Плитка в інтер'єрі. Проект Іспанського бюро Egue y Seta

 

Будинок в Іспанії – філософський підхід до архітектури та дизайну

Літній будинок у Барселоні, побудований за проектом іспанського архітектурного бюро "Egue y Seta", є унікальним з точки зору дизайну. За допомогою незвичайних поєднань фактур, кольорів та художніх заходів оформлення інтер’єр підтримує жвавий діалог з людьми, що мешкають у будинку, створюючи символічні образи та асоціації. 

Філософи наперебій ділять людину на три частини - тіло, душу та щось позамежне з назвою "дух". Естетична насолода – територія душі. Емоції від сприйняття краси та гармонії приносять задоволення та спонукають до творчості.

Еклектика іспанського будинку

Середземноморські інтер’єри чарують оштукатуреними або викладеними каменем стінами, незвичайними формами та матеріалами для меблів, світильників та сосудів, надлишком кімнатних рослин, місце яких часто займають навіть дикоростучі види. 

Інтер'єр у середземноморському регіоні не тільки зберігає зв'язок з духом старовини та багатовіковими традиціями, але й стає продовженням оточуючого ландшафту та унікальної природи.

Природний оазис, в якому знаходиться літній будинок, огороджений живою огорожею з чагарників. Задній двір виглядає просто та природно – це галявина, вкрита зеленою травою, з тропічною пальмою та басейном. Панорамні вікна внутрішніх приміщень стирають межі між будинком, терасою та оточуючим пейзажем.

Поєднання в одному інтер’єрі етнічного стилю з класичними елементами із сучасним урбаністичним стилем – дизайнерський метод, який дозволяє створити ідеальну композицію із сучасними меблями та предметами декору. 

Інтер'єр внутрішніх приміщень витриманий у середземноморському стилі, але доповнений м'якими корпусними меблями, вбудованою системою освітлення з особливим дизайном освітлювальних приладів для кожної зони, скляними та мармуровими стільницями на чорних металевих каркасах.

Абстрактний живопис – символ оновлення сприйняття життя

Інтер'єр вітальні – це витончена еклектика середземноморського та індустріального стилів з "вишенькою на торті", якою стала абстрактний живопис. 

Чорно-білі начерки з прямих та ламаних ліній зупиняє погляд на собі, створюючи філософську нішу для думок, вірніше, для зупинки їх плину. Опинившись тут, у голові виникає приємна пустота. Неясні обриси ніби нагадують обличчя людей. А можливо, це лише скупчення геометричних фігур без певного змісту?

Абстракції у світлому інтер’єрі з м'якими кольоровими акцентами ніби хмари посеред блакитного неба очищують сприйняття та дозволяють поглянути на все по новому. 

Оригінальний спосіб іспанські дизайнери поширили на всі приміщення будинку, доповнюючи геометричними абстракціями у вигляді фігур, закріплених на металевому стрижні та пофарбовані у кольори інтер’єру.

Матеріали та фактури в інтер’єрі у будинку з літнім настроєм

В інтер’єрі будинку "Summer Mood" (в пер. з англ. "літній настрій") у Барселоні іспанські дизайнери поєднали усі існуючі фактури та матеріали:

- дерево;

- камінь;

- бетон;

- штукатурка;

- метал;

- скло;

- пластик.

До того ж, унікальна композиція доповнена натуральними тканинами для декоративних подушок – однотонними та з геометричним орнаментом, щільним текстилем для оббивки меблів, плетеними з лози корзинами, в яких приховані вазони для кімнатних рослин.

Як іспанським майстрам вдалося з такого фактурного різноманіття створити спокійний, наповнений домашнім затишком інтер’єр? Новий свіжий погляд на дизайн будинку, в якому для атмосфери справжньої відпустки не вистачає лише валіз, перетворив звичайну двоповерхову будівлю у котедж з літнім настроєм – чарівний та практичний. 

Плитка в інтер’єрі: вітальня, тераса, басейн

Фасадна плитка у проекті не використовувалась – не виникло потреби.

Актуальним оздоблювальним матеріалом стала керамічна плитка для зовнішнього застосування. Відмінною рисою архітектури першого поверху, на якому знаходиться кухня та вітальня, є спільні поверхні та, відповідно, їх оздоблення. 

Суміжні поверхні з однаковим оздобленням

Бетонна стеля з прямокутних блоків розповсюджується на будинок, терасу та територію біля басейну.

Оздоблення єдиної зовнішньої стіни без панорамних вікон, що тягнуться від підлоги до стелі, - це керамогранітна плитка зі структурованою поверхнею, що нагадує метал, який піддався корозії, або кам'яну породу з надлишком окислів заліза. Матовий керамограніт змінює колір від плити до плити та візуально виглядає шорсткуватим. 

Стіна є основною для будинку та виходить за його межі, огороджуючи територію басейну.

На терасі плитка для підлоги декорована під камінь – потерта. Антрацитовий колір покриття повторює плитка напільна у вітальні, яка територіально є суміжною з терасою, але тут вона виглядає сучасною та новою, без слідів, залишених часом.

Територія басейну – тепле дерево та мозаїка

На території басейну посеред зеленої галявини росте пальма значних розмірів. Керамічна плитка на підлогу з імітацією текстури дерева та матовою фактурою гармонійно поєднується з лускатим стволом пальми. 

Дерево виглядає природно, створює атмосферу домашнього затишку та простоти посеред цього феєрверку фактур. Навіть розкішна блакитна мозаїка, якою викладено басейн, не спроможна перешкодити впливові натуральної текстури на атмосферу простору.

Для зони басейну підходить керамограніт – плитка з високим показником вологостійкості, класом стійкості до зносу (PEI IV-V), коефіцієнтом спротиву ковзанню (AntiSlip R 9-11).

Оздоблення басейну – особливості вибору матеріалу

Виявляється, мозаїка для басейну – це не примха або прагнення до розкошів. 

Облицювання басейну повинно витримувати механічний тиск кубометрів води, тому для басейнів рекомендується універсальна плитка невеликого формату (для великих басейнів ширина дорівнює 12-15 см, а довжина – не більше 25 см, для невеликої площі - мозаїка від 2х2 до 10х10 см). Широкоформатна плитка-керамограніт, не зважаючи на міцність та інші технічні характеристики, абсолютно не підходить для басейну.

Для оздоблення чаші басейну використовується:

1. Керамічна мозаїка, яка виробляється з суміші білої глини, каоліну, польових шпатів та кварцу. Склад суміші схожий на сировину для фарфору, тому керамічну мозаїку називають фарфоровою.

Керамічна мозаїка у басейн укладається на відстані, яка розраховується в залежності від розміру мініатюрної плитки.

2. Скляна мозаїка з високою водостійкістю служитиме тривалий час, стійка до високих та низьких температур, не вицвітає під впливом ультрафіолету та хімічних речовин. Суцільна структура скла невразлива для бактерій.

3. Клінкерна плитка завдяки технології виробництва витримує великий тиск та серйозні перепади температур. Для оздоблення басейнів використовується глазурований клінкер з високим показником водостійкості.

Мініатюрні модулі укладають у матриці на паперовій основі. В процесі укладки матрицю з мозаїкою прикріплюють на вкриту клейовою сумішшю підлогу з виворотного боку. Після висихання клею папір легко відділяється, якщо змочити її водою. Такими збірними "плитами" зручно декорувати лінійні поверхні. 

Вибір кольору мозаїки для басейну

Від кольору мозаїки залежить, якого кольору візуально набуде вода. Вся справа полягає у фізиці, а саме - у явищі "релєєвського розсіяння", згідно якому вода клаще поглинає червоний кольоровий спектр (довгі світлові хвилі), аніж синій (короткі світлові хвилі). Інакше кажучи, якщо частота розсіяного світла менше за частоту об’єкту, від якого світло відбивається, об’єкт стає видимим для людського ока.

Саме закон фізики визначив вибір відтінків синього кольору для оздоблення чаші басейнів.

У глибоких басейнах вода набуває темно-синього кольору, а якщо дно знаходиться на глибині не більше 50 см, видаватиметься прозорою.

Якщо басейн розташований у сонячній зоні, вода буде світлішою, якщо сонячного світла мало – буде візуально темнішим. 

Інтер'єр спальні та ванної кімнати

Металеві сходи зі скляною огорожею поєднує перший та другий поверхи. При цьому частина будинку, в якій розташована вітальня, має один поверх, а другий поверх – зміщений у просторі та є прибудовою над іншою частиною будівлі.

Вбудоване підсвічення на сходах продовжує тему геометричних абстракцій в інтер’єрі.

На другому поверсі знаходиться спальня та суміщена з нею ванна кімната.

У спальні панорамні вікна наполовину закриті м'якими настінними панелями з дерев'яними вставками, завдяки чому приміщення набуває класичних обрисів. Сучасні світильники та тумби біля ліжка розташовані по обидва боки, як прийнято у класичному інтер’єрі. Симетрію в інтер’єрі підтримують декоративні подушки з геометричним орнаментом. Однак, за законами еклектики симетрія поступово сходить нанівець. Класику змінює сучасність - фактурне килимове покриття, урбаністична форма світильників, легкий натуральний текстиль. 

І врешті решт, сучасна чаша ванни з гідромасажними форсунками та лаконічним душовим набором за перегородкою, яка облицьована матовою настінною плиткою сірого кольору.

Декор приміщень – кольори, акценти, форми

Монохромна палітра – основа кольорового рішення. Білий, чорний та відтінки сірого займають не менше 60 % простору та доповнені відтінками синьої та коричневої кольорової палітри. 

Оригінальний дизайнерський захід від іспанських декораторів – синій та коричневий в якості додаткового та акцентного кольорів від зони до зони міняються місцями. Якщо додатковими є коричневі кольори – синій набуває статусу кольорового акценту, і навпаки, якщо більше синього – відтінки коричневої палітри займають місце акценту за кольором.

Кольорова палітра обігрується у декоративних елементах – керамічні вази традиційної для середземноморського стиля форми (глечики, амфори), тонкі рамки для картин, килимові покриття.

В каталозі нашого магазину представлений широкий асортимент керамічної плитки – настінної та напільної, керамічної та скляної мозаїки для оздоблення басейнів. З 3.07 по 15.08 у магазині проводиться АКЦІЯ - розпродаж плитки зі знижкою до 35 %.