Орнаменти та візерунки: види, історія та використання в інтер’єрі

Що таке орнамент?

Орнамент – одна з давніх мов, за допомогою якої люди висловлювали власні думки та емоції.

Людина так само потребує творчого самовираження, тому історія орнаменту ще не закінчена.

Сьогодні наукою обґрунтовані закони пропорції, симетрії, підкорення деталей малюнка загальному ансамблю, а раніше гармонійність зображення визначалась інтуїтивно – завдяки внутрішній чутливості художника.

Орнаменти та візерунки

Колекція Mindanao від іспанського бренду Almera Ceramica

 

Лінійні та геометричні комбінації (плетені візерунки, меандри, розетки), створенні дуже давно, відповідають здібностям людського мозку сприймати порядок та гармонію. Тому глядач, дивлячись на ланцюжок ліній та фігур, відчуває спокій та задоволення.

Ескіз перетворюється на орнамент, коли відповідає законам візуальної гармонії та ритму роботи людського мозку, тому не будь-який малюнок на площині можна вважати орнаментом.

Гармонійне поєднання свободи та необхідності – філософське визначення ідеалу. З точки зору художньому мистецтва, орнамент - це ідеал, зображений на площині. 

Орнамент ґрунтується на повторі та чергування його складових і знаходиться в основі декоративно-прикладного мистецтва, затребуваного у різноманітних сферах – архітектура, виробництво текстилю, посуду та керамічної плитки.

Орнаменти та візерунки

Колекція Fiorella від іспанського бренду APE Ceramica

 

Як з'явився орнамент на поверхні плитки?

Історія появи орнаменту на плитці отримала свій початок у давні часи. 

Археологи виявили найдавнішу керамічну плитку у Міжріччі Тигру та Євфрату. 

За розміром та формі перші зразки керамічної плитки нагадували мозаїку, яка на зорі нашої ери використовувалась для оздоблення храмів та палаців. На відміну від традиційної мозаїку з дрібних фрагментів, на лицьову поверхню кожної плитки наносився малюнок, який складався з візерунків різної форми. 

За товщиною плитка майже не відрізнялась від цегли. Керамічна плитка з орнаментом у тому вигляді, до якого звик сучасний споживач, з'явилась у Давньому Ірані за 500 років до нашої ери. Формат давніх зразків - 15х15 см, а товщина – 10 мм.

Орнаменти та візерунки

Колекція FS Marrakech від іспанського бренду Peronda

 

Орнамент на плитці пережив новий виток розвитку на Сході. Мусульманські закони забороняють зображення релігійних святинь, висловлюючи повагу до них за допомогою художніх символів. 

У східних країнах громадські будівлі та мечеті прикрашені керамічною мозаїкою з вражаюче складними орнаментами. 

Традиція поширилась і на інші країни Середземномор'я – Італію, знамениту своєю майолікою, Португалію – батьківщину Азулежу – кольорового глиняного кахлю квадратної форми – випаленого та глазурованого.

У німецькому місті Метлах у Середні віки було розпочато виробництво плитки невеликого формату з пофарбованих у різні кольори фарфорових мас, яке існує і сьогодні. 

Орнаменти та візерунки

Метлахська плитка в інтер’єрі

 

Плитка під орнамент проходить процес випалу (температура 1200оС) і до її властивостей належить підвищена міцність, морозостійкість та не боїться кислот. 

Технічні характеристики метлахської плитки наближені до властивостей керамограніту та дозволяють застосовувати її для оздоблення екстер’єрів та інтер’єрів. 

Сьогодні керамічна плитка з орнаментом використовується не тільки у вітальні, але і як:

Дизайн інтер’єру кухні з плиткою під орнамент виглядає по особливому, а у ванну хитромудрі візерунки додають нотку вишуканості.

Орнаменти та візерунки

Колекція Pillow Game від українсько-польської торгівельної марки Opoczno 

 

Значення простих елементів орнаменту

Орнаменти та візерунки стали невід'ємною часткою дизайнерських стилів. Разом з керамічною плиткою, текстилем, посудом та іншими аксесуарами вони живуть у наших будинках та квартирах.

Орнамент у далекому минулому завжди мав у собі символічний зміст, відображав внутрішній світ людини, його уявлення про природу життя та смерті. 

У будь-якому орнаменті відображається ритм певного часу, побутові сюжети, традиції, обряди різних епох та народів. 

Орнаменти та візерунки

Колекція Laurent від українського бренду Golden Tile

 

Орнамент в інтер’єрі створює особливий настрій та передає конкретну інформацію – так само, як картина, книга або відеоряд. 

Орнаменти складаються з простих геометричних фігур та природних елементів.

Коло втілює ідею вічності Всесвіту та людини. 

Квадрат, на відміну від кола, завжди був пов'язаний з земним началом, місцем проживання людини. У давнину Земля зображувалась у вигляді квадрату, що визначав чотири сторони світу та чотири часи року.

Давня символіка ромбу пов’язана з благополучним полювання та добробутом роду. В епоху землеробства до цих значень додалася ще й родючість. Ромб з крапкою у центрі означає засіяне поле.

Спіраль виражає ідею внутрішнього саморозвитку – це коло, яке безперервно оновлюється.

Для якого інтер’єру підійде плитка з орнаментом?

Спеціалісти впевнені: базове оздоблення інтер’єру обирає орнамент.

У витоків середземноморського стилю знаходиться антична класика з багатим досвідом використання орнаментів в архітектурі та внутрішньому оформленні. Більшість традицій успадкував італійський стиль.

Орнаменти та візерунки

Колекція Alabama від іспанського бренду APE Ceramica 

 

Східний напрям у середземноморському стилі представлений марокканськими звичаями в оздобленні інтер’єрів. 

У східній традиції часто використовується розетка – розквітла квітка, замкнута у межах кола або правильного багатокутника.

Знаменитий дамаський орнамент також прийшов зі Сходу і на сьогодні користується особливою популярністю.

Орнаменти та візерунки

Колекція Agora від іспанської торгівельної марки Geotiles (дамаський орнамент)

 

Найпопулярніший грецький орнамент названий на честь річки Меандр, яку у Давній Греції вважали символом руху людського життя. Місця, де русло річки було прямим, а її течії нічого не перешкоджало, порівнювались з життям праведної людини, у долі якої відсутні крутих поворотів.

Орнаменти та візерунки

Колекція Meander від української торгівельної марки Golden Tile

 

В Індії національним надбанням є орнамент у вигляді краплі. Пейслі – символ родючості, а індійський огірок у розрізі нагадує цей складний візерунок. Індійський візерунок є одним з розповсюджених орнаментів.

Орнаменти та візерунки

Колекція Montblanc від іспанського бренду Aparici (візерунок пейслі) 

 

У дизайнерських традиціях північних країн використовуються орнаменти етнічного походження. 

Скандинавський стиль використовує північних оленів, вовків та воронів і кельтську символіку.

У Шотландії популярний тартан або шотландська клітинка – варіанти клітинки, які раніше слугували для розрізнення родів та статусу, а сьогодні широко використовується у стилі patchwork.

Орнаменти та візерунки

Колекція Vanguard від іспанського бренду Dual Gres (орнамент шеврон)

 

Шеврон або зигзаг вважається французьким орнаментом, хоча його батьківщиною є Давня Греція. У скандинавському інтер’єрі зигзаг пофарбований у червоний колір, який є характерною рисою стилю.

Де купити плитку з орнаментом?

В нашому магазині можна придбати керамічну плитку з орнаментом та різними технічним характеристиками.