Плитка в інтер’єрі. Ресторан-піцерія Mano a Mano (Португалія)

Еклектика як метод формування інтер’єру - в пріоритеті у сучасних дизайнерів. 

В перекладі з грецького еклектика означає "вибирати, відбирати". Поєднання елементів декількох дизайнерських стилів (зазвичай 2-3) в одному інтер’єрі вимагає особливої майстерності, щоб загальна композиція в результаті виглядала гармонійно.

Отримати врешті решт гарний інтер’єр, в якому ефектно пов’язані між собою два культурних напрямки, - гідна нагорода!

Ресторан-піцерія Mano a Mano (Лісабон, Португалія)

Ресторан-піцерія "Mano a Mano" (Лісабон, Португалія)

В 2018 році в столиці Португалії Лісабоні відкрилась італійська піцерія "Mano a Mano" зі статусом ресторану. 

Заклад розташований неподалік від станції метрополітену Cais do Sodré у нещодавно відреставрованій будівлі Pombaline з фасадом та вікнами, які виходять зразу на три вулиці - Rua do Alecrim, де знаходиться парадний вхід, Rua do Ferragial та Rua de S. Paulo.

Ресторан-піцерія Mano a Mano (Лісабон, Португалія)

У приміщення надходить багато денного світла завдяки трьом фасадам та довгій вузькій конфігурації, розташованій навколо сходів будівлі.

Проект італійського ресторану з відкритою кухнею та печами для приготування піци, а також неформальною атмосферою здійснювався в умовах невеликої площі та з нуля.

Ресторан-піцерія Mano a Mano (Лісабон, Португалія)

Назва ресторану "Mano a Mano" перекладається як "рука в руці". Концепція закладу проста та доступна для розуміння – надати італійського характеру місцю, де можна проводити час у дружній атмосфері за бокалом вина та смачною їжею.

Зона приготування їжі знаходиться у центрі приміщення та сформована поруч зі сходовою кліткою, прихованою за стінами. Завдяки такому розміщенню вона відкрита у будь-якій зоні простору, який займає зал для відвідувачів. Камінна стійка відділяє печі для піци від столиків.

Ресторан-піцерія Mano a Mano (Лісабон, Португалія)

Бар та ресторан вміщують близько 80 людей. Столи розташовані вздовж фасадів, щоб великі вікна та вид на вулицю принесли максимальну користь.

Оздоблювальні матеріали в інтер’єрі

В ресторані представлені два види керамічної плитки:

Ресторан-піцерія Mano a Mano (Лісабон, Португалія)

Головним оздоблювальним матеріалом обрана фактура дерева. Її доповнює імітація мармуру, темний метал та штучна шкіра чорного кольору для оббивки лавок та стільців. Усі матеріали поєднуються між собою гармонійно і жоден з них не виглядає зайвим. Загальна композиція надзвичайно цілісна. Виникає відчуття, що жодну фактуру або предмет не можна замінити. 

Керамічна плитка для підлоги під дерево викладена ялинкою. У різних зонах ресторану плитка під дерево постає в іншому вигляді –зістарену темну деревину, яка неоднорідно пофарбована, змінює новеньку світлу дерев'яну дошку.

Ресторан-піцерія Mano a Mano (Лісабон, Португалія)

Дерево в інтер’єрі піцерії – базова фактура. Дерев'яні полички навісних шафок, дерев'яні стільці та рами для дзеркал. Дерев'яними матеріалами оздоблена частина стін. Інша частина – це білий пофарбований глянець – такий самий як на стелі.

Стільниці з основою з чорного металу "мармурові" та дерев'яні у рівній пропорції.

Ресторан-піцерія Mano a Mano (Лісабон, Португалія)

Широкоформатна плитка з імітацією мармуру прикрашає колони та стійку, що відділяє кухню від залу. Ректифікована керамогранітна плитка укладена з мінімальним швом, який візуально виявити практично неможливо.

Ресторан-піцерія Mano a Mano (Лісабон, Португалія)

Третім видом вибрана рельєфна плитка білого кольору з глянсовою фактурою, яка використана для оздоблення печей. Як і керамограніт для підлоги плитка настінна укладена у формі зигзагу.

Ресторан-піцерія Mano a Mano (Лісабон, Португалія)

Дизайн інтер’єру – поєднання середземноморського стилю з елементами hi-tech

Елементи середземноморського стилю в італійському ресторані виглядає дуже природно. Таких деталей небагато, але вони складають "душу" закладу:

  • "мармурові" колони; 
  • керамічна плитка під мармур, яка нагадує знаменитий Каррарський камінь;
  • відкриті дерев'яні шафи на стінах, заповнені класичним набором італійських продуктів (вино, пермська шинка, паста у паперових упаковках, оливкова олія, різноманітні соуси та кава);
  • теракотові вазочки для серветок на столах;
  • печі з арочними зводами;

Система освітлення ресторану та декор у стилі hi-tech

У сучасних закладах hi-tech – бажаний гість. Перш за все завдяки можливості використовувати сучасні системи багаторівневого освітлення та лаконічні вбудовані світильники. 

Ресторан-піцерія Mano a Mano (Лісабон, Португалія)

Біла глянсова стеля закладу вкриває система комунікація у вигляді решітки. До кожного пересічення прикріплений патрон для лампочки, яка за формою нічим не відрізняється від звичайної – хіба що дещо більше за розміром.

Вбудовані світильники розташовані каймою за периметром приміщення та слугують для освітлення розташованих далеко від вікон столиків.

Ресторан-піцерія Mano a Mano (Лісабон, Португалія)

Третім типом освітлювальних приборів є настінні світильники, які за способом кріплення та формою нагадують старовинні ковані ліхтарі у підземних переходах середньовічних замків.

Інтер'єр доповнений дзеркалами-ілюмінаторами - прямокутної форми зі округленими кутами. В одній зоні дзеркала обрамлені рамами з дерева, а в іншій – з темного металу. Дзеркальні відображення надають інтер’єру особливий колорит.

Ресторан-піцерія Mano a Mano (Лісабон, Португалія)

Чи можна використовувати дизайнерські рішення інтер’єру піцерії "Mano a Mano" в оздобленні житлового приміщення?

Як вибрати керамограніт з покриттям проти ковзання?

Цей параметр дуже важливий для громадських закладів і не менш актуальний для житлових приміщень, в яких напільне покриття контактує з водою.

Спеціальна добавка до глазурі, якою перед випалом покриваються керамічні заготовки, забезпечує ефект проти ковзання. Для градації використовується коефіцієнт, який в технічному супроводженні до керамічної плитки позначається англійською буквою R та цифрами від 9 до 11. Максимальний показник дозволяє використати плитку на вулиці у жвавих місцях.

Підлогова плитка з імітацією дерев'яної дошки – з зістареною чи новою сяючою текстурою, сьогодні представлена в широкому асортименті. 

Іспанська плитка під мармур перебуває у тренді. Фантастичні імітації найцінніших видів італійського мармуру прикрашають колекції провідних виробників. 

Італійська плитка також не збирається здавати позиції. Адже два види білого мармуру – Carrara та Calacatta, добуваються саме в цій країні.

Скільки коштує широкоформатний керамограніт?

Бюджетним варіантом для українського споживача є продукція польських та українських брендів, яка не поступається за якістю італійським та іспанським аналогам.

В нашому магазині можна розглянуті будь-які варіанти та здійснити вдале придбання для оновлення інтер’єру в будь-якому приміщенні.