Плитка великих форматів: плюси та мінуси використання

 

Історія появи широкоформатної плитки

Прогрес у керамічній галузі рухається семимильними кроками, а казкові чоботи – це найновіші виробничі технології.

Близько 20 років тому завдяки інноваціям нарешті з'явилась великоформатна плитка. Тоді за гучною назвою приховувалась керамічна плитка, яка сьогодні належить швидше до середнього, аніж до великого формату. 

Великий формат та ректифікація йдуть пліч-о-пліч

Одразу ж загострилась проблема кривизни – велика плитка з нерівними краями після укладки виглядала незграбно наче одна з дочок злої мачухи, що напнула кришталеву туфельку Попелюшки.

Почалось повсюдне впровадження ліній, призначених для обрізки країв великоформатної плитки. Ректифікація (від англ. rectification – випрямлення) підвищила вартість матеріалу, однак ефект суцільної поверхні в інтер’єрі з мінімальним швом між плитками (усього 1,5-2 мм) з лишком виправдав витрати. 

Деякі види обробки поверхонь керамічної плитки – наприклад, полірування, завжди супроводжується ректифікацією.

Технологія цифрового друку –зміни у дизайні продукції

Роки по тому плитка великих форматів примножила власну популярність. У 2012 році до керамічної галузі адаптували технологія цифрового друку.

На ринку з'явилась широкоформатна плитка з різноманітним декором. У процесі виробництва стали доступними фотографічна достовірність зображень, глибоке промальовування деталей та багата палітра кольорів. 

Надтонка великоформатна плитка – сучасний тренд

Сьогодні керамічна плитка великого формату вийшла на новий рівень розвитку, та збільшення розмірів граней - не єдина інновація.

Довжина та ширина керамічної плитки вже вираховується метрами, а товщина, навпаки, має тенденцію до зменшення. Сьогодні стандартна товщина для тонкої плитки – 6 мм.

Інновація тягне за собою низку переваг:

P зниження ваги плитки зі збереженням інших технічних параметрів –великий формат, вологостійкість, міцність та зносостійкість;

P економія матеріалу, зменшення затрат праці під час транспортування та укладки;

P тонка плитка ідеально підходить для підлоги та стін, але може використовуватися і для оформлення інших поверхонь – камінних порталів, стільниць у ванній кімнаті або на кухні, робочих столів у кабінетах. 

Плитка широкоформатна - основні переваги використання

Міжнародна виставка Cersaie 2019, що пройшла минулої осені у Болоньї (Італія), довела – крупний формат знаходиться на піку популярності. На більшості стендів була представлена плитка великого формату з імітаціями модних фактур (мармуру або бетону) – та ще й з текстурою збільшеного масштабу або витонченим квітковим декором. 

У чому ж переваги крупного формату?

1. Укладка широкоформатної плитки на підлогу та стіни передбачає практично повну відсутність швів, що дозволяє створювати натуралістичні імітації натуральних оздоблювальних матеріалів.

Споживачів підкорює схожість з мармуровими слябами або дерев'яною дошкою з унікальною текстурою.

2. Мінімальна кількість швів або їх повна відсутність полегшує прибирання.

У медичних закладах, де до гігієни висуваються підвищені вимоги, велика плитка на підлогу та стіни не має гідної альтернативи.

3. Невеликі приміщення у сучасних квартирах (ванна кімната, кухня) візуально набувають просторості, якщо базове оздоблення – це плитка великоформатна. Мініатюрна плитка в обмеженому просторі підходить тільки для створення виразних акцентів.

Тільки слід звернути увагу на відповідність розмірів приміщення та керамічної плитки і з'ясувати, який формат вимагає мінімум різки. 

4. Широкий спектр застосування. Керамограніт або клінкер крупного формату підходять для оздоблення фасадів та прилеглих до будинку територій.

5. Великоформатна плитка – сучасний тренд. Оформлення інтер’єрів у сучасних міських стилів, яким притаманні простота форм та нейтральні базові кольори (мінімалізм, hi-tech, індустріальний) важко уявити без суцільних поверхонь під камінь, мармур або бетон. 

Плитка широкоформатна – у чому мінус?

Усі недоліки використання плитки крупного формату пов’язані з технічними нюансами:

1. Висока міцність під час падіння не рятує матеріал від можливих пошкоджень, які не підлягають відновленню.

2. Монтаж плитки вимагає досвіду професіоналу, не дивлячись на те, що спеціальні засоби відчутно полегшують робочий процес. Велика плитка на підлогу / стіни укладається за особливою технологією. 

Як класти широкоформатну плитку?

Якщо в ремонтному проекті передбачена великоформатна плитка, купити матеріал можна в нашому магазині, а для укладки краще залучити спеціалістів з досвідом роботи.

Відмінності укладки плитки крупного формату від аналогічного процесу для інших форматів:

1. Поверхня основи (підлога, стіни) не повинна мати нерівностей. Пустоти та тріщини необхідно піддати попередній обробці.

Виробники пропонують спеціальні будівельні суміші, які швидко висихають, а у процесі висихання вирівнюють поверхню без додаткового втручання.

Після ліквідації дефектів основу вкривають ґрунтовкою, завдяки якій на ньому утворюється захисна плівка – від пилу та забруднень. 

2. Для укладки ідеально підходить еластичний плитковий клей з високою адгезією та еластична затірка, яка не допускає деформації оздоблення.

Клей наносять безпосередньо на основу та на зворотній бік плитки. Важливий нюанс: на основу клейову суміш наносять зубчастим шпателем, немов розчісуючи поверхню вздовж короткого боку плитки.

3. Спеціальні засоби для перенесення з місця на місце та укладки плитки на основу – це рами та присоски, які знижують ризик ушкодження плитки під час падіння.

4. Прославлена безшовна укладка ректифікованої плитки великих форматів дає неперевершені результати. Правда, професіонали радять все ж таки залишати під час укладки великоформатної плитки мінімальний шов - 1,5-2 мм. Завдяки швам між плитками знижується напругу на покриття та можливість його деформації. 

Різка великоформатної плитки також не обходиться без спеціальних технологій, використання яких сприяє створенню неординарного оформлення:

- проста пряма різка;

- різка під кутом 45 градусів для кутових стиків;

- гідроабразивна різка для хвилеподібних та округлих форм.

Вразила широкоформатна плитка? Купити плитку великого формату за кращою ціною в Україні можна в нашому магазині.