Плитка в інтер’єрі. Кафе в Індонезії за проектом архітектора Сеніман Руанг

 

Індонезійська культура споживання кави

Ідеальний клімат та ґрунт – запорука реалізації великого потенціалу Індонезії у вирощуванні кави.

Індонезія – острівна держава, територія якого складається з 18 000 островів. Не дивно, що смак кави залежить від місця вирощування.

Наприклад, на Суматрі зростає кава з шоколадним ароматом та щільною консистенцією напою. Кава з острова Сулавесі слабкувата на смак та має присмаки - кленового сиропу, горіхів та фруктів. А кава сорту Арабіка Блаван вирощується на Яві та дивує споживачів шоколадним ароматом - яскравими нотками тютюну. 

Кавова культура острівної держави сьогодні стрімко розвивається. Багато невеликих господарств спеціалізуються на вирощуванні кави. Туристам пропонують екскурсії для ознайомлення з процесом вирощування кави та пригощають філіжанкою смачного напою.

Попит на каву зростає, а тому зростає й кількість громадських оазисів, де можна придбати каву з собою або в затишній атмосфері насолодитися смаком та ароматом популярного напою.

Кав'ярня "Kisaku" у Джакарті – столиці Індонезії: стиль та філософія закладу

Стиль кав'ярні – японський мінімалізм

Слово "kisaku" походить від японського "позитивний", "відкритий", "дружній".

В роки Другої світової війни японська окупація території Індонезії заклала не надто сприятливий ґрунт для стосунків між державами. Подолати неприязнь допомогли загальні культурні уподобання, квінтесенцією яких є традиції дзен-буддизму.

Принципи миролюбної східної релігії заклали фундамент для японського мінімалізму – стилю, основною лінією дизайну якого є… пустота. 

Японці впевнені, що пустота допомагає підкреслити витонченість нечисленних предметів, які розміщуються інтер’єром. Дивну особливість японського стиля можна вважати мінімалізмом у квадраті.

Надмірність декору та надлишок меблів позбавляють композицію змістовності. Обстановку формують з речей, без яких просто не можна обійтись у побуті. Предмети побуту приховані у закритих шафах, які, в свою чергу, переважно вбудовані.

Філософія та дизайн індонезійського кафе

Задум індонезійського архітектора Сенімана Руанга, якому належить авторство проекту, полягає у створенні відчуття простоти, відкритого та теплого соціального оазису, де відвідувач має можливість насолодитися смаком та ароматом кави. 

Планування більшості кафе розраховано на велику кількість відвідувачів. Підхід сприяє створенню жвавої атмосфери та приємної метушні.

Атмосфера "Kisaku", навпаки, спрямована на збереження "пустоти" оточуючого простору. Кожний предмет прагне посилити лаконічність інтер’єру та сприяє спогляданню.

Інтер'єр кафе сформований за рахунок повного усунення декору. Естетична цінність повертається до композиції завдяки особливостям архітектурного простору, формам та деталям, виконаним виключно у стилі мінімалізм. 

Монохромна кольорова палітра інтер’єру, що містить білий та сірий кольори, урівноважується теплим відтінком деревини натурального дуба. Сіра плитка для підлоги з лаконічною текстурою бетонної поверхні органічно доповнена – прямокутна керамогранітна плитка білого кольору вкриває стіни кафе.

Біла плитка для кафе пов’язана з індустріальним стилем. Традиційне оформлення легко пояснити – звичний образ покладено в основу для сприйняття.

В тихому та задумливому просторі кав'ярні з буддійською назвою панує домашній затишок. На фасаді розташована прозора вітрина, за якою демонструється процес приготування кави. Біля входу погляд натикається на бетонну стіну з символом закладу – вороном "Kisaku". 

Безпосередньо під ним передбачено місце для відпочинку на відкритому повітрі. Круглий, відшліфований камінь розташовано на площадці з дрібного щебеню. Біля дверей у кафе можна присісти на лаконічну лаву – бетонна конструкція вражає простотою форми. Загальна картина нагадує ескіз художника, який не надто ретельно промалював кожну дрібницю, щоб залишити місце для фантазії перехожих.

Завдяки відсутності стін та перегородок, відкритому плануванню скромний інтер’єр кав'ярні перетворився для відвідувачів на гостинне місце. 

Елементи дизайнерської композиції інтер’єру: плитка для ресторану та освітлення

Лаконічний дизайн має декілька інструментів, які дозволяють надати інтер’єру яскравих рис.

Як вибрати плитку для кафе? Як вибрати керамограніт?

Керамічна плитка під камінь найкраще підходить для інтер’єру кав'ярні у південному містечку.

Однак, дизайнери здебільшого надають перевагу керамограніту з фактурою бетону замість натурального каменя, який додає інтер’єру духу старовини.

Керамічна плитка для кафе з імітацією розводів та потьоків та легким переходом тонів підкреслює вільний простір. Керамограніт під камінь був би надто яскравим оздобленням, що привертає увагу до себе.

Керамограніт для підлоги повинен відповідати вимогам. Матовий керамограніт як плитка для ресторану підійде ідеально. Керамограніт – міцний та стійкий до зносу, не ковзає та не вимагає спеціального догляду. 

Керамічна плитка для санвузла під бетон у поєднанні з білою сантехнікою та простим широким дзеркалом – ще один оазис простоти та невибагливості.

Роль освітлення у кав'ярні

В інтер’єрі використовується підсвічення двох видів – акцентне та локальне.

Перший вид освітлення використовується у випадку, коли важливо привернути увагу відвідувачів до елементу інтер’єру та/або надати уявлення про розташування предметів. За допомогою акцентного підсвічення виділяються важливі зони.

Другий спосіб подачі світла в інтер’єрі – локальний та суто функціональний вид. Підсвічення дзеркала, вітрини, посадкових місць для відвідувачів. 

У залі під стелею висить об'ємна композиція з 25 рухливих рам з дерева у формі кістки та тонких акрилових крил ворона, виділених за допомогою акцентного освітлення.

Бажаєте знати, як вибрати плитку для ресторану? В нашому магазині у широкому асортименті представлений керамограніт з різним декором, який ідеально підійде для громадського закладу.