Вибір плитки на кухонний фартух: рекомендації спеціалістів

 Фартух над робочим столом на кухні - це "гаряча точка" приміщення, де найчастіше волога, залишки продуктів та жирні випари потрапляють на оточуючі поверхні. Саме ця частина стіни приречена на довічне сусідство з плитою, раковиною та масою продуктів, які потрібно нарізати та піддати термічній обробці.

 По два-три рази на день, а то й частіше на фартуху осідає жир, кіптява, залишаються сліди від бризок та їжі. Саме тому поверхню стіни потрібно захищати спеціальними матеріалами, найкращий з яких - плитка. Вона легко очищується від кіптяви та жиру, водостійка та привертає погляд власною естетикою.

 Важливий фактор - візуальне сприйняття своєрідного "екрану", який завжди знаходитиметься перед очима господарки. Виходячи з перелічених доводів, слід оформляти фартух на кухні естетично привабливою плиткою, здатною сприятливо впливати на всіх, хто захоплено займається приготуванням їжі, та, звичайно, захищати стіну між стільницею та навісними шафами від впливу пару, води та жиру. Отже, керамічна плитка на фартух у кухню - один з найбільш практичних матеріалів для фартуха, випробуваних часом.

кухонний фартух

 Переваги плитки на фартух перед іншими матеріалами незаперечні:

 Термостійкість. Плитка на фартух у кухню повинна бути стійкою до пару, жиру, гарячому повітрю.

 Простота догляду - плитка на фартух відмінно очищується від бруду, кіптяви та жиру.

 Відсутність пор. Плитка на стіну у кухні не повинна бути пористою, щоб на ній не накопичувалась кіптява і вона добре очищувалась абразивними засобами. Вибирайте гладкі моделі, щоб жир не в'їдався у поверхню.

 Стійкість до ударів та перепадів температури. Дуже часто господарки чіпляють посудом поверхню фартуха, тому плитка на фартух зазвичай підбирається ударостійка.

 Можливість комбінацій дизайну зі вставками та фризами;

 Різноманітність стилів. Плитка на стіні у кухні вражає навіть найбагатшу уяву - часто під оформлення кухні, а іноді фартух акцентує стіну.

Як правильно викласти плиткою кухонний фартух

Підготовка стіни для фартуха

 1. Огляньте стіну. Якщо є відшарування, здуття або великі напливи штукатурки, тоді їх необхідно видалити, тому що вони здатні вплинути на міцність зчеплення клею зі стіною. Також варто видалити плями від жиру, якщо вони є.

 2. Вирівняти усі нерівності, щоб перепади рівня не перевищували 15 мм. Маленькі перепади вирівнюються клеєм для плитки, великі перепади, спеціалісти рекомендують вирівнювати цементною штукатуркою.

 3. Якщо необхідно даємо поверхням просохнути.

 Нанесення клею для плитки

 1. Приготуйте розчин з клею для плитки згідно інструкції, вказаній на упаковці. Здебільшого інструкція приготування розчину зводиться до змішування в однорідну масу сухого клею для плитки з водою у встановлених пропорціях.

 2. Рівним боком шпателя на підготовані поверхні стін необхідно нанести розчин. Використовуючи зубчастий бік шпателя, дотримуйтесь дозування розчину. Товщина нанесеного розчину повинна бути однаковою.

 Порада: для великих форматів плитки варто використовувати шпателі з великими зубцями.

кухонний фартух

 Укладка плитки

 1. Потрібно натягти шнурок або нанести рівну лінію на стені для першого ряду плитки. Перший ряд плитки спеціалісти рекомендують укладати вздовж центральної лінії поверхні.

 2. Легкими поштовхами прижимаємо плитку до нанесеного розчину.

 3. Укладаємо наступні ряди плитки. Відстань між встановленими плитками повинна бути не менше 1 мм. Це необхідно, щоб компенсувати лінійні деформації.

 Порада: щоб відстань між плитками була однаковою, рекомендуємо використовувати хрестоподібні розкоси.

 Заповнення швів між плитками

 Заповнення швів (затірка) спеціалісти рекомендують виконувати не раніше, аніж через добу після укладки плитки.

 1. Якщо суміш для затірки суха, потрібно приготувати розчин відповідно до інструкції, вказаної на упаковці.

 2. За допомогою спеціальної терки або резинового шпателя заповнюйте шви між плитками затіркою.

 3. Через 30-40 хвилин після заповнення швів видаліть вологою губкою надлишок нанесеної затірки.

Рекомендації спеціалістів з вибору плитки на кухню

Успішність вибору плитки на кухню багато в чому визначає палітра. Саме колір фартуха підсилює акцент. Надто яскравий колір повинен відповідати загальному кольоровому рішенню у дизайні кухні.

 Важливо знайти гарного спеціаліста-плиточника, який має досвід облицювання фартуха, тому що ця робота вимагає кваліфікації. Поверхня повинна бути ідеально рівною, а шви затерті так, щоб ані жир, ані бризки не всотувались у них.

 Довговічність кухонного фартуха залежить від обраної плитки, яка здатна витримувати температуру та тиск. Дуже важливо правильно доглядати поверхню фартуха, тому переконайтесь, що ви вибираєте правильну плитку для фартуха. Ідеально підійде глянсова та матова, а рифлену або рельєфну буде складно очищувати.

кухонний фартух

 Спеціалісти рекомендують облицьовувати фартух на кухні керамічною плиткою, яка представлена у нашому магазині плитки у широкому асортименті.

 Легко розгубитися у розмаїтті колекцій, різних за кольором, текстурою, фактурою, дизайном та стилем.

 Зверніть увагу на нарядну плитку для фартуха з Іспанії Ape Metro або оригінальний дизайн Opoczno Forest Soul (Україна). Ідея об’єднувати плитку під дерево та декорацію з кухонними мотивами знаходить усе більше та більше прихильників. Фабрика Imola у колекції The Room ідеально передає багатство мармуру, достовірно імітуючи його малюнок та кольорову палітру. Варто відзначити, що останнім часом плитка під мармур для кухні набуває все більше популярності.

 Іспанська плитка під мозаїку Talara від Bestile нікого не залишить байдужим.А колекція Adorableвід виробника APE Ceramica (Іспанія) освіжить будь-який інтер’єр. Прихильникам рішень у стилі мінімалізм, підійде колекція Bloom від фабрики Cersanit. Плитка під цеглу та плитка під дерево допоможуть створити гарний та спокійний інтер’єр, в якому ви із задоволенням готуватимете обіди та вечері.

 Керамічна плитка – ідеальний матеріал для облицювання фартуха, тому що не боїться впливу кислот, жирів та підвищених температур. Однак, варто відзначити, що для використання на кухонному фартуху рекомендуються двокомпонентні затірки - менш пористі, аніж ті, що на основі цементу, не так забруднюються та легко очищуються.

Товари в колекції Metro