Напільна керамічна плитка або керамограніт - чому надати перевагу?

Кожна людина прагне жити у комфорті, оточувати себе гарними та практичними речами, доводити до ідеального стану власне помешкання, де доводиться проводити більшу частину життя.
Ремонт або заміна напільного покриття – питання клопітке й потребує витрат. Саме тому споживачі прагнуть шукати зносостійкі та гарні матеріали для оздоблення, які потім доведеться бачити щодня, за прийнятними цінами.
Особливої уваги потребує підлога у кухні та ванній кімнаті, вітальні та офісі, у лікарняних кабінетах та салонах краси, громадських місцях та магазинах з великим навантаженням на підлогу.
Нещодавно для підлоги у перелічених місцях використовували звичайну керамічну плитку, якій немає рівних за легкістю у догляді, міцності, стійкості до вологи, обробки хімічними речовинами, механічних навантажень та перепадів температури.
Але наприкінці минулого сторіччя у кахлів з'явився серйозний конкурент з італійською назвою – Грес Порчелланато. Матеріал винайшли в Італії, але цілеспрямовано чи випадково – досі невідомо. Одна з версій – порушення технології виробництва призвела до виготовлення керамічної плитки з неперевершеними технічними характеристиками.
Швидкими темпами новоспечений продукт підкорив споживачів в усьому світі.

Керамогранітна плитка для підлоги

Сьогодні італійський винахід відомий під назвою керамічний граніт або керамограніт. Назва закріпилась у масах, оскільки цей оздоблювальний матеріал багато що взяв від звичайних кахлів - керамічну основу, яка стала міцнішою, природний колір та мальовничий декор.
З одного боку, склад гресу зовсім не відрізняється від сировинної суміші звичайної керамічної плитки. В основі керамограніту знаходиться глина – червона або біла, до якої додається польовий шпат, кварц та кальциновані окиси.
Окрім того, у процесі виготовлення керамограніт проходить звичні етапи - формування, пресування та випал. Але кожний етап принципово відрізняється від виробництва напільних кахлів.
Керамограніт має наступні експлуатаційні характеристики:
- близький до нуля показник поглинання води;
- стійкість до впливу хімічних реагентів;
- морозостійкість;
- стійкість до ударів.
Властивості матеріалу обумовлені способом пресування під впливом підвищеного тиску та випалом при температурі близько 1300°С.
Керамограніт схожий на моноліт, малюнок охоплює усю товщину виробу, що гарантує бездоганний вигляд оздоблення протягом тривалого часу. Візерунок на керамічному граніті не зітреться навіть під впливом постійного тертя, ходіння на каблуках, потрапляння піску на поверхню плиток.
За всіма цими показниками кахлі значно поступаються своєму молодшому братові. Однак, грес, тим не менше, з деяких міркувань вважається крихким матеріалом, який потрібно акуратно транспортувати та укладати, дотримуючись правил. Керамограніт проявить себе як міцне та довговічне покриття тільки за певних умови:
- укладка на виключно рівну основу;
- відсутність пустот та повітряних пухирів.
Сьогодні естетичний вигляд матеріалу відіграє ключову роль. Ми прагнемо створювати оригінальні та яскраві інтер’єри, дивувати близьких красою обстановки у власних помешканнях, не обмежуючи себе у фантазіях.


Для втілення найсміливіших дизайнерських задумів дуже доречним виглядає широкий асортимент напільної керамічної плитки.
Очі розбігаються від розмаїття колекцій від провідних виробників – вибір декору, враховуючи бордюри, модулі для сходів, а також колористичних рішень. Напільну плитку можна придбати з різною фактурою – матовою або глянсовою, в кольорах або ахроматичній нейтральній палітрі, з імітаціями природних матеріалів.
Асортимент матового керамограніту не настільки багатий, а його природний вигляд – це схожа на камінь фактура кольору землі та нерівномірним пофарбуванням. Хоча керамограніт розрізняють за полірованою, матовою, лощеною або глазурованою поверхнею, виробники прагнуть до розширення вибору, тому додають до своїх творінь рельєфні малюнки, розробляють цікаві декоративні вставки, посилюють насиченість кольорів та прикрашають поверхню цікавими малюнками.
Кахлі легко переплутати із глазурованим керамогранітом, тому що на нього, як і на звичайну плитку, нанесений шар захисної водостійкої емалі. Обробка забезпечує керамічному граніту блиск та насичений колір. Але за експлуатаційними параметрами новий матеріал дуже відрізняється.
Відсутність на поверхні пор та мікроскопічних тріщин не дозволяє керамограніту руйнуватися під впливом факторів оточуючого середовища та механічних навантаженнях. Застосовувати матеріал спеціалісти рекомендують і для внутрішнього оздоблення, але більш висока ціна примушує замислитись можливо, все ж таки зупинити свій вибір на напільній плитці?

 Керамічна плитка краще?

У деяких випадках справді немає нікого сенсу переплачувати, вибираючи більш міцний матеріал. Наприклад, у ванній кімнаті та санвузлі цілком достатньо кахлів потрібного формату, фактури та кольору. Таке оздоблення задовольнятиме протягом десятиліття.
Але якщо у планах зміна напільного покриття у холі приватного будинку, куди люди заходять у взутті прямо з вулиці, тоді більш практичним рішенням буде придбання керамограніту, який не боїться впливу абразивних речовин (наприклад, піску) та постійного прибирання із застосування засобів побутової хімії.
Спеціалісти звернуть вашу увагу на підвищену міцність керамограніту у тому випадку, якщо ремонт потрібно здійснити ремонт у ресторані, клубі, казино, супермаркеті або заміському будинку. Професіонали категорично наголошуватимуть на перевагах матеріалу, якщо йдеться про облицювання поверхонь під відкритим небом. Прибудинкова територія, фасади будівель, доріжки у саду, тераси, ганок – саме ті зони, де без керамограніту не обійтися!
Тільки уявіть собі ситуацію, коли ви виходите з магазину, ступаєте на облицьовані кахлем сходи, злегка припорошені снігом. Падіння, забиття, розтягнення, розсипані продукти – все це одразу пригадується, якщо хоча б одного разу вам не вдалося знайти центр тяжіння на слизьких доріжках.
У власному будинку або подвір'ї тим більше не виникає жодного бажання ризикувати власним здоров'ям. Саме тут незамінна шорсткувата, зерниста та абсолютно не слизька поверхня керамограніту.
Але не варто ставити хрест на напільній плитці – в деяких умовах вона справляється дуже добре. Спробувавши виблискуючу у світлі підлогу на кухні шорстким матеріалом? Вибір завжди є, але все залежить від смаку та дизайнерського задуму.

До речі, варто звернути увагу на формат керамічного граніту, який відрізняється від розмірів кахлів. У нашому інтернет-магазині можна підібрати плити у різному форматі - від мініатюрних (150х150 мм) до великих (1200х600 мм).
Товщина керамограніту коливається від 7 до 30 мм, хоча при якісній укладці це аж ніяк не вплине на міцність виробу та його експлуатаційний термін. Колекції керамограніту пропонують усі провідні компанії з Італії, Іспанії, Китаю, Туреччини та Білорусі. Безумовно, всі вони мають високу якість та чудовий дизайн.