Декілька способів зробити ванну більшою

 

Візуальні прийоми впливу на сприйняття приміщення

Розширити приміщення за допомогою оптичних ілюзій – найперше, що спадає на думку досвідченому дизайнеру у маленькій ванній кімнаті.

Найпопулярніші інструменти візуального змінення простору - колір, елементи інтер’єру, тип освітлення та врахування напрямку світлового потоку.

В наробітку дизайнерів є секрети, які дозволяють вплину на геометрію приміщення - поглибити, звузити, розширити, "підняти" або "опустити" стелю, вирівняти стіни або надати приміщенню дещо іншу форму. 

Абсолютний порядок та ергономіка простору

Економія місця – важливий момент в оформленні невеликих приміщень. Мінімалізм як стиль дизайну ідеально підходить для маленької ванної кімнати. Порядок на полицях, тумбі або стільниці, бортах ванни або раковини створює ефект розширеного простору в інтер’єрі.

Предмети інтер’єру не повинні бути громіздкими. Наприклад, система зберігання у вигляді сходів зі сходинками-полицями, підібрана у тон – кольором стіни, в умовах абсолютного порядку та гарного освітлення виглядатиме дуже лаконічно. 

Варто періодично проводити ревізію – не потрібні флакони та баночки варто своєчасно викидати, щоб не створювати захаращення, яке "з'їдає" вільний простір.

Ергономіка простору – наука про порядок та зручність. В результаті її розвитку з'явились підвісні унітази та біде, кутові моделі сантехніки (унітаз, раковина, ванна), які створені спеціально для маленької ванної кімнати.

До прийомів ергономіки належить і використання прозорої шторки для ванни, яка завдяки саме прозорості відкриє огляд, а приміщення виглядатиме просторішим. 

Складні шторки-перегородки зі скла можна підібрати для будь-якої ванни. Окрім ефекту розширення простору, скляна перегородка виглядає по сучасному та підтримує мінімалізм в оформленні.

Прозорі скляні предмети – аксесуари для ванної кімнати, меблі для ванної зі скляними дверцятами, полиці над умивальником, власним блиском сприяють розширенню приміщення. 

Підлога у маленькій ванній кімнаті – недоторкана територія

Керамічна плитка для ванної за кольором повинна бути темнішою, аніж оздоблення стін. У маленькій ванній кімнаті надто темний колір напільного покриття сприятиме звуженню простору. Колір плитки лише на тон темніше, аніж оздоблення для стін, є оптимальним.

Дизайнери дають важливу пораду: у приміщенні з обмеженою площею не варто заставляти підлогу. Ідеально підійде підвісна сантехніка та меблі для ванної, підвісні аксесуари – аж до щітки для унітазу. Усе перенести на стіни – це відволіче увагу від розмірів приміщення. 

Ніяких напільних корзин для білизни – краще використовувати полиці або ящики у підвісних тумбі або пеналі.

Меблі для ванної, що підвішені у повітрі, візуально робить приміщення ширше та просторіше.

Зміна параметрів простору за допомогою кольору та освітлення

Білий колір + гарне освітлення – формула розширення простору у дизайні інтер’єрів.

Не можна забувати, що сприйняття кольорового спектру безпосередньо пов’язано зі здатністю поглинати світло. Білий колір відображає світло на 100 %. Що станеться, якщо відображати нічого? Погане освітлення позбавляє білий колір усіх його переваг – у тусклому світлі білі поверхні виглядатимуть сіруватими.

Природне світло, що потрапляє через вікна, є ідеальним варіантом, але у багатоповерхових будинках такий спосіб освітлення зустрічаються зрідка. На допомогу приходить штучне освітлення – лампи з м'яким світлом. 

Для приміщення з обмеженою площею для базового оздоблення використовуються прохолодні тони – сизі (сіро-блакитні), перламутрові та приглушені зелені та рожеві відтінки.

Проте, для візуальної ілюзії не достатньо тільки кольору. Якщо меблі для ванної підібрати у тон з оздобленням стін, приміщення виглядатиме просторішим. Секрет у тому, що фасади менше виділятимуться на загальному тлі. Візуальна хитрість: простір, який займають меблі для ванної, здається вільним.

Вплив на розміри приміщення формату, фактури та декор керамічної плитки

Формат

Керамічна плитка для ванної, один з параметрів якої – формат, впливає на простір формою модулів та напрямком укладки.

Прямокутна форма плитки в залежності від способу укладки впливає на візуальне сприйняття простору.

Якщо укладати плитку прямокутної форми вертикально, орієнтуючись по довгій стороні, стелі здаватимуться вищими.

Під час укладки прямокутної плитки за горизонталлю стіни подовжуються та приміщення здається глибшим. 

Велика плитка всупереч стереотипам візуально розширює приміщення. Ректифікація (обрізка кромки плитки) дозволяє укладати плитку з мінімальним швом (1,5-2 мм) або безшовним способом. Мінімум швів та візуально суцільні поверхні попереджують звуження простору графічною сіткою з великої кількості швів після укладки плитки невеликого формату. 

Як не дивно, дуже маленький формат – наприклад, мозаїки, також сприяє розширенню простору, а її глянець та переливи посилюють ефект. 

Фактура

Іншим параметром керамічної плитки є фактура або тип поверхні. Напільна плитка для ванної кімнати з матовою поверхнею попередить небажане ковзання після потрапляння води на підлогу.

Глянсова плитка для настінного оздоблення у поєднанні з великим дзеркалом або дзеркальною настінною шафою, розташованими над умивальником, - ефективний інструмент для корекції візуального сприйняття приміщення. 

Відображення блиску глянсової плитки у дзеркалах сприяє розширенню простору – правило, яке разом з використанням світлих тонів, є універсальним для будь-якого маленького приміщення.

Смуги, орнаменти, візерунки

Великі візерунки або геометричні орнаменти привертають увагу та погляд й відволікають від недоліків приміщення. Вибирайте плитку з крупним геометричним орнаментом або квітковим візерунком та оформлюйте акцентну стіну. Для решти стін підійде оздоблення, підібране під вибраний стиль, але у світлих тонах. 

Горизонтальні та вертикальні смуги в оздобленні стін впливають на розміри приміщення так само як прямокутна плитка для ванної. Горизонтальні шеврони, хвилясті лінії візуально поглиблює приміщення, а вертикальні роблять стелю вище.

Освітлення як інструмент розширення простору

Вбудоване стельове освітлення сприяє візуальному розширенню приміщенню. Якщо локально розміщенні освітлювальні прилади тільки окремі зони, стельове освітлення з декількох вбудованих світильників охоплює приміщення.

Чим більше використовується вбудованих у стелю джерел світла, тим вищим здається приміщення. 

Глянсова плитка для ванної особливо сприятливо впливає на спрямоване світло.

Для освітлення стін та нижньої частини ванної кімнати підійдуть невеликі настінні світильники та багаторівневе підсвічення. У маленькому приміщенні варто забути про громіздкі люстри та великі плафони світильників. Мінімалізм у дизайні освітлювальних приладів – оптимальний вибір. 

Яскраві аксесуари та двері у ванну кімнату

Яскраві аксесуари та банні предмети "обтяжують" простір. Прості, але фактурні матеріали та текстиль – девіз оформлення маленької ванної кімнати. 

Ванна кімната – це інтимний простір, тому відмовитися від дверей практично неможливо. Над будь-яким отвором для дверей залишається простір, який можна переобладнати під полиці для зберігання.

У каталозі магазину plitka.kiev.ua у широкому асортименті представлена керамічна плитка, сантехніка та меблі для ванної кімнати.