Плитка під дерево. Як правильно вибрати та укладати?

 

ЗМІСТ:

1. Головні переваги плитки під дерево

2. Як правильно вибрати та укладати плитку під дерево

2.1. Маркування керамічної плитки

2.2. Типи поверхні керамічної плитки

2.3. Особливості укладки плитки під дерево

 

1. Головні переваги плитки під дерево

В інтер’єрі квартири або приватного будинку оздоблювальні матеріали з натуральної деревини сприймаються як ознака добробуту та благополуччя. Дотого ж, дерево в житловому приміщенні сприяє створенню затишної атмосфери із позитивною енергетикою.

Останнім часом паркетна дошка або ламінат отримали гідного конкурентакерамічну плитку під дерево, яку дизайнери сьогодні широко використовують для оздоблення стін та підлоги у сучасних інтер’єрах. Плитка виробляється з сировинної суміші, у складі якої  в наявності біла або червона глина високої якості та інші компоненти природного походження. 

На фото: напільна плитка під дерево Almera Ceramica Toronto (сьогодні за АКЦІЄЮ «Осінні знижки» коштує дешевше)

Окрім екологічності, керамічна плитка під дерево має низку переваг у порівнянні із оздоблювальними матеріалами з натуральної деревини:

- міцність та вологостійкість

Навіть якісний паркет або ламінат погано реагує на вологість та будь-яке потрапляння води на поверхню. Грибок та пліснява здатні впоратисяіз найякіснішою деревиною, а в умовах сільської місцевості середкомах знайдеться багато бажаючих зіпсувати напільне покриття з дерева.

До того ж, у приміщеннях із підвищеною вологістю оздоблення з натуральної деревини псуватиметься із подвійною швидкістю. Це жодним чином не стосується керамічної плитки, показник вологостійкості якої не перевищує 0,5%. Особливо, якщо йдеться про керамограніт. 

На фото: керамограніт під дерево Emil Ceramica Mimesisьогодні за АКЦІЄЮ «Осінні знижки» коштує дешевше)

- висока теплопровідність

Керамічна плитка має один незаперечний недоліквона холодна. Однак, в зимову пору навіть дерево не гарантує вашому будику економію тепла.

Теплопровідність керамічної плитки під дерево залежить від щільності матеріалу. Майже повна відсутність пор у тілі плитки гарантує збереження тепла. Для системи «тепла підлога» найкращим чином підходить керамограніт, який виробляється із застосування високого тиску та температури тамає високу щільність.

Температура теплої підлоги не спроможна змінити структуру керамічної плитки під дерево, а дерево під впливом високої температури розширюється та звужується, коли температура знижується. 

На фото: керамограніт під дерево Termal Seramik Crasiьогодні за АКЦІЄЮ «Осінні знижки» коштує дешевше)

- зносостійкість

Керамограніт під дерево зберігає первинний вигляд навіть після тривалої експлуатації. Гарантія від виробників досягає 5 років, однак за даними експертів термін служби керамограніту під дерево досягає 50 років.

- великий асортимент за видами імітації типу текстури деревини (дуб, сосна, береза й т.ін.) та формату

Керамічна плитка під дерево може повторювати на власній поверхні текстуру будь-якого виду деревини. Річні кільця, малюнок з прожилок на деревині кожної окремої породи відрізняється. До того ж, формат плашок може бути будь-яким від керамічної плитки у форматі 1200х600 мм, які схожі на ламінат, до плашок більш дрібного розміру, що нагадують паркетну дошку.

Сучасні технології цифрового друку дозволяють точно передавати усі нюанси тестури дерев’яних покриттів. Візуально відрізнити плитку під дерево від справжньої деревяної поверхні практично неможливо. 

На фото: керамограніт під дерево Zeus Ceramica Essenza

2. Як правильно вибратита укладати плитку під дерево?

2.1. Маркування керамічної плитки

Правильний вибір оздоблювального матеріалу для кожного конкретного приміщеннямає велике значення. Виробники маркують плитку, щоб допомогти споживачеві зорієнтуватися у широкому асортименті власної продукції і купити потрібну плитку під дерево.

Спеціальне маркування вказує на умови експлуатації та клас зносостійкості плитки за шкалою PEI, яка заснована на результатах випробувань. Поверхня плитки піддається впливові абразивного кругу, який обертається. Таблиця, наведена нижче, вказує, скільки обертів витримує плитка, не втрачаючи первинного вигляду. 

PEII:  плитка рекомендується для експлуатації у житлових приміщеннях, де пересуваються у мя’ких капцях або босоніж (ванни, спальні).

PEIII: плитка рекомендується для оздоблення підлоги у квартирах та приватних будинках, де пересуваються у звичайному взутті із більш жорсткими підошвами, виключаючи кухніта передпокій

PEIIII: плитка рекомендується для укладки напільного покриттяу приміщеннях, де має місце велике навантаження на підлогу (кухні, передпокій, тераси); не рекомендується ходити по покриттю цього класу зносостійкості у важкому зимовому взутті із жорсткими підошвами або на каблуках. 

PEIIV: плитка рекомендується для оздоблення підлоги, по якій постійно ходять у вуличному взутті (кухніу закладах громадського харчування, готелі, музеї та виставкові центри). 

PEIV: рекомендується для підлоги у торговельних центрах, аеропортах, промислових цехах 

На фото: настінна плитка Alaplana Tapisoьогодні за АКЦІЄЮ «Осінні знижки» коштує дешевше)

Керамічна плитка із високим класом зносостійкості це завжди керамограніт. Технологія виготовлення керамограніту відрізняється від особливостей виробництва звичайної керамічної плитки.

Надвисокі тиск у процесі пресування та температура під час обжигу дозволяють отримати оздоблювальний матеріал, позбавлений пор, в які не можуть потрапити ані бруд, ані волога. Вологостійкість керамограніту ніколи не перевищує 0,5%.

2.2. Типи поверхні керамічної плитки

Різні способи обробки поверхні керамограніту дозволяє сучасним виробникам отримувати декілька типів поверхні:

- матовий керамограніт

Плитка із матовою поверхнею – найміцніший та зносостійкий матеріал, який має ефект проти ковзання. 

На фото: матовий керамограніт Alaplana Oakland

- глянсовий керамограніт

Сильний бік глянсової поверхні – декоративний. Глянсова плитка надасть житловому приміщенню урочистого та яскравого вигляду. Не рекомендується для використання у якості напільного покриттяу ванній кімнаті, кухні або передпокої, де окрім ковзання матиме місце високий ступінь зносу та втрата блиску. 

На фото: настінна плитка Opoczno Car Wood (глянсова)

- наполовину полірований керамограніт (lappato)

Витончена наполовину полірована поверхня – це ефектне поєднання шорстких та блискучих ділянок. Матеріал дуже мійний та зносостійкий. Підходить для приміщень із підвищеною вологістю та навантаженням на напільне покриття. 

На фото: керамограніт La Fabbrica Kauri (lappato)

- сатинований керамограніт

Бархатиста поверхня - результат покриття заготовок солями із різною температурою плавлення. Сатинований керамограніт відрізняється високою зносостійкістю та елегантною декоративною складовою.

2.3. Особливості укладки плитки під дерево

Формат плитки під дерево відрізняється подовженою формою «плашок». Спеціалісти рекомендують укладати прямокутну плитку подовженої форми під паркет або паркетну дошку за особливою схемою.

Якщо у приміщення є вікна, плитку укладають «за світлом», маючи за орієнтир напрямок, в якому сонячні промені потрапляють у кімнату. Плитка під дерево в укладці виглядатиме набагато ефектніше.

Якщо вікна у приміщенні відсутні, а світло потрапляє тільки від освітлювальних приладів, під час укладки потрібно враховувати напрямок, в якому розповсюджується світло.

Схема укладки, яка зарекомендувала себе найкращим чиномзізміщенням на 50% довжини плитки. Для швів між плитками використовується двокомпонентна затірка, яка підбирається за найтемнішим відтінком на плитці. 

На фото: керамограніт Imola Kuni (матовий, рельєфний)

Укладка «ялинкою», «стик у стик» доцільна для плитки дрібнішого формату прямокутної або квадратної форми.

В нашому магазині plitka.kiev.ua керамічна плитка під дерево від провідних виробників представлена у широкому асортименті.

Наразі в нашому магазині plitka.kiev.ua проходить АКЦІЯ «Осінні знижки на плитку» - купуйте плитку під дерево за вигідною ціною!

Товари в колекції Oakland