Плитка в інтер'єрі. Офісне будівля Коста Ріка

 

Сучасні стилі дизайну – данина часу. Інновації та провідні наукові розробки сприяють створенню нових будівельних матеріалів та технологій, які навіть спроможні регулювати температуру та вологість у приміщенні.

В наших широтах це лише примха, тоді як у жарких країнах – повсякденна потреба. 

"Розумна" архітектура офісної будівлі (Коста-Рика, Либерия)

Архітектурна фірма "Norte Sur Arquitectos" у 2019 році представила яскравий біокліматичний проект комплексу, в якому розташувалась ACIB або Агентство медичних досліджень у Коста-Ріці - некомерційна організація, яка займається пошуком нових методів профілактики та лікування раку.

Природно, що архітектори на перше місце висунули функціональність будівлі, але потурбувались і про ефектний дизайн. 

Фасад будівлі – пасивна клімат-система

Будівлю було спроектовано на кшталт бджолиних стільників, комірки яких мають семантичний зв'язок з діяльністю наукового закладу.

Дизайнери асоціювали бджолині стільники з клітинами організму – найменшими з існуючих одиниць життя, які здатні реорганізувати свої внутрішні ресурси, щоб пристосуватися до вимог оточуючого середовища та забезпечити власне виживання. Зовнішня мембрана клітини непроникна та блокує будь-яку небезпеку ззовні, захищаючи власне ядро, де зберігається генетична інформація. 

Фасад складається з великих шестикутних модулів, зроблених з легких та одночасно міцних матеріалів. Вони витримують палюче ліберійське сонце, пропускаючи всередину необхідну кількість світла. А гра світла та тіней перетворює шестикутні блоки на елемент дизайну. В більш північних широтах підійшла б фасадна плитка-гексагон, але під спекотним сонцем Ліберії спеціалістам знадобилось інше рішення.

Коли сонце у зеніті поверхня комірок не лише контролює сонячні проміні, перешкоджаючи їх прямому проникненню у приміщення, але й регулюють внутрішню температуру приміщень, що дозволяє уникнути використання кондиціонерів у місцях загального користування. 

Інакше кажучи, фасад – це своєрідна оболонка, яка завдяки властивостям матеріалів реагує на оточуюче середовище у якості пасивної кліматичної системи.

Ззовні ця своєрідна мембрана огортає будівлю, знаходячись від стін кожного блоку будівлі на відстані, виконує функцію карнизу та навісу для пом’якшення впливу сонця, спеки, вітру, дощу та шуму.

Між зовнішньою оболонкою та будівлею утворюється повітряна подушка, яка сприяє пасивній механічній циркуляції повітряного потоку, стримуючи нагрівання внутрішнього простору на південному фасаді зранку та на західному вдень. 

Нейтральний фон для природного оазису

Архітектурний ансамбль розташований на ділянці з природним ландшафтом -  збережені місцеві види дерев та іншої рослинності.

Для конструкції даху використовується дерево, м'яка природна енергетика пов'язує природний вигляд зовнішнього простору та фасаду будівлі.

Універсальна плитка під бетон – вдалий вибір для напільного покриття спусків та виходів з будівлі. Світло-сіра плитка для зовнішнього застосування зливається з бруківкою, не порушуючи гармонію загального ансамблю. 

Архітектурна головоломка внутрішнього простору

Перш ніж створювати проект, архітектори проводили численні співбесіди зі співробітниками та керівниками, щоб визначити внутрішнб динаміку, робочі потоки всередині та між відділами.

В решті решт була виявлена проблема дихотомії -  поділу на дві частини, більше пов’язані зсередини, аніж між собою, яку необхідно було вирішувати за рахунок простору, між статичним характером роботи у лабораторіях та необхідністю змінювати робочі потоки з кожним новим дослідницьким проектом.

Функціональний поділ будівлі не виключає можливості для створення загального простору та природного зв’язку між блоками завдяки фасаду з шестикутників, який поєднує внутрішній простір. Утворені між зовнішньою оболонкою з "комірок" та будівлею коридори можна використовувати для різних заходів - переговорів, ярмарок або соціальний акцій. 

Особливості дизайну внутрішніх приміщень – еклектика hi-tech та екостиля

Hi-tech

Архітектура будівлі реалізована за допомогою сучасних матеріалів та технологій, що дозволяє безпомилково визначити стиль – hi-tech.

Правильна геометрія будівлі, що складається виключно з прямих ліній, сходи, виведені з внутрішніх приміщень зовні, відкриті конструкції та комунікації, дерев'яні балки для стелі – характерні риси суперсучасного стиля, який постійно розвивається, доповнюючись новими "фішками". 

Дерево для hi-tech – нагадування про коріння, символ зв’язку з природою. Науково-технічний прогрес – породження людства, а природа знаходилась біля витоків та первинна по відношенню до нього.

Дизайнерський задум авторів проекту саме в цьому й полягав – не порушити зв'язок з природою, а висловити до неї повагу мовою архітектури та дизайну, адаптуючись до оточуючого середовища. 

Оголені труби та проводи – це маніфест hi-tech, в якому стиль проголошує правду про своє походження у промислових цехах.

Перевага в інтер’єрі hi-tech надається металу, бетону, склу, каменю. Керамогранітна плитка завдяки технології цифрового друку ідеально передає будь-яку фактуру з ретельним промальовуванням усіх нюансів поверхні.

Екологічний стиль

Шестикутна керамічна плитка пліч-о-пліч йде з екологічним стилем дизайну приміщень, хоча ефектно виглядає у будь-якій стилізації. 

Керамічна плитка стільниками наповнює будь-який простір природною свіжістю. Асоціації впливають на настрій та працездатність, а створення підстав для них в інтер’єрі за допомогою фактур, кольорів та форм – популярний дизайнерський захід.

Бетон – традиційне оздоблення для hi-tech, яке не притаманне екологічному стилю.

Матовий керамограніт шестикутний за формою повторює правильний hexagon (хексагон) та вловлює в якості напільного покриття тінь, яку відкидає шестикутна плитка з матеріалів зовнішньої оболонки будівлі. В даному випадку, саме плитка шестикутна пов'язує два стилі. 

Керамограніт допоміг створити в сучасному приміщенні природний оазис завдяки формі.

Сіра плитка шестикутник з імітацією бетону виглядала б нудно, якщо б не виразний акцент - шестигранна плитка того ж розміру, але темніша та інтонована. 

Життєлюбне кольорове рішення інтер’єру, що складається з теплих відтінків зеленого, жовтого та оранжевого, гармонійно поєднується з великою кількістю кімнатних рослин, які перегукуються з природним оазисом за панорамними вікнами.

Якщо оздоблення шестикутною плиткою вам до смаку  – погортайте наш каталог, де в широкому асортименті представлена плитка шестикутник з різним дизайном.