Плитка для фасаді будівлі. Що потрібно знати в процесі вибору?

Історія облицювальної плитки для фасадів

В Єгипті ще до нашої ери глазуровані плитки з глини з рельєфом та сюжетними малюнками використовувались для зовнішнього оздоблення будов. 

У давньому світі застосовувалися глазурована цегла, керамічна плитка та натуральний камінь – не тільки для краси, але й для захисту від природної стихії - осадів, палкого сонця, перепаду температур та інших руйнівних факторів.

Доступна фасадна плитка з будь-якою поверхнею

Греки, як великі цінителі краси, прикрашали пласкі керамічні плити для храмів та культових споруд об'ємним художнім рельєфом. 

Доступна фасадна плитка з будь-якою поверхнею

Что нужно знать о фасадной плитке?

Що потрібно знати про фасадну плитку?

Кардинальні зміни у сфері застосування фасадних облицювальних матеріалів привели до того, що натуральний камінь сьогодні використовується не часто з причини дорожнечі, складного монтажу та істотної ваги, яким він впливає на несучі конструкції будівлі. 

Доступна фасадна плитка з будь-якою поверхнею

Сьогодні популярності набули сучасні матеріали - легкі та міцні, естетичні та функціональні, коштують значно дешевше, а процес їх укладки є швидшим та простішим. 

У час високих технологій споживачу доступна фасадна плитка з будь-якою поверхнею:

  • гладка;
  • фактурна;
  • з фаскою;
  • рифлена;
  • ручна формовка;
  • глазурована.

Доступна фасадна плитка з будь-якою поверхнею

Завдяки цифровому друку на ринку представлена плитка для фасаду будинку з імітацією фактури будь-якого оздоблювального матеріалу:

  • під камінь;
  • під мармур;
  • під цеглу;
  • колота;
  • скала.

Доступна фасадна плитка з будь-якою поверхнею

В усьому світі державні заклади займають приміщення у старих та навіть старовинних архітектурних спорудах. Будівля може бути добротною, але її фасад однаково потребує ремонту. 

Щоб оновити фасад старої будівлі, не обов’язково його білити або фарбувати щороку. Вирішити цю проблему допоможе плитка фасадна облицювальна – саме цей натуральний та доступний матеріал сьогодні у пріоритеті серед будівельників та власників приватних будинків.

Доступна фасадна плитка з будь-якою поверхнею

Фасадна плитка широко використовується для терас та доріжок біля приватних будинків, облицювання огорож, сходів та камінів.

Доступна фасадна плитка з будь-якою поверхнею

Колекція London від українського бренду Brickstyle (Golden Tile)

 

Цікавить фасадна облицювальна плитка? 

В асортименті продукції від провідних виробників представлена керамічна фасадна плитка різних видів:

  • полімерцементна;
  • клінкерна;
  • керамічний граніт. 

Серед облицювальних матеріалів для фасадів полімерцементна плитка – це майже натуральний матеріал. 

Для виробництва цього виду облицювальної плитки використовується пісок, мушлі, цемент. Модифікація суміші за допомогою полімерів наділяє плитку термостійкістю, морозостійкістю та довговічністю.

Плитка фасадна полімер цементна має одну важливу перевагу – вона тонше та легше керамічних матеріалів. Виробники надають цьому виду облицювання фактуру будь-яких матеріалів для оздоблення і за естетичними якостями він не поступається керамічній плитці та клінкеру.

Доступна фасадна плитка з будь-якою поверхнею

Клінкерна плитка від українського бренду Brickstyle (Golden Tile) – колекція Westminster

 

Клінкер як фасадна керамічна плитка вважається найякіснішим матеріалом для облицювання фасадів та найчастіше імітує зовнішній вигляд цегляної кладки. 

Фасадна плитка під цеглу в усі часи була найпопулярнішим оздобленням для оформлення екстер’єрів будинків.

Доступна фасадна плитка з будь-якою поверхнею

Колекція Backer Street від українського бренду Brickstyle (Golden Tile)

 

Спершу технологія клінкера з'явилась у Нідерландах – маленькій країні, береги якої омиваються холодними водами Північного моря.

В умовах суворого клімату будівельні матеріали повинні бути міцними настільки, щоб протистояти пронизливим вітрам з моря та низьким температурам. 

Натуральний камінь та дерево у Голландії початку XIX сторіччя були дефіцитними матеріалами. Однак місцевість була багата на торф та родючої глини з мулу, які в якості палива забезпечували сотні цегляних заводів. 

Глина для виробництва цегли добувалась, замішувалась та формувалась вручну, а потім випалювалась у печах. Завдяки високій температурі - не менше 1400 градусів за Цельсієм, глина перетворювалась на дуже міцний матеріал, за властивостями близький до каменя. 

Виробам надавалась правильна прямокутна форма, яка була зручною для облицювання фасадів будинків, церков та громадських будівель. 

Доступна фасадна плитка з будь-якою поверхнею

Фасадна керамогранітна плитка від українського бренду Zeus Ceramica (колекція Spectrum)

 

Внаслідок була досягнутий такий ступінь міцності клінкерної цегли, що її почали застосовувати у будівництві доріг та мощення вулиць.

Сьогодні клінкерну плитку виробляють зі сланцевої глини – твердої шаруватої породи, в якій міститься карбонат кальцію та мінеральні солі. Використовується тільки натуральна сировина без полімерних домішок та штучних фарбників.

Заготовки формуються методом екструзії – видавлювання маси під тиском, що надає клінкеру мікропористу структуру. Випал здійснюється під високою температурою – близько 1300 градусів за Цельсієм.

У клінкерних виробах не накопичується волога, тому в умовах найнижчих температур вони не тріскаються. В цьому головна перевага клінкеру – високий показник зносостійкості.

Доступна фасадна плитка з будь-якою поверхнею

Керамограніт від українського бренду Zeus Ceramica (колекція Absolute)

 

Сучасна клінкерна цегла відрізняється високою міцністю, стійкістю до навантажень та впливу хімічних речовин, тривалим терміном служби та рівномірністю пофарбування. Оздоблювальний матеріал різного кольору та з будь-якою фактурою можна знайти в асортименті продукції провідних виробників - гладкий, матовий шорсткуватий, рельєфний у будь-якому форматі.

Дивно, але в наші дні виробляється клінкерна плитка ручного формування. Глиняну суміш кидають до форми з певної висоти або з силою вбивають у форму. Попередньо суміш необхідно обваляти у різнокольорову мінеральну крихті, щоб готову цеглинку було легко виймати з форми та потім транспортувати. 

Надалі здійснюється випал в умовах високої температури та клінкер ручної формовки набуває морозостійкості. Не дивлячись на високу пористість та легкість плитка є міцною та має гарні волого відштовхуючі властивості. Правильне застосування клею для кладки – залог довговічності оздоблення.

Доступна фасадна плитка з будь-якою поверхнею

Колекція Cemento від української торгівельної марки Zeus Ceramica

 

Керамогранітна плитка для фасаду будинку за технічними характеристикам не поступається клінкеру, але її відрізняє різноманітність імітацій інших оздоблювальних матеріалів. Можна отримати оздоблення під граніт, мармур, цеглу, бетон, метал або дерево, яке прослужить декілька десятиріч, візуально зовсім не змінившись.

Доступна фасадна плитка з будь-якою поверхнею

Колекція Tuluz від українського бренду Atem

 

Керамограніт виготовляється з суміші на основі білої глини, яка переплавляється в умовах високої температури. Формування заготівель під високим тиском дозволяє отримати плитку, в якій відсутня пористість. В результаті у наших руках опиняється морозостійкий матеріал з високим показником вологостійкості та зносостійкості, а також низькою електропровідністю.

Бажаєте купити фасадну облицювальну плитку для зовнішнього оздоблення фасаду?

Фасадна плитка, ціна якої вас приємно здивує, представлена в нашому магазині у широкому асортименті.