Чому керамограніт такий популярний?

 

ЗМІСТ:

1. Сучасна керамічна плитка: технічні параметри та дизайн

1.1. Особливості технології виробництва керамограніту

1.2. Основні переваги керамограніту

1.3. Види керамограніту за типом поверхні

2. Керамогранітна плитка - особливості дизайну

 

1. Сучасна керамічна плитка: технічні параметри та дизайн

Популярність керамічної плитки зростала ще в часи, коли можна було придбати лише кахлі. Однотонна плитка невеликого формату вважалась престижним оздобленням та прикрашала інтер’єри кухонь та ванних кімнат практично у кожній оселі.

Технічний прогрес призвів до істотних змін у виробництві керамічної плитки. Сьогодні провідні європейські та вітчизняні виробники пропонують велике розмаїття оздоблення з випаленої глини.

Підібрати керамічну плитку за форматом та дизайном поверхні – задача, для рішення якої потрібні хоча б мінімальна обізнаність. 

На фото: український керамограніт Zeus Ceramica Concrete

1.1. Особливості технології виробництва керамограніту

В уяві звичайного споживача на шляху до чергової інновації інженери цілеспрямовано ламають голову над удосконаленням тієї або іншої технології виробництва.

Однак, історія знає випадок, коли інновація… була впроваджена абсолютно випадково. Так італійські майстри винайшли керамограніт у 1978 році.

У пресі з'явились повідомлення, що отримана технологія нового композитного матеріалу, який практично не сприймає вологу (коефіцієнт поглинання вологи – не більше 0,5 %). До того ж новий матеріал за іншими технічними показниками здатний конкурувати навіть із натуральним гранітом.

Подейкують, що помилково була порушена технологія та у виробництві керамічної плитки змінили параметри обробки заготівель. Більш високий тиск та температура випалу дозволили отримати матеріал з унікальними характеристиками. Правда чи ні? Це не відомо! 

На фото: керамограніт для зовнішнього застосування Cerrad Lukka

Раніше важкий предмет при падінні на підлогу, оздоблену керамічною плиткою, майже гарантовано давав тріщину.

На відміну від звичайної керамічної плитки, керамограніт витримує великі навантаження – і вагою, і тертям, а падіння важкого предмету на напільне покриття навряд чи призведе до пошкоджень.

Керамогранітна плитка виробляється в умовах, максимально наближених до природних, коли у земних надрах під впливом високого тиску та колосальних температур утворюються різні породи натурального каменя.

У виробництві керамограніту важливо дотримуватись певної пропорції каоліну (біла глина), молотого кварцу та польового шпату. У масовому виробництві ці компоненти додаються у сировину тоннами, тому процес вимагає ретельного контролю.

З цієї причині керамограніт коштує дорожче за керамічну плитку, однак за технічними характеристиками серйозно її переважає. 

На фото: керамограніт від українського бренду Golden Tile Stonehenge

1.2. Основні переваги керамограніту

- стійкість до механічного впливу та тертя

Зносостійкість керамограніту визначається за шкалою PEI (від I до V) та шкалою Мооса (від 1 до 10). Якщо перша система пропонує вплив абразивних речовин (наприклад, піску з вулиці та грубих підошов у холі), друга свідчить про припустиму ступінь механічного впливу на поверхню.

За показником зносостійкості PEI знаходяться серйозні випробування поверхні керамограніту за допомогою абразивного кола. В залежності від кількості обертів, які витримає поверхня без ушкоджень, керамограніт радять використовувати для інтер’єрів та зовнішнього застосування з певним навантаженням на напільне покриття.

Шкала Мооса складається з 10 природних порід, починаючи з тальку та закінчуючи алмазом. Як правило, стійкість керамограніту до механічного впливу знаходиться десь посередині шкали та вище.

Можна вкладати керамограніт у хол, через який за день проходять сотні людей. Якщо матеріал підібрано вірно, це не вплине на його зовнішній вигляд. 

На фото: керамограніт Cersanit Finwood

- вологостійкість та морозостійкість

Коефіцієнт поглинання вологи 0,5 % - технічна характеристика керамограніту, якого не має природний камінь чи звичайна керамічна плитка. В процесі пресування під високим тиском тіло плитки не має пор, в які могла б потрапити волога.

Якщо волога не потрапляє у тіло плитки, це означає, що в умовах зниження температури вода не замерзне у порах та фізично не буде розширюватися, руйнуючи структуру матеріалу зсередини. Тому керамограніт підходить для зовнішнього застосування та екстер’єрів.

Можна укладати керамограніт на терасу. Ані пісок, ані краплі дощу, що заносить вітер, не пошкодять напільне покриття.

Якщо купити керамограніт у ванну – проблем із ремонтом не виникатиме протягом тривалого часу. 

На фото: іспанський керамограніт Almera Ceramica Imperium Black

- стійкість до перепадів температур

Якщо керамограніт купити для ванної кімнати, кухні або фасаду будівлі, де він піддається високим та низьким температурам та їх різкому перепаду, керамогранітна плитка не змінить свої властивостей навіть за умови, що температура змінюється у діапазоні ста градусів.

- екологічна безпека

Керамограніт виготовляється з натуральних компонентів та не має у своєму складі шкідливих речовин, які могли б виділятися під впливом ультрафіолету або зміни температури.

1.3. Види керамограніту за типом поверхні

Класифікація за типом поверхні – ще один фактор, на який варто звертати увагу, обираючи керамограніт.

Матовий – поверхня не вкривається глазур та не проходить через додаткову обробку після випалу, залишаючись шорсткою.

Матовий керамограніт відрізняє демократична ціна, висока зносостійкість та міцність. Підходить для широкого застосування – внутрішнього та зовнішнього. До недоліків належить невелике розмаїття дизайну поверхні. 

На фото: колекція керамограніту Nature від TM Peronda

Глазурований – це швидше базова обробка. Заготовки перед випалом вкриваються склоподібною глазур'ю, яка робить поверхню гладкою та гарною на вигляд. У залежності від виду глазурі та подальшої обробки, глазурований керамограніт можна віднести до декількох категорій:

- полірований;

- наполовину полірований (lappato);

- сатинований (до складу глазурі входять мінеральні солі з різною температурою плавлення). 

На фото: сатинований керамограніт Pamesa At. Elite

Рельєфний або структурований – може бути неглазурованим та глазурованим. Рельєф на поверхні на виробництві отримують за допомогою спеціальних прес-форм із заданим малюнком поверхні. 

На фото: керамограніт Pamesa At. Titan Arena

2. Керамогранітна плитка - особливості дизайну

Й нарешті, дизайн керамічної плитки – головний аргумент на користь його придбання для оздоблення житлових просторів.

У 2012 році виробники впровадили інноваційну технологію цифрового друку, яка дозволила наносити на поверхню керамічної плитки будь-який декор. Імітації натуральних матеріалів (дерево, камінь, метал, бетон) з усім розмаїттям їх текстур, візерунків та орнаментів, сюжетні панно – не має жодної  декоративної ідеї, яку б не можна було втілити на керамограніті.

Грандіозні мармурові сляби, м'яка та тепла деревина, грубуватий бетон та монументальний камінь відтворюються на поверхні керамічної плитки із вражаючою достовірністю.

Оформити інтер’єр у будь-якому стилі із використанням керамограніту – практичне й водночас елегантне рішення. 

На фото: іспанський керамограніт Goetan Leeds

В нашому магазині plitka.kiev.ua у розділі Плитка представлений широкий асортимент керамограніту з різними технічними характеристиками та дизайном. До 31 серпня у магазині проходить АКЦІЯ – великий розпродаж керамічної плитки зі знижкою до 35 %!

Товари в колекції Concrete