Плитка великого формату у маленькій ванній (плитка з форматом від 60*90 см та більше)

 

Керамічна плитка великих форматів – новий тренд у дизайні інтер’єрів

У чому полягає причина популярності широкоформатних плит?

1. Робота спеціалістів з плиткою великого розміру вимагає спеціальних навичок, але займає менше часу та зусиль.

2. Готова поверхня після укладки виглядає суцільною завдяки мінімальній кількості швів або їх повній відсутності. Особливо актуальним суцільне покриття є для імітацій натуральних матеріалів – мармуру, каменя з виразною текстурою, дерева, бетону та т.ін.

Керамічна плитка великих форматів виробляється за технологією, яку розробили в Італії. Сучасна інновація – надтонка плитка з товщиною від 3 до 6 мм. 

Випалені заготовки не відрізняються гладкою поверхнею, тому на заключному етапі їх піддають поліруванню. Надалі здійснюється ще один етап: укріплення керамограніту скловолокном. Для тонкої широкоформатної плитки етап кріплення скловолокна вирішує проблему недостатнього запасу міцності ультратонкої плитки.

Подібна комбінація – великий формат та невелика товщина плит, ідеальна як для спеціалістів з укладки, так і для кінцевого результату, коли укладка виглядає як сучасне полотно.

Плитка великих форматів підходить не тільки для настінного та напільного оздоблення, але й для стільниці у ванній кімнаті або кухні, облицювання каміну. 

Великоформатна плитка в інтер’єрі маленької ванної кімнати

Яка плитка належить до великого формату?

До категорії "плитка великих форматів" належать наступні розміри:

- ширина (у мм) від 600 до 1620;

- довжина (у мм) від 900 до 3240.

Одразу варто відзначити, у великому форматі споживачу пропонують керамічну плитку, для виробництва якої використовується спеціальна технологія. Правильна назва плитки з особливими технічними параметрами – керамограніт.

Перш за все, керамограніт відрізняється високою зносостійкістю, яку вимірюють за шкалою PEI – від I до V. Від класу зносостійкості залежить сфера застосування матеріалу.

Для ванної кімнати використовують керамограніт з будь-яким класом зносостійкості, починаючи з I. За умови, що у приміщені ходитимуть у м'яких капцях. 

Переваги ректифікованої плитки для ванної кімнати

Керамічна плитка великого розміру, як правило, ректифікована. Процес обрізки кромки кожної плитки має низку переваг:

По-перше, у рамках однієї колекції немає різниці у розмірах.

По-друге, укладка обрізаної плитки з мінімальним швом (1,5-2 мм) або безшовним способом дозволяє отримати суцільні поверхні, які виглядають ідеально та у світлих тонах сприяють візуальному розширенню приміщенню.

Якщо у маленькій ванній кімнаті використовується керамічна плитка середнього формату, велика кількість швів "дробить" простір, таким чином сприяючи його візуальному звуженню.

Парадокс полягає в тому, що мозаїка або плитка маленького формату також робить приміщення більш просторим. Якщо використовувати плитку маленького формату з імітацією мозаїки або мозаїку для окремої зони ванної кімнати – наприклад, душової зони, а для решти поверхонь – ректифіковану плитку великого розміру, в результаті вийде гармонійний інтер’єр з елегантним оздобленням. 

Плитка для ванної великого формату з імітацією білого мармуру, однотонного каменя або інтонованого бетону зі швами, затертими сумішшю, підібраною тон в тон, або взагалі без шва виглядатиме природно та презентабельно.

Плитка для ванної великого розміру у маленькому приміщенні привертає увагу до естетики матеріалу та дизайну будь-якої дрібниці – матеріалу та кольору фурнітури, формі раковини, ванни та унітазу, світильнику та багету для дзеркала. 

В якому випадку шви між плитками потрібні?

Геометрія приміщення ванної кімнати не завжди ідеальна. Ванна кімната буває надто вузькою, а іноді стелі надто низькі та "давлять".

Горизонтальна укладка керамічної плитки прямокутної форми з решіткою з тонких швів поглибить приміщення, а вертикальна – зробить стелю візуально вище. 

До якого стилю дизайну підходить плитка для ванної великого формату? Який декор підходить до великоформатної плитки?

Дизайнерський проект з великоформатною керамічною плиткою часто мають на увазі сучасний стиль – мінімалізм, hi-tech. Прямі лінії, пласкі фасади меблі, вільний простір та мінімум декору – основа інтер’єру, а головним виразним акцентом буде імітація на керамічній плитці білого мармуру, металу, декоративного бетону з кольоровими переходами або натурального каменя з дрібнозернистою структурою – наприклад, "сіль / перець". Елементи з металу та скла добре виглядають у поєднанні в великоформатною плиткою.

Великоформатна плитка під мармур з унікальною поверхнею білого або бежевого мармуру у поєднанні з вишуканими силуетами меблів, парними світильниками по обидва боки від дзеркала у багатому багеті – композиція у класичному стилі, до якої можна додати сантехніку білого кольору з округлими формами.

Якщо для сучасного стиля підійдуть підвісні моделі, для класичного – напільні. 

Суцільні поверхні не переривають огляд. Декоративний ефект можна створити за рахунок різниці у фактурі плитки. Варіантів типів поверхонь багато – глянсова, матова, з орнаментом або рельєфом.

Для акцентів так само підійдуть панно з морською тематикою або блоки з квітковим декором.

Для напільного покриття можна використати темнішу плитку – це практично й "заземлює" приміщення. У якості експерименту тонкий керамограніт темного кольору можна використовувати для оздоблення стелі. Оформлення нагадує нічне небо з ефектом бездонності та візуально збільшує висоту стелі.

Кольорові контрасти додають елегантної нотки до дизайну інтер’єру ванної кімнати та вказують на неокласичний або ретро стиль.

Великий формат та невелика вага надають можливість облицювати єдиним листом підвіконники, стільницю або душову зону. 

Плитка для ванної: особливості укладки

Плитка для ванної у великому форматі укладається за допомогою спеціальних рам та присосок, які полегшують облицювання поверхонь та роблять процес укладки надійнішим. В той же час ризик падіння та пошкодження плитки знижується, а це означає, що можливі збитки зводяться до мінімуму.

Основа для укладки повинна бути абсолютно рівною. Підготовка поверхні має бути ідеальною. На ній не повинно залишатися старої фарби або залишків цементного або вапняного розчину. 

Великоформатна плитка для ванної потребує якісного клею. Для укладки плитки варто вибирати склади з високим ступенем адгезії, вологостійкі та стійкі до перепаду температур. У ванній кімнаті усі ці властивості клейового складу будуть дуже доречними – тут має місце й підвищена вологість, й високі температури.

Метод простого сполучення плитки на стиках – як правило, у куті, оформлюється за допомогою затірки. Якщо необхідно, плитка підрізується до потрібного розміру. 

Різка керамічної плитки великого розміру потребує спеціальних знань, обладнання та професійного досвіду. Уникнути великої кількості обрізки допоможе точний розрахунок кількості плитки, необхідної для оздоблення приміщення. 

В магазині plitka.kiev.ua представлений широкий вибір керамічної плитки у великому форматі. Погортайте каталог у розділі Плитка, виберіть формат, який підходить, та купуйте комфортно – ми гарантуємо.