу в ті часи ще не було, тому природне водоймище мало великі переваги.

Сьогодні власна лазня у приватному будинку – це заповітна мрія, однак дуже часто обмежує площа дачної ділянки. Зведення лазні як окремої споруди – задум, який не завжди можна втілити, тому власники приватних будинків все частіше розглядають можливість облаштування лазні безпосередньо у будинку. 

Якщо дотримуватись певних правил, можна облаштувати лазню у будь-якому будинку. Здебільшого, обирається підвальне приміщення. Тонкощі ремесла, пов’язаного із облаштуванням лазні – окрема розмова для спеціалістів.

Однак, планування та дизайн лазні не менш значущі для функціональності лазні. Адже однією з функцій лазневих приміщень вважається комфорт та умови для розслаблення.

1. Види лазні: який обрати для приватного будинку?

Парову баню відрізняє температура до 70 градусів та висока вологість.

Фінська сауна – це висока температура (до 120 градусів за Цельсієм) та низька вологість (не більше 10 %).

Турецький хамам має найкомфортніші умови (температура 40 градусів за Цельсієм) більше нагадує СПА-салон та ідеально підходить для відпочинку.

У приватному будинку легше облаштувати сауну. У деяких випадках для фінської бані можна знайти місце навіть у міській квартирі. Мікроклімат у сауні сухіший, аніж у паровій бані, але з вищими температурними показниками – від 80 до 120 градусів за Цельсієм. Потужна вентиляція як для парової бані, для сауни не обов’язкова. 

Облаштування сауни не вимагає великої площі – підійде навіть невелике приміщення. Якщо сауна розрахована на 2-4 відвідувача, цілком достатньо 3-4 кв.м. Стандартні стелі з висотою 2 метри дозволять забезпечити потрібний рівень циркуляції повітря. Важливо, щоб різких рухів повітряних мас у сауні не спостерігалось. Повітря сильно прогрівається й виникає небезпека отримати опіки, тому двері у парову мають щільно зачинятися.

Не обов’язково підводити воду безпосередньо у сауну – важливо лише, щоб поруч знаходилась об лаштована за усіма правилами душова кабіна. Піч для сауни із каменями – головний атрибут домашньої сауни.

Стіни парової або сауни, розташованої у житловому будинку, мають знаходитись на відстані 50 мм мінімум від основних стін будинку. До того ж, повітряний зазор буде додатковим засобом для вентиляції та теплозахисту – зовнішня стіна завжди буде прохолодною у порівнянні зі стінами лазні.

Стіни лазні потрібно утеплити спеціальними матеріалами, а також забезпечити їх гідроізоляцію. 

2. Дизайн сауни, душової кабіни та прилазника

У паровій полиці обов’язково мають бути з натурального дерева, обробленого спеціальними вологостійкими складами. Дерев’яні полиці чи полог – не тільки символ лазні, але й єдиний матеріал, який нагрівається помірно. Якщо викласти полиці керамічною плиткою чи натуральним каменем, які швидко та сильно нагріваються, можна отримати опіки. Для дворівневого пологу натуральне дерево не зможе замінити жодним іншим матеріалом.

Для інших поверхонь ідеальний вибір – керамічна плитка. Наприклад, плиткою можна викласти стіну, біля якої розташовується піч для сауни із розжареним камінням. 

Після переліку технічних характеристик оздоблювального матеріалу з випаленої глини, складається враження, що керамічна плитка просто призначена для оздоблення банних приміщень:

- вологостійкість;

- вогнестійкість;

- зносостійкість;

- міцність.

- теплопровідність.

2.1. Вибір керамічної плитки для лазні за технічними характеристиками

В кожному приміщенні лазні власні специфічні умови, виходячи з яких потрібно зробити вибір напільної та настінної керамічної плитки.

У роздягальні, прилазнику та кімнаті для відпочинку найнижчий рівень вологості та найменший діапазон перепаду температур. Однак, лазня використовується та опалюється періодично, тому протягом зими оздоблювальні матеріали піддаватимуться впливові низьких температур.

Враховуючи специфіку використання лазневих приміщень, для лазні краще вибирати тільки морозостійку плитку, яка не потріскається у морози. До того ж, показник вологостійкості тісно пов'язаний зі стійкістю плитки до низьких температур, й не варто думати, що уся плитка морозостійка. 

Керамограніт виготовляється за спеціальною технологією із застосування надвисоких температур для випалу та тиску для пресування. В результаті матеріал має низькі показники поглинання вологи (не більше 0,5 %).

У тілі плитки практично відсутні пори, а волога не потрапляє всередину. В умовах низьких температур вода не перетвориться на кригу і не піддасть оздоблення руйнуванню зсередини.

Для порівняння, звичайна плитка може мати показник поглинання вологи від 3 % до 15 %. Важливо не припуститися помилки під час вибору оздоблювального матеріалу, щоб не довелось переробляти облицювання.

Як правило, морозостійка плитка маркована класом зносостійкості за шкалою PEI від I до V. Для банних приміщень підійде плитка із класом зносостійкості PEI III-IV. Цей показник має велике значення для напільного покриття у прилазнику та роздягальні, однак усе залежить від кількості відвідувачів лазні.

Клас зносостійкості вказує на ступінь навантаження, яку здатна витримати напільна плитка.

Оздоблення душового приміщення або душової кабіни також має відповідати певним вимогам. Тут для підлоги використовується плитка невеликого формату або мозаїка, оскільки тільки так можна сформувати нахил для системи зливу. 

2.2. Вибір керамічної плитки для лазні під стиль

Стиль оформлення лазні – окремий напрямок у дизайні, який не має нічого спільного зі стилізацією інтер’єрів.

Традиції в оздобленні лазневих приміщень прийшли до нас з різних етносів – фінського, японського, турецького.

Лазневий стиль фінської сауни дуже наближений до рустика та шале й дещо запозичив в кантрі та східних стилів.

У бані добре виглядатиме плитка під дерево. Імітації текстури необробленої або зістареної текстури дерев’яної дошки нададуть інтер’єру лазневих приміщень натуралістичності.

Дизайн плитки під камінь має відображати первинну суть натуральної породи. Осучаснити інтер’єр допоможуть імітації на плитці із насиченим малюнком з тріщин та прожилок. 

Кольорова палітра витримується у темних тонах, притаманних альпійському шале. Сірі та коричневі відтінки гарно поєднуються із плиткою, пофарбованою у приглушені природні кольори морської хвилі, льону або бузку.

Еклектика – це магія дизайну. В оформленні лазні чари відчуваються по особливому. Укладка з мозаїки у східному стилі або плитка під мармур у темних тонах обов’язково стане «родзинкою» інтер’єрів лазневих приміщень. У дизайні найважливіше не дотримуватися суворих правил стиля, а гармонія. 

В нашому магазині plitka.kiev.ua напередодні новорічних свят проводиться одразу дві АКЦІЇноворічні знижки на сантехніку та великий різдвяний розпродаж керамічної плитки та сантехніки! Знижками рясніє увесь Каталог – не втрачайте гарний момент та купуйте вигідно!