Популярні кольори в інтер’єрі ванної кімнати в 2021 році

 

Модні кольори у 2021 році – прогноз від експертів

Які кольори будуть популярними у 2021 році? Авторитетні міжнародні компанії, які випускають продукцію, безпосередньо пов’язану з кольором, та Інститут кольору Pantone наперебій роблять ставки. Прогнози, здебільшого, відрізняються, але завжди виправдовуються!

Міжнародна компанія Dulux виробляє фарби та прогнозує повернення у 2021 році до теплих нейтральних відтінків сірого та бежевого кольорів, а також зростання популярності приглушених тонів будь-якої палітри кольорів.

В білого кольору також є відтінки (молочний, ванільний, слонова кістка) й у поточному році більшість експертів відводять для них гідне місце серед кольорових трендів. 

Американський Інститут кольору Pantone обіцяє підвищений попит на глибокі темні відтінки синього та зеленого кольорів, ніжні мигдальні та насичені бурштинові відтінки.

Кораловий колір змішується з насиченими персиковими відтінками. Коралові та лососеві відтінки, поєднуючись з темно-малиновим та бордо, оливковим та пляшковим, холодними тонами рожевого та блакитного набувають елітарного вигляду.

Разом з вишуканими тонами, у моду входять яскраві природні кольори – теплий жовтий, блакитний та оранжевий. Сьогодні не вважається поганим смаком, якщо оббивка меблів, стіни та навіть підлога в житловому приміщенні нагадують шкірку стиглого апельсину або морську гладь у сонячну погоду. В якості кольорових акцентів яскраві кольори виглядають так само гарними. 

Який колір вибрати для ванної кімнати? Вплив світла

Дизайн ванної кімнати, як і всього будинку тепер у великий мірі орієнтований на комфорт та затишок, а не на досконалість композиції.

В житлових приміщеннях з вікнами світло змінюється на протязі дня, а в залежності від яскравості світлового потоку змінюються й кольори. У ванній кімнаті здебільшого немає вікон, тому можна розраховувати лише на правильне розташовування освітлювальних приладів.

В залежності від освітлення кольори в інтер’єрі здаються більш холодними або більш теплими. В умовах поганого освітлення кольори здатні повністю втрачати свої переваги, поблякнути або виглядати забрудненими.

Візуальне сприйняття кольору не викривляється тільки в умовах штучного білого та природного освітлення. Однак, навіть природне освітлення буває різним та залежить від погодних умов та сезону.

Людське око розрізняє кольори завдяки потраплянню світлового потоку тієї чи іншої інтенсивності. В цьому й полягає зв'язок між світлом та кольорами. 

Існує поняття "температура кольору" лампи – параметр, який вказує на інтенсивність освітлення. Коли інтенсивність освітлення відповідає інтенсивності випромінювання кольору, відповідним чином пофарбовані предмети інтер’єру виглядають виразніше та яскравіше.

Наприклад, лампи накалювання підкреслять переваги червоно-коричневих та жовтих відтінків. Дерев'яні фасади меблів для ванної кімнати та теракотові кольорові горшки заграють усіма відтінками палітри. 

А ось зелені та сині кольори у такому світлі втратять глибину та поблякнуть, набуваючи запиленого відтінку. Причина у резонансі - лампи накалювання випромінюють тепле жовтувате світло, яке посилює яскравість теплих тонів того ж спектру кольорів та позбавляє насиченості холодні відтінки синьо-зеленої палітри. 

Люмінесцентні лампи, навпаки, посилюють відтінки зеленої та синьої палітри кольорів та позбавляють теплоти жовті та червоні тони та напівтони.

У світлі люмінесцентних ламп виразніше виглядатиме інтер’єр у пастельних тонах, а освітлення лампами накалювання підкреслить переваги приміщення, в якому переважають відтінки жовтого та коричневого кольору. 

Кольоровий конфлікт в інтер’єрі ванної кімнати

В інтер’єрі ванної кімнати є можливість виникнення конфлікту кольорів між настінним та напільним покриттям та предметами обстановки.

У дизайні інтер’єру повторення кольору виглядає гармонійно, тільки якщо відтінки підібрані точно.

Набагато менше освітлення впливає на візуальне сприйняття світлих тонів, які заслужено вважаються універсальними. Під час вибору оздоблювальних матеріалів, предметів інтер’єру та аксесуарів для ванної кімнати колір краще перевірити у різному світлі. Лампи денного світла у більшості магазинів викривляють кольори. В їхньому світлі синій може здаватися зеленуватим, а червоний набуде жовтого відтінку. 

Щоб уникнути надто великої різниці, краще вибирати трохи менш насичені та трохи світліші відтінки обраного кольору, аніж це виглядає у вашій уяві. У добре освітленому приміщенні, на великих поверхнях будь-який колір виглядає на декілька тонів яскравіше.

Глянсова плитка завдяки блиску завжди виглядатиме яскравіше, аніж матова.

Якщо вибирати оздоблення білого кольору, для приміщення без вікон краще зупинитися на теплих відтінках білого – ванільний, молочний, мигдальний.

Магія білого кольору полягає не тільки в тому, що світле приміщення здається більш просторим. Білий колір відображає світло на 100 %, тому у білій ванній кімнаті достатньо буде менш інтенсивного освітлення. На практиці, у світлій ванній кімнаті має місце ще й економія електроенергії.

Темні поверхні інтенсивно поглинають світло, тому освітлення у ванній кімнаті, оформленій у темних тонах, повинно бути більш яскравим. 

Який колір краще для ванної кімнати?

Не втратять власної актуальності поєднання нейтральних відтінків з яскравими кольорами, кожний з яких вміло підкреслює красу більш спокійних відтінків. Кольорова гамма ідеально підходить для добре освітленого приміщення. Стиль – середземноморський, скандинавський, мінімалізм. 

У класичному інтер’єрі чудово виглядають відтінки коричневого та зеленого – кольори землі, лісового листя та хвої. У залежності від вибору кольорової палітри, підбирається й тип освітлення. 

Усе ще у тренді приглушені кольори - синій з домішками сірого, кольори полину, шавлії та м’яти у поєднанні з теракотовими відтінками. Кольорова гамма повертає популярність неокласичному модерну. Інтер'єр, оформлений у квітковому стилі, як називають модерн, складається тільки з приглушених відтінків, які виглядають ніби трава біля дороги – трохи запиленими. 

До дизайну ванної кімнати з нейтральних відтінків сірого кольору – сизий, сіро-блакитний ідеально вписується меблів для ванної кімнати з темного дерева, напільна керамічна плитка під дерево у темних натуральних тонах.

Відтінки сірого кольору здатні збалансувати кольорову палітру інтер’єру, якою б вона не була. Ахроматичну палітру, до якої належать сірі відтінки, добре приймають класичні та сучасні стилі.

Жовті відтінки в інтер’єрі виглядає ненав’язливо, але додають нотку життєлюбства. 

Зелені тони освіжають дизайн ванної кімнати, особливо якщо інтер’єр доповнити кімнатними рослинами. Природне багатство відтінків зеленого кольору відкриває перед дизайнерами широкі можливості.

Бліда охра - новий нейтральний фон. У цього кольору є щось спільне з хамелеоном – бліда охра в одному випадку нагадуватиме світлий відтінок гірчичного, а в інших – мигдаль, персик та навіть гарбуз. 

Яскраве освітлення зробить відтінки блідої охри більш насиченими, а у поєднанні з білосніжною сантехнікою буде ідеальною композицією.