Плитка під цеглу: де її можна використовувати?

Мінімалізм і кантрі, лофт і хай-тек, поп-арт і скандинавський – жоден з цих ультрапопулярних стилів не обходиться без участі плитки під цеглу. Її широке застосування виправдовує себе виключно – з таким облицювальним матеріалом ви завжди будете в тренді, оскільки ні час, ні мінлива мода над ним не владні.

Любов до цеглини закладена у нас в крові. Жодна фундаментальна споруда не обходиться без цього універсального будівельного матеріалу. Одна біда – в силу своїх властивостей декоративністю він похвалитися не може. Не дивно, що архітектори і дизайнери всього світу шукали матеріал, який би задовольнив естетичну спрагу, але при цьому був міцним, довговічним, стійким до зносу. Так на будівельному ринку з'явилася плитка під цеглу.

Клінкер: міцніше не придумаєш

Повсюдно її стали використовувати для декоративного оформлення фасадів. Властивості матеріалу тому сприяють – довговічність, волого-і морозостійкість, імунітет до катаклізмів природи, будь то наднизькі температури або палюче сонце. Фасадну плитку під цеглу називають клінкером. Виготовляють його з вогнетривкої глини. Випал при високій температурі (1200 градусів) наділяє клінкерну плитку під цеглу неймовірною міцністю. Завдяки експлуатаційним характеристикам, серед яких пожежна безпека і низька водопроникність, клінкер відмінно зарекомендував себе при облицюванні камінів, басейнів, відкритих терас і веранд.

Плитка під цеглу на кухні

Такий облицювальний матеріал – фаворит в місцях найбільшого скупчення людей. Метро і аеропорти, вокзали та величезні моли – у всіх цих найбільш прохідних місцях ви побачите клінкер під цеглу.

Чарівності фасадної плитці надає і різноманіття кольорів і відтінків. Щоб домогтися неординарного вигляду споруд, дизайнери часто миксуют їх. Клінкер має приголомшливу здатність – оновлювати фасад і навіть зміцнювати цоколь, а значить, для цього вам не доведеться проводити капітальні роботи з використанням цегли.

Кераміка: універсальний декор

Відповідаючи на питання, яка плитка під цеглу існує, не можна не згадати про кераміку. Керамічну плитку під цеглу виготовляють з легкоплавкої глини з додаванням карбонатів і кварцового піску. Це полегшений варіант облицювання, який може використовуватися навіть на легких перекриттях. Глянцева, шорстка, матова, натуральних або яскравих відтінків, вона впишеться в будь-який інтер'єр. У дизайні може виступати основним елементом або розставляти акценти.

Укладання такого матеріалу – справа нескладна. Багато в чому і завдяки легкому різанню. Монтаж здійснюється на вирівняні стіни, попередньо оброблені ґрунтовкою. Де використовувати плитку під цеглу? Керамічні варіанти добре кріпляться, а тому застосовуються навіть для обробки непростих елементів – арок і колон, кутів і уступів. Але найчастіше кераміку можна побачити в ванних і душових, в камінній зоні – вона стійка до високих температур і підвищеної вологості.

Гіпсова плитка: дешево, але підходить не всім

Ще один популярний тип облицювання – гіпсова плитка під цеглу. Вона може похвалитися легкістю і найбільш доступною ціною. Проте, застосовувати таку плитку можна не скрізь. І у цьому винний склад. Пам'ятайте, що гіпс досить крихкий і відмінно поглинає вологу, тому для ванної, душової та навіть кухні цей матеріал не годиться. А ось для приміщень, де немає перепадів температури і рівня вологості, гіпсова плитка підходить на ура. В крайньому випадку, ви можете покрити її лаком, забезпечивши тим самим додатковий захист. Правда, в такому випадку блискуча поверхня викриє плитку і цей екологічний матеріал від цегли зможе відрізнити навіть дитина.

Скляна плитка: дорого й оригінально

Якщо хочете створити в будинку казкову атмосферу задзеркалля, вибирайте скляну плитку під цеглу. Звичайно, неозброєним оком буде видно, що до справжньої цегли вона не має ніякого відношення. Зате дизайн буде дивним: скляна плитка створює ілюзію, що ви потрапили у володіння Снігової королеви – вона схожа на лід.

скляна плитка

Цей матеріал використовується в облицюванні нечасто. Багато в чому завдяки своїй високій ціні. Органічно скляна настінна плитка під цеглу в золоті і сріблі буде виглядати в розкішних інтер'єрах в стилі бароко, модерн, рококо і ар-деко.

Існує також пластикова і гнучка плитка під цеглу для внутрішньої обробки. Однак віднести їх до плитки за складом і експлуатаційними характеристиками не можна. Перша являє собою панелі ПВХ, які просто імітують цеглу. Матеріал недорогий і відмінно переносить вологе прибирання. Гнучка плитка продається в рулонах і клеїться на стіни, як шпалери.

Вибираємо колір: що зараз в тренді

Важливий фактор, від якого залежить потрапляння всього інтер'єру в яблучко – колір плитки під цеглу. Щоб не промахнутися і уникнути химерності і несмаку, вибирайте класичні натуральні кольори. У дизайнерів чотири фаворита, які впишуться в будь-який стиль.

  • Чорна плитка під цеглу – частий супутник кухонь і ванних кімнат. Як правило, виступає в якості акценту і комбінується з іншими матеріалами. Вибираючи чорний, подумайте про додаткові джерела світла, інакше кімната може здаватися темною і похмурою.
  • Біла плитка під цеглу універсальна, оскільки білий і червоний – основні кольори натуральної цегли. Вона згодиться для укладання в будь-якій кімнаті, але не переборщіть: надлишок білого зробить кімнату холодною та стерильною.
  • Сіра плитка під цеглу хороша у вітальнях, прихожих, ванних. Її ніколи не буває забагато: вона може використовуватися для облицювання всієї кімнати або тільки однієї стіни, обрамляти вікна чи двері, оформляти кухонний фартух.
  • Бежева плитка під цеглу додасть інтер'єру теплоти і затишку. Її з успіхом застосовують для обробки спалень і віталень, де вона відмінно поєднується з текстилем, декором і меблями.

Плитка під цеглу у ванній кімнаті

Чи знали ви, що ...?

  •  Плитка під цеглу має відмінні звуко- і теплоізоляційні властивості. Навіть якщо фасад вашого будинку не утеплений, а плитка використовувалася для внутрішньої обробки, в приміщенні буде набагато тепліше.
  •  Декоративна плитка під цеглу – один з небагатьох матеріалів, який відмінно поєднується з іншими. Добре працює в тандемі зі штукатуркою і шпалерами, ламінатом і керамогранітом.
  •  Відрізнити плитку від цегли буває дуже складно: при ідеальному підборі відтінку потрібного кольору візуально і на дотик це будуть два ідентичних матеріали.