Особливості вибору плитки для підлоги у кухню та хол

Керамічна плитка ще нещодавно асоціювалась тільки з однотонним кахлем. На сьогодні велика різноманітність видів та декору, що прикрашає поверхню керамічного оздоблення, дозволяє підібрати керамічну плитку для будь-якого приміщення та під будь-яке дизайнерське рішення.

Керамічна плитка відкрила нову еру у дизайні приміщення. Її використання значно спрощує ремонтні роботи, а новий ремонт не прийдеться проводити через короткий час, оскільки керамічне оздоблення просте в процесі догляду та довговічне.

 Особливості вибору плитки для підлоги в кухню і хол

Колекція Forest Soul від українсько-польської торгівельної марки Opoczno

 

Однак, під час вибору існують певні нюанси, а помилка призведе до проблем у процесі експлуатації. 

Особливо це важливо для проблемних приміщень – ванної кімнати, кухні та холу, де напільні та настінні оздоблювальні матеріали піддаються підвищеному навантаженню. 

Основні види керамічної плитки

Розвиток технологій виготовлення керамічної плитки не перебуває на одному місці і на сьогодні використовувати цей екологічний матеріал можна для оформлення інтер’єрів та екстер’єрів, а також зовнішніх територій.

Керамічна плитка розділяється на види за різними показниками. 

 Особливості вибору плитки для підлоги в кухню і хол

Колекція Seven Tones від української торгової марки Golden Tile

 

Плитка з білої та червоної глини – в чому різниця?

Для виготовлення оздоблювальної кераміки використовується суміш на основі води та глини – червоної або білої, в яку входить кварцовий пісок, польовий шпат та спеціальні домішки для покращення структури матеріалу.

Глина відрізняється низькою водопроникністю, пористістю та вогнестійкістю. 

Для отримання міцної кераміки з червоної глини необхідні спеціальні домішки.

З білої глини виробляється високоміцна керамічна плитка для напільного та настінного оздоблення не тільки всередині житлових приміщень, але й за їх межами. 

Балкони, тераси, громадські місця з підвищеним навантаженням, вулиці – скрізь можна використовувати високоміцний оздоблювальний матеріал з кераміки, який отримав назву – керамограніт. До експлуатаційних характеристик цього виду керамічної плитки належать висока міцність, показник водопоглинання, близький до нуля, зносостійкість та довговічність, а також в окремих випадках морозостійкість. 

 Особливості вибору плитки для підлоги в кухню і хол

Колекція Karelia English Tea від української торгівельної марки Golden Tile

 

Основні характеристики напільної керамічної плитки та їх вплив на можливість використання в різних приміщеннях

Вибираючи керамічну плитку для напільного покриття варто звернути увагу на показники, які вказують на умови експлуатації оздоблювального матеріалу.

Тип поверхні керамічної плитки:

  • матова плитка для підлоги;
  • глянсова плитка для підлоги.

 Особливості вибору плитки для підлоги в кухню і хол

Колекція Bardiglio від іспанського бренду Museum (Peronda)

 

Керамічна плитка з матовою фактурою має чудовий естетичний вигляд та має низку особливих характеристик:

  • шорстка на дотик поверхня має ефект спротиву ковзанню, тому ідеально підходить для приміщень з підвищеною вологістю та можливістю контакту з водою – ванна, кухня;
  • дрібні подряпини не можуть істотно вплинути на зовнішній вигляд оздоблення, що робить матову плитку надійним покриттям для холів та зовнішніх територій;
  • матова поверхня слабо відбиває світло, тому забруднення, розводи від води, пилу на ній менш помітні, до того ж вона легко очищується.

 Особливості вибору плитки для підлоги в кухню і хол

Колекція Sherwood Oak 4D від іспанського бренду Museum (Peronda)

 

Глянсова керамічна плитка є виразним оздобленням – презентабельним та розкішним, й у неї є низка особливостей:

  • гладка блискуча поверхня має властивості дзеркала, а це означає, що вона відбиває світло, що сприяє візуальному розширенню приміщення;
  • дрібнопориста структура керамічного глянцю не вбирає воду, а бруд не може проникнути глибоко – очищення можливе без застосування абразивних засобів;
  • декоративні властивості керамічної плитки з глянсовою фактурою знаходяться на висоті та матеріал має ефектний вигляд з ноткою розкошів.

 Особливості вибору плитки для підлоги в кухню і хол

Колекція FS Sena від іспанського бренду Peronda

 

Клас зносостійкості (визначається кількістю обертів абразивного кругу, яке може витримувати керамічна плитка без шкоди для її поверхні) вказує на припустиме навантаження на напільне покриття:

I. Підходить для приміщень, в яких використовується м'яке взуття (ванні кімнати).

II. Невелике навантаження на підлогу, використання домашнього взуття (кухня, балкон, сходи всередині будинку).

III. Середній ступінь навантаження на напільне покриття. Підходить для приміщень, до яких не можна потрапити безпосередньо з вулиці (квартири, невеликі офіси).

IV. Середній та високий трафік руху. Підходить для будь-яких приміщень – для житла, готелів, ресторанів та магазинів.

V. Високий ступінь навантаження в громадських місцях та на вулиці.

Як вибрати плитку для підлоги на кухню і в кімнату?

Колекція FS Ofelia від іспанського бренду Peronda

 

Який вид керамічної плитки вибрати для кухні або холу?

Керамограніт - безпрограшний варіант для приміщень, у яких є проблемні зони – контакт з водою та побутовою хімією, збруднення жирами, харчовими кислотами або вином, вплив абразивних речовин у вигляді піску, який переноситься у хол разом із взуттям.

Кухонна керамічна плитка для різних зон приміщень може мати різноманітні характеристики.

Плитка для підлоги в кухню повинна витримувати вагу кухонних меблів, можливе потрапляння харчових кислот, вина та жиру. Чи буде це іспанська напільна плитка для кухні або українська, у неї повинен бути високий клас зносостійкості та стійкості до утворення плям.

 Особливості вибору плитки для підлоги в кухню і хол

Колекція Cinema від українського бренду Atem

 

Плитка для фартуха повинна добре очищуватися, розводи та плями на ній не повинні бути надто помітними. Саме тому темна глянсова плитка не підійде для оздоблення робочої зони на кухні. 

Набагато краще підходить матова плитка або біла плитка для кухні з глянсовою фактурою. Вибір темної затірки за контрастом з білої плитки у цьому випадку дуже практичний, оскільки шви не будуть виглядати забрудненими. Сьогодні сантехніка для кухні представлена в широкому асортименті. Змішувач для кухонної мийки темного кольору підтримає стиль.

Плитка настінна на кухню можна вибрати будь-якою у відповідності з власними перевагами. Варто тільки звернути увагу на показник стійкості до утворення плям – шкала від 1 до 5. Чим більша цифра, тим стійкіший до утворення плям матеріал.

 Особливості вибору плитки для підлоги в кухню і хол

Колекція Brianna від української торгівельної марки Atem

 

Головний критерій вибору керамічної плитки для холу – високий клас зносостійкості, оскільки в це приміщення ми входимо у взутті, потрапляючи сюди прямо з вулиці. 

Скільки коштує керамограніт для підлоги в кухню або хол? Діапазон цін дуже широкий. Дешева плитка для кухні від українських та польських виробників сьогодні у пріоритеті та за технічними та декоративними властивостями ані трохи не поступається італійським та іспанським аналогам.

 Особливості вибору плитки для підлоги в кухню і хол

Колекція Brianna від української торгівельної марки Atem

 

Де купити керамогранітну плитку для стін у кухню та хол? Недорога плитка для кухні та холу представлена в нашому магазині в асортименті, а кваліфіковані консультації менеджерів за необхідності допоможуть зорієнтуватися у ньому.