Плитка для облицювання сходів, що потрібно знати?

Керамічна плитка – дизайнерське оздоблення для сходів

Будівництво приватного будинку передбачає наявність ганку та сходів, що ведуть до вхідних дверей. 

Всередині будинку виникає потреба у сходах між поверхами та у двох-трьох сходинках між кімнатами.

Ганок – візитна картка будинку, а кожний хазяїн прагне до того, щоб парадний вхід був привабливим. Сходинки з сірого бетону або деревини широко розповсюджені, звичні для погляду та надійні. Однак, традиційні залізобетон та дерево залишають мало простору для польоту дизайнерської фантазії. 

 Плитка для облицювання ступенів

Сьогодні проблема легко вирішується завдяки керамічній плитці, яка виробляється з натуральної сировини, а за міцністю, довговічністю та красою не поступається натуральному каменю.

Як вибрати плитку для сходів?

Перший крок – вибір декору поверхні. Сірий або коричневий керамограніт – найпростіше оздоблення, однак цим скромним асортиментом сьогодні вибір не обмежується.

З 2013 р. технологія цифрового друку адаптована до кераміки та завдяки цьому естетика керамічного оздоблення набула різноманітності. Будь-який дизайнерський задум можна реалізувати, використовуючи керамічну плитку.

 Плитка для облицювання ступенів

Заслуженою популярністю користується керамічне оздоблення з імітаціями фактур інших оздоблювальних матеріалів, мозаїки, майоліки з середземноморським орнаментом, яке представлене в широкому асортименті:

  • плитка під дерево;
  • плитка під камінь;
  • плитка під мармур;
  • плитка під бетон;
  • плитка під паркет;
  • плитка під мозаїку;
  • плитка під італійську майоліку.

Керамограніт або керамічна плитка для сходів?

Керамічна плитка для сходів не використовується. Технічні характеристики, необхідні для зовнішнього застосування та напільного покриття, на яке впливатиме постійне навантаження, властиві тільки керамограніту – це облицювальна плитка, виготовлена за особливою технологією. 

 Плитка для облицювання ступенів

Подейкують, що ще у 1978 р. на технологічній лінії в Італії стався збій, а у результаті випал заготівель з білої глини випадково був здійснений при використанні більш високих температур. Показник перейшов за позначку у 1000 градусів і умови виробництва максимально наблизились до тих, у яких натуральний камінь формується у природі. На щастя, процес виробництва керамограніту вимагає менше часу, а отримання продукції не потребує виснажливої роботи каменотесів.

У пресі з'явилось повідомлення про винахід італійськими майстрами нового оздоблювального матеріалу з кераміки, який практично на 100 % стійкий до поглинання вологи, але при цьому за технічними характеристиками дуже схожий на натуральний граніт.

 

 Плитка для облицювання ступенів

З тих пір заготовки пресуються під високим тиском та випалюються за використання надвисоких температур. Поверхня готових виробів не має мікропор, до яких потрапляла б волога або бруд, щоб зруйнувати цілісність плити при перепаді температур, коли на молекулярному рівні, як відомо з шкільного курсу фізики, речовина то стискається, то розширюється.

Таким чином, керамогранітна плитка для облицювання – це морозостійка плитка з класом зносостійкості PEI III-V, яка забезпечує тривалу експлуатацію в умовах перепаду температур (від – 50 до + 50 градусів за Цельсієм) та високого навантаження на покриття (близько 500 кг). Як правило, керамогранітна плитка для підлоги має спеціальне покриття проти ковзання (позначено поєднанням літери R та цифр – від 9 до 13), яке забезпечує безпеку.

 Плитка для облицювання ступенів

Керамограніт для сходів має низку переваг – наприклад, різноманітний декор, яким не може похвалитися інший лідер в облицюванні сходів - клінкер.

Широке застосування для оздоблення фасадів, ганку та сходів клінкера або клінкерної плитки зумовлено його технічними параметрами. 

Для виробництва клінкерної плитки використовується глина, кам'яна крихта, суглинисті згустки, польові шпати.

Застосовуються дві технології виготовлення:

Екструдування – пропонує пресування, випал у печах в умовах високої температури та сушку заготовок;

напівсухе пресування – виключається етап сушки готових плиток.

 Плитка для облицювання ступенів

Перший спосіб дозволяє виробляти клінкерну плитку, яка не боїться механічного навантаження та температурний впливів. Матеріал призначений для прилеглих територій, алей, у тому числі ганку та сходів.

Клінкер, виготовлений другим способом, не пропускає тепло та використовується для фасаду. Для оздоблення ганку та сходів теплопровідність не має великого значення.

Правила розрахунку параметрів сходів

Керамічна плитка може бути придбана після розрахунку необхідної кількості оздоблення, а до її укладки можна приступати після усунення поверхневих деформацій, очищення від бруду та покриття грунтовкою основи ганку.

 Плитка для облицювання ступенів

Розрахунок розмірів сходів та її сходинок виробляється у відповідності зі стандартами, які спираються на фізіологічні особливості людини та зручність в експлуатації. 

Наприклад, розмір стопи дорослої людини у середньому дорівнює 26-30 см. Для комфортного пересування сходами стопа майже повністю повинна спиратися на сходинку. 

У той же час середній показник кроку складає 60-80 см. Якщо висота сходинки буде менше 15 см, інстинктивно захочеться переступити через сходинку.

 Плитка для облицювання ступенів

До основних стандартів належать:

✓ ширина сходів – мінімум 70-80 см, оптимальний розмір – 1 м (для сходів на горище припустима ширина - 60 см);

✓ висота сходинки – не менше 15 см;

✓ ширина сходинки (або глибина) – 27-30 см;

✓ припустима похибка у розмірі сходинок у межах одних сходів – 5 мм;

✓ непарна кількість сходинок дозволяє починати та закінчувати підйом з однієї і тої самої ноги, що вважається фізіологічно комфортним;

✓ загальна кількість сходинок – від 3 до 18.

 Плитка для облицювання ступенів

Пробний розклад допомагає визначити необхідність у підрізанні. Важливо знати, що не можна підрізати модулі більші, аніж на 30%, інакше укладка буде погано виглядати та руйнуватися.

Починати укладку плитки необхідно з нижнього подступенка (висота сходинки). 

Проступ (верхня площина сходинок) можна монтувати звичайними модулями або за допомогою спеціальних деталей для сходів, якими сьогодні доповнюються колекції керамограніта.

Облицювання плиткою здійснюється знизу наверх. Шви можна обробляти на наступний день. При цьому для вулиці знадобиться спеціальна затірка та клейова суміш, на яку кріпиться плитка.

Скільки коштує плитка для сходів?

Бажаєте купити плитку для сходів у Києві або будь-кому іншому місті України?

Менеджери нашого магазину у режимі online або по телефону надають допомогу у виборі керамічного оздоблення та швидко здійснюють оформлення замовлення!