Плитка для стін і підлоги у ванній кімнаті: на що звертати увагу?

Вибір плитки для ванної - одна з найбільш захоплюючих і в той же час непростих завдань. Розумна комбінація плитки здатна візуально витягнути стелі, зробити кімнату ширше і світліше. Невдалий же вибір загрожує провалом всього інтер'єру. Як не помилитися і на що звертати увагу при виборі плитки, читайте на нашому сайті.

Для стін і підлоги у ванній

плитка для стін та підлоги у ванній кімнаті

Перше, з чим вам потрібно визначитися біля стендів з плиткою для ванної - її призначенням. Пам'ятайте: що доречно на стінах, не годиться для підлоги. Розпізнати плитку легко: на упаковці ви побачите зображення долоньки або ступні, яке і вкаже на майбутнє місце кладки. Принципові відмінності плитки для підлоги для ванної - вона товща, стійкіше до механічних навантажень. Тут вище клас ковзання - у вологому середовищі цей нюанс враховувати обов'язково.

 

Правильно підібрана плитка - це не тільки цілісність інтер'єру. Вона дозволяє зробити ванну кімнату більше, приховати нерівності стін і захистити їх від появи цвілі. Не варто скидати з рахунків і догляд - для плитки він мінімальний.

Орієнтуємося на стиль

плитка для підлоги під мраморм у ванній

Вибираючи плитку для ванної, орієнтуйтеся не тільки на свій смак - важливо врахувати майбутній стиль оформлення кімнати.

1. Ванна в стилі модерн - це плавні лінії, природні відтінки, варіації пастельних тонів. На стінах тут може бути панно з орнаментами, витіюватими візерунками, складними принтами і декором. Вітається рельєфна плитка. Керамограніт для підлоги - це імітація натурального каменю, деревини, мармуру.

 

2. Ванна в стилі хайтек - ода сучасності. Особливості цього стилю: технологічність, багатофункціональність, простота. Серед основних акцентів - багаторівневість, мінімум текстилю і стриманий декор, наявність металевих акцентів або їх імітація. Органічно тут буде виглядати підвісна сантехніка - раковина з підвісною тумбою, підвісний унітаз і підвісне біде. Найкраще стиль підкреслить плитка на підлогу під бетон і камінь, металізована і тривимірна плитка для стін. Колірна палітра - однотонні варіанти спокійній забарвлення, поєднання чорного і білого, все варіації сірого. Поверхня - глянцева або матова. Краще відмовитися від плитки з імітацією дерева, квітковими візерунками та орнаментами. Кричущо яскраві кольори - табу. Ідеальний вибір змішувача - з хромованою поверхнею.

3. Ванна в класичному стилі - це камінь, деревина або їх імітація. Тут доречні бежева, кремова, сіра палітри, тандем чорного з білим. Хороший вибір - іспанська плитка для ванної під мармур, плитка з фризами, цоколями, медальйонами або та, що імітує текстильні шпалери. Вітається декор під старовину, фурнітура та полотенцесушитель позолоченого або бронзового кольору.

ванна кімната в етнічному стилі

4. Ванна в етнічному стилі - це віртуальна подорож в улюблену країну. Тут переважають національний колорит і яскраві етнічні орнаменти - індійські і марокканські мотиви, іспанські і грецькі принти, африканські візерунки, українська вишиванка. Популярні візерунки - «Пейслі» ( «східний огірок»), «арабеска», «Дамаск», плитка-азулежу і плитка під гжель. Стиль розкриють теплі відтінки, композиції з мозаїки, декоративна штукатурка, геометричні та рослинні елементи. Раковина у ванній може бути як круглої чашею (в золоті і з орнаментами виглядають чудово), так і класичної квадратної.

5. Ванна в стилі прованс - це ніжність Франції в вашому домі. Тут переважають світлі і пастельні тони, дерев'яні меблі, текстиль, квіткові мотиви, мереживо і декор. Відмінна риса - легкість конструкцій, різьблені елементи, плавні лінії. Стиль підкреслять окремостояча ванна на ніжках, підвісний унітаз і раковина квадратна. Зверніть увагу на плитку під мармур і дерево, «метро» і «кабанчик», шестикутну плитку.

6.Ванна в стилі кантрі - затишний простір з сільської душею. Тут сама простота без надмірностей і максимум натуральних матеріалів. У такій ванні органічна плитка під камінь або кам'яна кладка в зоні душової кабіни або ванни. Декором може стати і піддон в душову - якщо він виконаний з натурального або штучного каменю. Кантрі - це також фактурна плитка, керамограніт з імітацією дерев'яної дошки. Кольорове оформлення - в спокійних природних тонах: беж, пісочний, теракотовий, зелений, небесно-блакитний, теплий коричневий або жовтий. Лаконічна меблі, кутова раковина в ванну кімнату з мідними елементами і дерев'яною тумбою, підвісне біде - все в інтер'єрі повинно бути простим і функціональним.

Ванна кімната

Як бачимо, вибираючи плитку в ванну, ціна якої прямо пропорційна якості, важливо враховувати проект дизайну. Втім, спонтанних рішень ніхто не відміняв. Хто знає - може, краса керамограніта вразить вас настільки, що ви переінакшити свої плани?