Плитка в інтер’єрі. Кафе Chocoworld

В один з останніх днів липня на Балканському півострові в невеликому містечку Тетово (Північна Македонія) відбулася звичайна для усього світу, але особлива для жителів міста подія – відкриття нового кафе з красномовною назвою – Chocoworld. Над дизайном приміщення працювали спеціалісти з місцевої студії "LD Studio".

 Плитка в інтер'єрі. кафе chocoworld

Інтер'єр, так само як і фразу, не можна сприймати окремо від контексту – історичного або культурного походження. Без його аналізу дизайнерський задум буде недоступним для розуміння, а на поверхні залишить лише поєднання кольорів, матеріалів та фактур.

Основний принцип стиля Фьюжн

Інтер'єр шоколадного кафе побудований за допомогою дизайнерського принципу Фьюжн (в пер. з англ. fusion - сплав, злиття) і формується навколо центру – ідеї, прийнятої за основу.

 Плитка в интерьере. Кафе chocoworld

У будь-якому іншому випадку йдеться не про стиль Фьюжн, а про еклектику, яка просто нанизує елементи з різних стилів, в одному інтер’єрі. 

Особливості дизайну приміщення кафе Chocoworld

Стилістика кафе Chocoworld одночасно спирається на дві ідеї. 

Перша з них пов'язана з призначенням приміщення, а друга має історико-культурне походження.

Десерти в шоколадному кафе представлені дуже колоритно. Мовою дизайну можна сказати, що яскрава палітра кольорів кондитерських блюд отримала продовження в оздобленні приміщення. 

 Плитка в интерьере. Кафе chocoworld

Базові кольори розділені на дві групи – пастельні відтінки жовтого, зеленого та рожевого кольорів, а також монохромний набір - білий, сірий та чорний. Можна було б назвати таке кольорове рішення сміливим, якби не йшлося про кафе-кондитерську. Тут будь-який колір асоціюється з чимось смачним та виглядає гармонійно.

Кольорове оформлення – тільки перший "смачний" шар інтер’єру.

Особливістю формування культури Македонії є те, що вона завжди знаходилась між двох вогнів та відчувала одночасний вплив з боку православного та мусульманського світу. 

Протилежності врешті решт сходяться – цей принцип реалізувався у культурній сфері. Місцева архітектура та дизайн інтер’єрів поєднує у собі східні форми та орнаментальні композиції з класичним середземноморським оздобленням.

 Плитка в интерьере. Кафе chocoworld

Обе тенденции отразились в дизайне кафе Chocoworld. 

Обидві тенденції вплинули на дизайн кафе Chocoworld. 

Керамічна плитка в інтер’єрі завжди знаходиться в пріоритеті

Керамічна плитка – такий самий екологічний матеріал як цегла або дерево. До того ж використання цього високоякісного матеріалу для інтер’єрів та екстер’єрів має очевидні переваги.

Чи задавались дизайнери питанням, яку плитку вибрати для кафе? 

Коли дивишся на древню мечеть XV сторіччя, яка є історичною визначною пам’яткою Тетово, відповідь стає зрозумілою. 

 Плитка в интерьере. Кафе chocoworld

Керамогранітна плитка – майоліка вперше з'явилась у Середземномор'ї, а сьогодні вважається не тільки технологією, але й стилем. 

Нарочито грубувата плитка з нерівним шаром глазурі, може бути однотонною або з розписом (орнамент, сюжет), нанесеним вручну. Зазвичай використовується білий фон та фарба темного кольору – синього або чорного. Глазур переливається під променями світла, а гра світла та тіні народжує несподівані відтінки та зміни кольору. 

Керамічна плитка з візерунками для підлоги та стін кафе поєднує на своїй поверхні традиційні арабські візерунки та геометричні фігури у традиційному для середземноморського інтер’єру стилі Patchwork. Окрім підлоги, оздоблення з'являється на настінних виступах або просто як декоративна вставка на стіні. 

Клаптевий стиль Patchwork у свідомості людини, далекої від дизайну, - це втілення домашньої творчості та доступний для кожного спосіб використання текстильних відрізів, які ні для чого більше не потрібні. 

 Плитка в интерьере. Кафе chocoworld

Архітектура давньої арабської мечеті доводить інше – "клаптевий" спосіб поєднання орнаментів, які раніше називали фресками, та фасадна плитка під цеглу використовувались з давніх часів. Наприклад, на території Анатолії (Туреччина) археологи знайшли кладки з цегли, датовані ще 7500 р. до н.е.

Панорамні вікна "від підлоги до стелі" - ще один традиційний елемент середземноморського інтер’єру, так само як і підвісні кашпо з кімнатними рослинами, які в кафе виконують роль яскравого природного акценту.

 Плитка в интерьере. Кафе chocoworld

Деталі з кованого металу, нехай навіть у вигляді каркасу сучасних стільців та східних світильників рожевого кольору, - ще один атрибут середземноморського стиля.

Плитку цеглинками під фарбування в кафе можна зустріти скрізь і вона представлена в різних кольорах та відтінках – білий, сірий, зелений та рожевий.

Різнокольорова плитка цеглинками настінна в оздобленні кафе набула статусу декоративного елементу. Керамічна плитка під цеглу, пофарбований у білий, рожевий або зелений кольори, гармонійно поєднується з важким текстилем з виразним візерунком, підібраним у тон оздоблення.

 Плитка в интерьере. Кафе chocoworld

Напільна плитка під дерево використовується в інтер’єрі кафе для виділення окремих зон – наприклад, місць, призначених для більш усамітненого перебування в кафе. 

Дерев'яні сходи ведуть до закритої зони, яка нагадує традиційні для середземноморської архітектури ніші у стінах. 

 Плитка в интерьере. Кафе chocoworld

Текстура дерева ще раз з'являється в інтер’єрі – такі закони дизайну. Стільниці під дерево та метал змінюють одне одного в різних зонах шоколадного кафе. 

Елементи та предмети декору в стилі Фьюжн

В інтер’єрі поєднуються суперечливі елементи та предмети. Цей принцип Фьюжн найкраще пояснює філософське поняття оксюморон, коли в одному висловлювані міститься два суперечливих твердження.

Революційна природа стилю Фьюжн не заважає виникненню традицій. В інтер’єрі використовується велика кількість світильників, які мають різні форми та приналежність до стилів. 

В кафе Chocoworld використано три види освітлювальних приладів. Витончені бра рожевого кольору у східному стилі чергуються з настінними та вбудованими світильниками в урбаністичному стилі, елементи яких далекі від тонкощів. 

 Плитка в интерьере. Кафе chocoworld

 Плитка в интерьере. Кафе chocoworld

Стільці з темного металу лаконічної форми в одній зоні кафе змінюють м'які рожеві диванчики, розміщені поруч.

Керамічна плитка для підлоги під дерево , дерев'яні стільниці використовуються по сусідству с металом, цегляною кладкою, візерунками та геометричними орнаментами.

Де можна використовувати стиль Фьюжн у квартирі?

  • передпокій; 
  • вітальня;
  • спальня; 
  • кухня;
  • ванна кімната.

Будь-яке приміщення тільки виграє, якщо в його оформленні застосовувати принципи стиля. Можна взяти до уваги поєднання фактур, які зустрічаються в кафе Chocoworld (керамограніт під цеглу, дерево, з орнаментом)

Де купити плитку за кращою ціною? Як купити плитку з доставкою у Києві? Відповідь на ці питання тільки одна – в нашому магазині.