Нейтральні інтер’єри: данина часу або дефіцит творчості?

 

ЗМІСТ:

1. Як оформити унікальний інтер’єр?

1.1. Чи відповідає приміщення дизайну на фотографії?

1.2. Розглядаємо фотографії готових інтер’єрів правильно

2. Як створити унікальний інтер’єр самостійно та без надмірних трат?

3. Вибираємо плитку для базового оздоблення

 

1. Як оформити унікальний інтер’єр?

Ви зустрічали інтер’єри, позбавлені індивідуальності? Відмінною рисою непримітних інтер’єрів вражаються нейтральні кольори, відсутність різноманітності текстур та форм предметів меблів та/або сантехніки.

Втім, у прагнення створювати унікальні інтер’єри на практиці виявляється зворотний бік – висока ціна на послуги дизайнера, дизайнерські меблі, преміальні оздоблювальні матеріали та текстиль.

Іншого роду проблемою вважаються дизайнерські штампи, які кочують з інтер’єру в інтер’єр. Велика кількість фотографій із готовими інтер’єрами дозволяють вибрати ідею та вподобані прийоми оформлення, модні меблі та деталі декору. 

Але… Комбінація з модних прийомів та трендових предметів інтер’єру завжди виглядатиме як скопійована, а не унікальна композиція.

Буквальне повторення фрагментів з фотографій готових інтер’єрів, як під впливом злих чар, одразу ж блякне й втрачає будь-яку привабливість.

Картинка матиме реальні обриси, однак «пересаджена на інший ґрунт» виглядає безглуздо. Уникнути розчарування допоможе аналіз вибраного інтер’єру до реалізації дизайну у власному приміщенні. 

1.1. Чи відповідає приміщення дизайну на фотографії?

Сподобався інтер’єр, оформлений у темних тонах? Якщо в кімнаті висока стеля, великі вікна й приміщення знаходиться на сонячному боці, швидше за все втілення ідею виявиться вдалим.

Значення має не тільки розмір приміщення, але й пропорції (співвідношення сторін). Яку просту геометричну фігуру нагадує приміщення за формою? Квадрат чи прямокутник? А можливо, планування надто складне і більше схоже на лабіринт з перегородок?

Останнім часом великої популярності набули ніші в стінах, які заміняють стелажі та настінні шафи. Визначтеся, чи можлива реалізації ідеї в вашому приміщенні. 

Ніші від підлоги до стелі чудово виглядають на великих поверхнях. Щоб виділити в інтер’єрі невеликі ніші виникне потреба в окантовці світлим оздобленням та/або підсвіченні.

Великі меблі ефектно виглядають за рахунок вільного простору на підлозі, яке залишається відкритим. Це працює закон контрастів, який грає ключову роль у дизайні інтер’єрів.

В невеликому приміщенні можна дозволити собі масивні предмети меблів, однак, не більше одного-двох. До того ж, різного типу – наприклад, диван та крісло. 

1.2. Розглядаємо фотографії готових інтер’єрів правильно

Як правильно роздивлятися фотографії готових інтер’єрів? Що брати на замітку, а на що не звертати жодної уваги?

Дивлячись на фотографію готового інтер’єру, уявіть приміщенні без декору. Вази, статуетки, картини та фотографії на стінах, декоративні подушки та інший текстиль обов’язково відображає стиль, але відволікають від головного – геометрії простору, кольорових поєднань, форми та ліній фасадів меблів, а також типу та текстури оздоблювальних матеріалів.

Дизайнери одноголосно стверджують, що саме комбінація кольорового рішення, виразних текстур та форм складає основу будь-якого інтер’єру. Якщо оформлення виглядає ефектно на даному етапі, розставити предмети декору та підібрати текстиль ніколи не пізно. 

2. Як створити унікальний інтер’єр самостійно та без надмірних трат?

Складний процес – це завжди правильна послідовність кроків, які приводять до результату.

По-перше, для оформлення стильного інтер’єру потрібно бути в темі. Дизайн інтер’єрів – це ремесло з власним зведенням базових правил та прийомів.

Коли в дизайнера у процесі роботи із конкретним приміщенням виникають труднощі, в хід йдуть «канонічні» прийоми їх подолання.

В приміщення надто висока стеля? Темні глибокі кольори приховують зайві сантиметри. Якщо вибрати для стелі темніший відтінок та/або додати орнамент, продовжуючи оформлення для верхньої частини стін за периметром, стелі можна «опустити», а інтер’єру надати яскравий акцент. 

Компенсувати високу стелю можна завдяки масивній люстрі, яка помітно звисає над столом, або просто довгому світильнику. Зайва висота приховується, а інтер’єр набуває особливого шарму.

Кришталеві люстри із підсвіченням знову входять у моду, оскільки дозволяють надавати приміщенням з високими стелями елегантну класичну нотку. 

Що робити, якщо стеля, навпаки, надто низька?

Біла стеля – традиція, яка виникла не на пустому місці. У поєднанні зі світлим оздобленням для стін стелі в приміщенні виглядатиму більш високими, а сама кімната – просторішою.

Ще один прийом, особливо актуальний для інтер’єрів ванної кімнати, полягає в горизонтальному поділі настінного покриття на два кольорових рішення. При цьому нижня частина стіни разом із підлогою буде темнішою, а верхня – світлішою. Чим нижче розташована «waterline», тим вище «піднімаються» стелі. 

По-друге, жорстка прив’язка до стилю тільки шкодить. Творчий підхід виправдовує себе завжди. Елементи класичного оформлення часто перетворюються на «родзинку» сучасного інтер’єру, а предмети та оздоблення у сучасному стилі надають класичному оформленню легкість сприйняття.

Вдале поєднання кольорового рішення, форми та розстановки меблів та сантехніки, ефектних текстур у настінному та напільному оздобленні – база, на якій тримається унікальний інтер’єр.

Здебільшого оформлення вважається нейтральним з причини кольорового рішення. До нейтральних тонів традиційно належить чорно-біла палітра із градацією сірого кольору та відтінки коричневого.

Нейтральний фон в інтер’єрі надає можливість змінювати наповнення – декоративні предмети, текстиль за бажанням. 

3. Вибираємо плитку для базового оздоблення

Різноманітний дизайн сучасної керамічної плитки робить оздоблювальний матеріал привабливим для споживачів.

Деякі комбінації текстур та декоративних елементів увійшли до «канону» дизайну інтер’єрів.

- плитка під дерево + плитка під мармур

Поєднання текстур, яке ніколи не виходить з моди й чудово виглядає у будь-якому інтер’єрі – класичному, етнічному або сучасному.

Наприклад, у скандинавському інтер’єрі «загострити» сприйняття допоможуть предмети з грубо обробленої деревини або плитки з імітацією зістареної дошки. Ідея запозичена в японського мінімалізму.

Напільний керамограніт Almera Ceramica Kalmar у форматі 1200×230×8 мм – це імітація збитих дощок із стертими ділянками, слідами розпилу та тріщинами. Необроблена деревина в інтер’єрі додають природну нотку. 

Універсальний (напільний та настінний) керамограніт Almera Ceramica Luxent, представлений у форматі 900×150×8 мм, - це широка лінійка із імітацією зістареної дерев’яної дошки. Ілюзія справжнього дерев’яної підлоги доступна у декількох природних кольорах – відтінки коричневого та сірого кольору. 

- плитка під бетон + плитка під дерево

В цій парі «першу скрипку» грає грубий будівельний бетон, який у фантазіях дизайнерів керамічної плитки дуже часто виглядає як вишукана штукатурка або натуральний камінь.

У класичному інтер’єрі бетон підкреслює вишуканість деталей та елементів декору.

Настінна плитка Almera Ceramica Brienz у форматі 1000×333×7 мм – це імітація бетонних поверхонь зі слідами, що залишив час. Оздоблення гармонійно поєднується із плиткою під дерево, а також геометричним орнаментом.

Товари в колекції Brienz