Окремо розташовані ванни. 10 яскравих прикладів дизайну.

 

Окремо розташована ванна – привід для унікального дизайну

Від стандартів тхне нудьгою, але надати індивідуальність інтер’єру можна за допомогою різних предметів – незвичайної тумби під умивальник, кам’яної стільниці, дизайнерської колекції аксесуарів для ванної кімнати.

Окремо розташована ванна, як ніякий інший предмет інтер’єру, "звільняє руки" дизайнеру, дозволяючи відійти від стереотипів оформлення. 

Три причини купити окремо розташовану ванну

Існує декілька причин купити окремо розташовану ванну:

елегантний та респектабельний зовнішній вигляд;

великий вибір матеріалів та форм, та, відповідно, широкий діапазон цін;

окремо розташована ванна надає свободу у виборі стиля оформлення, та й взагалі, додає інтер’єру нотку свободи та особливого шику. 

Як давні римляни перетворили баню на культ?

У Давньому Римі банні процедури були обов’язковими для усіх. Тоді ще не йшлося про збереження водних ресурсів, тому кожний римлянин без збентеження використовував на добу близько тисячі літрів води!

Серед причин, які вплинули на охоплення Давнього Риму культом води, історики називають використання бані з метою лікування.

Термін "баня" походить від латинського слова "бальнеум", яке буквально перекладається як "прогнати біль". Римські терми були прообразом сучасних СПА-салонів та включали басейни з холодною та гарячою водою, окремі кімнати для прийняття ванни, парильні та приміщення для масажу. Тут люди не тільки "змивали  бруд", але й об’єднувались у групи за інтересами, спілкувались, прогулювались по атріумам (внутрішнім дворикам в античних спорудах), слухали лекції філософів. 

Після занепаду Римської цивілізації трепетне ставлення до використання води для здоров'я змінює зневага до чистоти тіла та крайня антисанітарія.

Окремо розташована ванна в епоху Ренесансу

Тільки в XIX ст., у славну епоху Ренесансу ванні кімнати отримали престижний статус, перестали вважатися підсобними приміщеннями та перемістились з підвалів ближче до віталень та спалень.

Дерев'яні бадді та бочки різних розмірів, які згодом змінили ванни з чавуну на витончених ніжках були першими окремо розташованими ваннами в історії людства – зрозуміло, після впадин на шляху гірських річок та мілководдя в озерах та річках, що протікають через рівнини! 

На Сході до чистоти тіла зобов’язували релігійні вимоги. Буддизм з повагою ставляться до води. Згідно до вірувань, чиста вода змиває з тіла не тільки бруд, але й негативну енергію – втома, поганий настрій та самопочуття.

У Японії аналог окремо розташованої ванни мав назву "фуро" та був схожий на широку бочку з дерева. Всередині розміщувалась лавка для сидіння, а під дном стояв котел для нагрівання води.

На початку XX ст. італійці брати Якуцци (Jacuzzi) винайшли ванну з гідромасажем – відому сьогодні в усьому світі під назвою джакузі (американська вимова прізвища винахідників). Сучасна гідромасажна ванна – один з варіантів окремо розташованої ванни. 

Ванна кімната, в якій можнв встановити окремо розташовану ванну

По-перше, поява ідеї купити ванну, яку можна розташувати у будь-якому місці ванної кімнати, свідчить про те, що розміри вашого сантехнічного приміщення дозволяють її втілення. Площа ванної кімнати повинна бути не менше 6 кв. м.

У маленькій ванній реалізувати цей задум практично нереально, оскільки для установки окремо розташованої ванни потрібен периметр, в якому з усіх чотирьох боків від чаші залишиться хоча б по 40-50 см вільного місця. 

Якщо під ванну відведено приміщення середнього розміру, окремо розташована ванна завдяки монолітності розширює простір, створюючи візуальний ефект більшого приміщення.

По-друге, для довільного розташування ванни виникне потреба у підведені комунікацій для подачі та відведення води до обраного місця.

Вибір окремо розташованої ванни – пункт № 1 у плануванні інтер’єру

Дизайн окремо розташованої ванни визначає стиль та зобов’язує підбирати решту деталей інтер’єру у відповідному стилі.

Однак, ванна служить не тільки для прикраси ванної кімнати, це функціональний предмет, використання якого повинно задовольняти певні потреби та бути комфортним.

Обираючи окремо розташовану ванну, необхідно враховувати ряд факторів.

1. Ванна призначена для приватного будинку або квартири у багатоповерхівці.

Для приватного будинку передбачити установку окремо розташованої ванни важливо ще на стадії будівництва, щоб заздалегідь спланувати підведення комунікацій - водопроводу та каналізації до місця установки чаші.

2. Чаші окремо розташованих ванн виготовляються з матеріалів з високою щільністю та мають досить значну вагу. Перш аніж купити ванну, важливо впевнитися, що підлога витримає велике навантаження. Особливо, якщо прийнято рішення купити ванну на ніжках – моделі, які зазвичай виготовляються з важкого чавуну.

Ідеальне напільне покриття у ванну кімнату з окремо розташованою чашею – керамогранітна плитка, яка здатна витримати велику вагу.

3. Ванна акрилова або сталева без каркасу або подіуму від випадкового поштовху можуть зміститися. Наслідки будуть катастрофічними – порушення з'єднання з каналізаційними та водопровідними трубами та виникнення протікання та/або потопу. 

Класифікація та особливості окремо розташованих ванн, представлених на сантехнічному ринку

Окремо розташовані ванни об’єднуються у типи за декількома ознаками:

- матеріал виготовлення;

- форма чаші;

- спосіб установки.

Основні матеріали, з яких виготовляють окремо розташовані ванни:

1. Ванна чугунка - надійна та міцна настільки, що прослужить декілька десятиліть. Репутація чавунних ванн на витончених класичних ніжках нараховує сторіччя. Чавун добре зберігає тепло, завдяки чому для прийняття ванни використовується менше води.

2. Ванна акрилова – легка конструкція, яка для стійкості потребує спеціального металевого каркасу. Акрил добре тримає, не сприяє розмноженню бактерій, легко ремонтується. До недоліків належить примхливість у догляді – для очищення чаші слід застосовувати тільки спеціальні хімічні засоби без абразивних речовин.

3. Ванна сталева може мати різну товщину стінок, але здебільшого також потребує укріплення – для установки знадобиться металевий каркас. Чаша зі сталі гарний провідник – швидко нагрівається та стрімко охолоджується. До недоліків належить гучний звук, який виникає під час падіння струменя на сталеве дно.

4. Ванна кварилова – матеріал виготовляється з суміші природного кварцового піску (60 %) та високоякісного сантехнічного акрилу, патентом на який володіє німецька торгівельна марка "Villeroy&Boch". Підвищена міцність, м'яка бархатна поверхня, яка зберігає тепло так само добре, як морський пісок, прогрітий під яскравим сонцем.

5. Ванна зі штучного каменя – має переваги у порівнянні з натуральним каменем. Перш за все, чаша легше, а візуально відрізнити її від виробу з натурального матеріалу неможливо. Ванни зі штучного каменя мають розкішний вигляд. 

Окремо розташовані ванни з акрилу, сталі та чавуну користуються найбільшим попитом. Рідше можна зустріти мармурову або мідну чашу та зовсім незвичайно виглядають ванни зі склад та дерева. Дешевше обійдеться оздоблення подіуму або екрану ванни під дерево, мармур або мідь.

Перераховані вище матеріали пластичні та їм надають різні форми:

- овал;

- прямокутник;

- круг;

- фігурні – неправильної геометричної форми з плавними лініями.

За способом установки, ванни розділяють на декілька видів:

- ванни на ніжках (чавунні);

- з металевим каркасом;

- вбудовані у подіум;

- вбудовані у підлогу.

В залежності від розташування окремо розташованої ванни, змішувач може бути:

- вбудований у стіну;

- напільний;

- вбудований у борт ванни. 

Яскраві ідеї оформлення ванної кімнати з окремо розташованою ванною

Окремо розташована велика ванна – тренд, який відображає дух сучасності. Одна й та сама окремо розташована чаша незалежно від матеріалу та навіть форми ніби хамелеон перетворюється у різних стилізаціях.

Присутність окремо розташованої ванни в інтер’єрі ванної кімнати – акцентний елемент, навколо якого формується решта обстановки.

1. Модерн – інтер’єр ванної кімнати містить класичні форми, не дивлячись на походження. Стиль виник на знак протесту проти розкошів та химерності класики, однак зберіг м'які лінії з перевагою природних мотивів.

Окремо розташована ванна – цариця незвичайного за стилізацією інтер’єру. Підійде чавунна ванна на витончених ніжках та пофарбованими бортами.

Камінь, мармур, дерево та їх імітації на поверхні керамічної плитки – ідеальне оздоблення для стиля. 

2. Класика – безсмертний тренд у світі дизайну. Біла ванна гарної форми "з талією" з розкішною кришталевою люстрою над нею – центр композиції. Тканий килим, крісло з вигнутими зовні ніжками, дзеркало в оточенні парних світильників у формі свічок вказують на приналежність інтер’єру до класики. 

3. Середземноморський інтер’єр – той ще модник! Окремо розташована ванна у формі човна з високою кормою ефектно виглядає на фоні кам’яної стіни з античними нішами. Елегантний інтер’єр не можна зіпсувати ані сучасною електричною сушаркою для рушників, ані ворсистим напільним килимом, ані картиною у стилі сюрреалізму. 

4. Мінімалізм з вбудованим підсвіченням, глянсовими поверхнями та пласкими меблевими фасадами ані трохи не бентежить поява окремо розташованої ванни незвичайної форми. Усе тече, усе змінюється – закон природи, який розповсюджується на дизайн інтер’єрів. 

5. Вражаючий шале не припиняє ятрити душу та захоплювати своєю первісністю. Зональне освітлення в поєднанні з виразними фактурами необробленої деревини, рельєфного каменя та білосніжною сучасною керамікою (чаші ванни та умивальника) ідеально підкреслюють особливості стиля. 

6. Античний стиль у ванній кімнаті межує з мінімалізмом… як би не арочні віконні отвори, плитка під мармур та сріблястий підсвічник. 

7. Еко стиль – еклектика, зібрана з елементів близьких по духу стилів – мінімалізм, в тому числі японський, сільський кантрі, середземноморський та скандинавський. Окремо розташована ванна з дерев'яним оздобленням екрану або подіуму, будь-яка інша модель, в тому числі з фактурою каменя у поєднання з елементами, що підкреслюють зв'язок стиля з природою, - композиція, що створює в інтер’єрі атмосферу природності та комфорту. 

8. Скандинавський інтер’єр - простір у світлих тонах, з дерев'яною підлогою та тканим килимом з орнаментом, сучасними меблями від скандинавських дизайнерів – дзеркальними шафами, візуально збільшуючи ми простір, табуретами та тумбами під умивальник. 

9. Легендарний hi-tech – це окремо розташована ванна (сталева, акрилова) з надсучасним сенсорним змішувачем з блакитним підсвіченням та контрастним оздобленням у монохромній палітрі кольорів. 

10. Прованс – французький сільський стиль, якому пасують занавіски у клітинку та напільна плитка у формі "бджолиних стільників". Скромні дерев'яні меблі зі слідами потертостей та текстильним оздобленням та класична люстра органічно поєднуються з білосніжною чашею окремо розташованої ванни.