Одноважільний змішувач - як вибрати краще?

Перший прообраз сучасного змішувача створив давньогрецький винахідник Герон. Подача води здійснювалась по металевій трубі, а для її перекриття використовувався поршень.

Наприкінці XVIII ст. англієць Джозеф Барма змішувач з трьох кранів з гвинтовим механізмом, а через кілька десятиріч італійський вчений Алессандро Вольта збагатив світ технологією нанесення на металеву поверхню напилення з хрому.

Ще через одне сторіччя Вільям Томпсон винайшов конструкцію змішувача з двома вентилями та налагодив серійне виробництво власного винаходу.

Змішувач, управління яким здійснюється за допомогою одного важеля, побачив світ в середині XXсторіччя. Конструкція була розроблена американським інженером Алексом Манукяном.

На цьому еволюція змішувача не зупинилась. Наприкінці XXсторіччя у світі сантехніки відбувався сплеск технічного розвитку й з'явилися електронні та сенсорні моделі змішувачів.

Зручний в експлуатації одноважільний змішувач – це простий пристрій з досить тривалим терміном експлуатації та привабливим зовнішнім виглядом. Він швидко став популярним в усьому світі й до сьогодні вважається найоптимальнішою конструкцією.

Одноважільний змішувач Gessi Rettangolo

Який змішувач кращий одноважільний або вентильний?

Одноважільний змішувач змінив звичний вентильний, який не витримав конкуренції. Щоб налаштувати подачу води необхідної температури, користувач повинен підкрутити обидва крани до потрібного положення. А запірна манжета зі щільної гуми або силікону періодично потребуватиме заміни.

До речі, змішувач одно вентильний або одноважільний – не одне й те саме. Одновентильний змішувач правильніше називати краном для подавання або холодної, або гарячої води.

Одновентильний кран для бані

Як працює одноважільний змішувач?

Подача води потрібної температури регулюється легкими рухами руки. У складі конструкції відсутні металеві деталі, між якими відбувається тертя.

Чи потрібен фільтр для захисту змішувача?

Єдиний витратний матеріал, якому може знадобитися заміна – це картридж або кульовий механізм (в залежності від конструкції одноважільного змішувача). Він може зламатися після потрапляння сторонніх домішок або іржі.

Деякі виробники додають до комплекту патрубок, встановлений перед змішувачем, вбудованим фільтром грубого очищення води. Якщо до комплекту не входить фільтр, потрібно встановити його додатково.

Якими бувають змішувачі? Побудова одноважільних змішувачів

На сучасному ринку (Україна) поширені моделі двох конструкцій.

Кульовий змішувач – його головною деталлю є металева куля, розміщена в корпусі крану. Простір всередині кулі – це змішувальна камера. Отвори в кулі розташовані таким чином, що в одне надходить холодна вода, в друге – гаряча, а через третє подача надається до гусака.

Інший тип – змішувач з керамічним картриджем, який складається з двох пластин. На нижній розташовані три отвори, а от вода змішується у верхній частині картриджу.

Схема одноважільного змішувача

Одноважільний змішувач туго відкривається? Одноважільний змішувач не закриває воду. Погана якість водопровідної води призвела до забруднення поверхонь, між якими відбувається тертя.

Керамічний картридж не накопичує вапняного нальоту, тому що пластини щільно прилягають одна до одної. Проблеми виникають, коли до картриджу потрапляють великі частки (пісок, іржа). Пошкодження на керамічній поверхні картриджу спричиняє його заміну.

Кульовому змішувачу пісок не нашкодить, але від вапна металеву кулю доведеться час від часу очищувати – у гарячому розчині лимонної кислоти.

Одноважільний змішувач погано змішує воду? У цьому випадку причина криється в неоднаковому напорі холодної та гарячої води, падінні тиску води у водопроводі.

Класифікація змішувачів за призначенням або типом встановлення має свої особливості.

Змішувач для кухні одноважільний монтується на мойку або раковину, може мати різний тип (поворотний та стаціонарний), форму та довжину виливу.

 Одноважільний змішувач для кухні Axor Uno2

Змішувач для ванни одноважільний використовується для подачі води безпосередньо до ванни. Вбудований одноважільний змішувач в борт ванни. Така конструкція набула особливої популярності.

Придбати одноважільний змішувач з душем в комплекті або без нього – питання функціональності.

Якщо поруч з ванною є раковина, з метою економії простору та ресурсів можна встановити компактний варіант – змішувач для ванни одноважільний з довгим виливом. Завдяки довгому гусаку один змішувач може використовуватись для подачі води і на раковину, і на ванну.

 Одноважільний змішувач для ванни з душем Grohe Start Edge

Змішувач одноважільний для раковини здебільшого буває вертикального типу та встановлюється на раковину. Змішувач одноважільний для умивальника може мати будь-яку форму та довжину виливу в залежності від розмірів умивальнику.

Одноважільний змішувач для раковини AM.PM Spirit

З чого виробляють крани для раковини? Якісний змішувач здебільшого виробляється з латуні (сплав цинку з міддю). Матеріалом для змішувача може бути бронза.

Одноважільний змішувач для біде відрізняється тим, що його вилив обладнаний спеціальний аератором. До комплекту може входити гігієнічний душ або вилив, що виконує функцію спринцювання.

 Одноважільний змішувач для біде AM.PM Bliss L

Підводимо підсумок: як вибрати якісний одноважільний змішувач та де його купити?

Якому виробнику можна довіряти?

AM.PM – німецька торгівельна марка, під якою випускаються змішувачі з ексклюзивним керамічний картриджем SoftMotion.

Axor – ще один надійний німецький бренд. У виробництві змішувачі використовуються інноваційні технології CoolStart для економії води та QuickClean для видалення вапняного нальоту.

Технології, що використовуються в польських змішувачах Cersanitзначно скорочують використання води та енергії.

Cisal– італійський бренд, під яким представлені високоякісні змішувачі як з незвичайним дизайном, так і звичні моделі.

Damixa – торгівельна марка з Данії, яка майже сторіччя виробляє високоякісну та стильну сантехніку.

Змішувачі від італійського бренду Devit відрізняються високою якістю та витонченими формами.

Польська ТМ Ferro випускає змішувачі високої якості, з сучасним дизайном та гарантією 5 років.

Італійські змішувачі Gaia – це витончені дизайнерські рішення та матеріали високої якості.

Оригінальні природні форми італійської сантехніки від компанії Gessi доповнені високою якістю продукції.

Німецька якість змішувачів від ТМ Grohe підтверджена часом.