Плитка з геометричними принтом в інтер'єрі: як використовувати?

Призначення плитки з геометричним принтом – бути не тільки прикрасою. Геометричний орнамент – це інструмент впливу на візуальне сприйняття інтер’єру та настрій пожильців.

Декорування інтер’єрів плиткою з геометричними принтами

У давнину за допомогою геометричних фігур люди залишали послання. Коло або ромб символізували сонце, квадрат або горизонтальна лінія – землю, трикутник – гори, а хвиляста лінія – водяну гладь.

Саме ці геометричні фігури входять до базового набору фрагментів геометричних орнаментів, які використовуються в інтер’єрі.

Геометричний орнамент ромби (Almera Ceramica Daino)

Похідні від простих геометричних фігур – шеврон (зигзаг), тартан (шотландська клітинка), мореска – східна (мавританська) суміш геометричного орнаменту та квіткового малюнка, яка врешті-решт перетворюється на живописну картину, грецький меандр або китайська решітка.

Знаменитий чотирилисник (квадрофолій) або трилисник (трифолій) – геометричні орнаменти, що формуються з прихованих перетинів однакових окружностей.

Орнамент мареска – панно на полу (Almera Ceramica Mindanao)

Рапорти з геометричних фрагментів створюються за принципом симетричного або асиметричного розташування, повторів з певним ритмом, для пояснення якого напрошується порівняння з ритмічною побудовою віршів.

Інтер'єр, в якому базова однотонна керамічна плитка поєднується з фризами, декорованими геометричним орнаментом, ніби чергування спокою та руху, тиші та звуку.

Найчастіше на поверхню керамічної плитки малюнок переноситься за технологією цифрового друку.

На що звернути увагу в процесі вибору плитки з геометричним принтом?

Плитка з малюнком підбирається за певними правилами.

Головне правило, яке діє при оформленні інтер’єру, - чим більший простір, тим крупнішим повинен бути візерунок.

Наприклад, хвилясті та вигнуті лінії в горизонтальному розташуванні ніяк не впливають на візуальне сприйняття приміщення, але в вертикальному розташуванні помітно його розширюють.

Діагональні лінії краще розміщувати на предметах з невеликими габаритами, тому що розташовані на великих площинах вони можуть викликати запаморочення.

Шеврон (зигзаг) гармонійно виглядає у поєднанні з звичайними смужками.

Saloni Bernini – зигзаг

Контрастні кольори посилюють візуальний ефект, який створює геометричний орнамент. Найпопулярніша пара – білий та чорний.

Вертикальна смуга, в тому числі така, що складається з рапортів геометричного орнаменту (наприклад, грецький меандр або китайська решітка) візуально підіймає стелю. Чим ширше смуги, тим затишніше атмосфера в приміщенні.

Керамогранітна плитка з геометричним принтом мозаїчного типу, орнамент з багатокутників, доповнюється квадратними рамками для фото, багетами для дзеркал геометричної форми, прямокутними формами меблів.

Мозаїка з квадратними фрагментами (Alaplana Aruba)

Яка плитка з малюнком зараз у тренді?

В 2019 році великої популярності набуває стиль Арт-Деко, великий геометричний візерунок та карамельні відтінки.

Як кажуть дизайнери, Арт-Деко повертається. А разом з ним - коштовний текстиль, низькі меблі класичних та східних моделей, комбінація глибоких насичених кольорів з чорно-білою монохромною гамою та улюбленим рожевим. Геометричний та квітковий візерунки в оформленні підлогового покриття доповнюються таким самим візерунком на оббивці меблів, світильників та штор.

Інтер'єр у стилі Арт-Деко. На полу – орнамент з керамічної плитки чотирилисник (квадрофолій)

Лаконічному та не надто яскравому скандинавському стилю, мода на який все ще не минає, притаманний не тільки національний північний орнамент, але й зигзаг у сіро-блакитній палітрі. Включення червоного зигзагу – ще одна скандинавська "фішка".

Зигзаг у скандинавському інтер’єрі

Французький Прованс здається простуватим тільки на перший погляд. Насправді, оформлення формується з великої кількості різноманітних деталей. В інтер’єрі найчастіше використовується тартан – шотландська клітинка в пастельних тонах.

Шотландська клітинка (тартан) в оформленні інтер’єра

В американському канти існує традиція поєднувати в тартані білий колір с червоним та синім.

Англійський стиль надає перевагу тартану у витриманих відтінках – поєднуються білий, зелений, коричневий кольори.

Як підібрати плитку з геометричним малюнком для підлоги?

Плитка орнаментальна для підлоги традиційно використовується для виділення центру приміщення. Популярні живописні панно з геометричних фігур в стилі персидського килиму або клаптевому стилі.

Підлогова плитка в клаптевому стилі

Купити плитку для підлоги з абстракцією давно вже не проблема. Досить дешева підлогова плитка з геометричними абстракціями виробляється на українських та польських підприємствах (ТМ ZeusCeramica, Opoczno, Cersanit).

Базова плитка підлогова дешева у складі колекції доповнюється виробниками фризами та мозаїками.

До того ж, будь-яку підлогову керамічну плитку викласти можна діагональними лініями, утворити кайму, поєднуючи плитку різних кольорів.

Плитка підлогова під дерево традиційно викладається "ялинкою" або зигзагом.

Плитка з геометричним принтом для ванни

Керамічна плитка для ванни, особливо великих форматів, викладена з помітним, естетично оформленим швом – вже формує геометричний малюнок.

Плитка для стін з рапортом з геометричного орнаменту, розташований горизонтально, візуально збільшує довжину приміщення.

Горизонтальний рапорт з геометричного орнаменту у клаптевому стилі

Візуально "підняти" стелю у ванній кімнаті можна, викладаючи плитку двох кольорів, бажано контрастних, вертикальними смугами.

Плитка для кухні, фартух якої оформлений геометричним орнаментом або мозаїкою з фрагментів геометричних форм, набуваю середземноморських рис. Іспанська плитка декорується автентичними візерунками.

Кухонний фартух з геометричним орнаментом (ромби)

Які форми керамічної плитки геометричної форми з принтом сьогодні популярні:

шестикутна плитка з принтом;

трикутна плитка з малюнком;

ромбовидна плитка з принтом;

восьмикутна плитка з принтом;

кругла плитка з малюнком.

Керамічна плитка складної геометричної форми з принтом в клаптевому стилі, мавританська мареска, імітації фактур дерева та мармуру використовуються для оздоблення окремої стіни та виокремлення функціональної зони, в якості декоративного акценту.