Погано відходить вода з умивальника: що робити?

Ванна і раковина, що забились, обіцяють клопоти будь-якій господині. Вода не відходить, сантехніка швидше брудниться, в суміщеному санвузлі з'являється застійний запах. Давайте розберемося, чому вода стоїть в умивальнику і як врятувати ситуацію.

Прохід відсутній

купити квадратну раковину

Одна з основних і банальних причин того, що вода категорично не бажає залишати квадратну раковину у ванну, – її засмічення. Згодом в сифоні накопичуються волосся, сміття, миючі засоби, а якщо в будинку маленька дитина, туди можуть потрапити дрібні елементи іграшок та інше. Як результат – діаметр сифона скорочується, і вода відходить дуже повільно або не відходить взагалі.

Засмітитися може і сама труба. В такому випадку перекритою виявляється її певна ділянка, яка не пропускає воду.

Ще одна проблема, через яку раковина забивається, – її неправильна установка. Наприклад, якщо у вас накладна раковина в ванній, а труба розташована під неправильним ухилом, безперешкодно просуватися по ній вода не зможе.

І, звичайно, причиною може бути неправильний підбір умивальника. Якщо у вас велика сім'я і потрібна подвійна раковина для ванної кімнати, мініатюрний умивальник, встановлений над пральною машинкою, ситуацію не врятує, а лише посилить. Тут використовується особливий сифон, до якого підключається і машинка-автомат. Якщо ви віддали перевагу горизонтальному, а не вертикальному зливу, вода може застоюватися. Під натиском бажаючих привести себе в порядок мала чаша стане засмічуватись регулярно, щоразу доставляючи незручності.

При цьому сама форма раковини на проблеми з відходом води ніяк не впливає. Найпопулярніші умивальники сьогодні:

різновиди раковин

  •  круглі – моделі, які призначені для окремої установки. Розташувати таку раковину впритул до стіни не вийде. Зате її легко мити і виглядає вона дуже витончено. Але воду на всю міць краще не включати – так мокрим буде все навколо, включаючи плитку для стін;
  •  закруглені – акуратно виглядають, впишуться абсолютно в будь-який дизайн;
  •  квадратні – універсальні моделі. Квадратну раковину у ванну можна встановлювати на п'єдестал, впритул до стіни або відокремлено;
  •  овальні – підійдуть для просторих ванних кімнат, де є місце для установки врізаної або накладної раковини;
  •  напівкруглі – популярні через відмінний зовнішній вигляд і можливість різноманітної установки;
  •  прямокутні – хороший варіант для установки на стільниці або тумбі. Зручно розмістити таку раковину в упор до душової кабіни;
  •  кутові – економлять місце, а тому рідко бувають габаритними. Великий потік води їм не під силу, тому для великої родини невдалий варіант;
  •  дизайнерські – використовуються для створення оригінального дизайну. Можуть мати найвигадливіші форми.

Рішення проблеми

Чистка сифона раковини

Звичайно, найкращий метод боротьби з засміченнями – їх профілактика. Візьміть за правило періодично прочищати скляну раковину для ванної окропом і за допомогою спеціальних засобів ( «Кріт», «Санфор» та ін.). Їх використання вимагає мінімальних зусиль – достатньо засипати вміст пакетика в зливний отвір і почекати вказаний на упаковці час. Промиваєте великою кількістю води – і вуаля, вона відходить блискавично. Побутова хімія допоможе впоратися і з уже виниклим засміченням – це самий простий і доступний метод.

Нюанс – такі засоби слід використовувати з обережністю, якщо в будинку старі металеві, а не пластикові труби. Чавун, наприклад, під частим впливом хімії може постраждати від корозії.

Якщо ж проблема вже виникла, спробувати розв'язати її можна, не чекаючи сантехніка. Засмітилася труба? На допомогу прийде старий добрий вантуз і спеціальний трос. Закрийте другий стік мокрою тканиною або спеціальною пробкою, притисніть вантуз до зливного отвору раковини під стільницю в ванну і прокачайте повітря вгору і вниз. Як правило, таких нехитрих маніпуляцій достатньо, щоб відкачати повітря з водою і усунути засмічення.

Якщо метод не допоміг, для прочищення труби використовують спеціальний трос з щіткою або гачком на кінці. Акуратно вставте трос в зливний отвір і повільно просовуйте в трубу. Слідкуйте, щоб він був натягнутий, інакше може скрутитися. Як тільки трос упреться в засмічення, проштовхніть його вперед. Пробка буде зруйнована і пропустить воду.

У разі, якщо проблема в засміченому сифоні, без його чистки не обійтися. Попередньо краще поставити під нього миску або відро, щоб все сміття і смердюча рідина не вилилися потім на керамограніт для підлоги у ванній. І обов'язково вичерпати застояну воду з умивальника, інакше вона рине на підлогу.

Після всіх приготувань акуратно відкрутіть кришку внизу сифона, видаліть з нього сміття і промийте. Вставляєте кільце ущільнювача (воно повинно було випасти при розкручуванні сифона) і закручуєте кришку – проблема вирішена, основне завдання полягає в тому, щоб сифон було зручно чистити і він небув впритул до плитки у ванній.

В процесі чищення спантеличені питанням, скільки коштує раковина в ванну? У інтернет-магазині сантехніки і плиткипредставлені варіанти будь-якого цінового сегмента. Цінники на моделі базової комплектації бюджетної лінійки в середньому стартують від 500 гривень. Дизайнерські варіанти без переливу і з захисним покриттям від німецьких і швейцарських виробників досягають в ціні і 20 тис. грн. Одним словом, підходящий варіант собі знайде кожен.