Напільна плитка під дерево: різноманітність текстур та варіанти дизайну

 

ЗМІСТ:

1. Особливості текстури дерева різних порід

2. Напільне оздоблення із текстурою дерева

3. Напільна плитка під дерево: варіанти дизайну

3.1. Плитка під дерево – із чим поєднати на підлозі?

3.2. Плитка під дерево: стилі дизайну

 

1. Особливості текстури дерева різних порід

Природна краса текстури натуральної деревини багатоманітна. В кожної породи дерева власний колір та малюнок, який залежить від побудови волокон, характеру річних кілець та наявності серцевинних промінів.

Велике значення для текстури дерева має пігмент, який надає кольору, а також різниця у кольорі в ранньої та пізньої деревини.

Річні кільця мають різну ширину. Особливо яскраві річні кільця в каштана, білої акації та тополя.

В побудові деревини розглядають три головних розрізи стовбура - поперечний, радіальний та тангенціальний.

На поперечному розрізі стовбура розрізняються світлі, блискучі, спрямовані від серцевини до кори лінії — серцевинні проміні. В одних порід вони яскраві (дуб, бук), в інших – ледве помітні (сосна, липа).

На радіальному розрізі серцевинні проміні виглядають як стрічки різної довжини, а на тангенціальному - вузьких коротких рисочок. 

На фото: керамограніт під дерево ABK Ceramica Eco Chic

Різні породи дерева відрізняються за кольором деревини. Наприклад, в деревини липи, сосни, берези, клена, осики світлі тони, в дуба та ясеня - бура, в грецького горіха та тику - коричнева.

Теплі відтінки деревини у природі зустрічаються набагато частіше - охристі, коричневі, червоно-коричневі, жовті, оранжеві, а холодні - зелені, сині, фіолетові – досить рідкісні. Наприклад, в груші деревина має рожевий колір, а в текстурі практично відсутній малюнок.

На пофарбування деревини впливають світло та повітря, тому з часом колір стане темнішим.

Останньою властивістю натурального дерева є властивість деревини відображати світловий потік. В різних порід блиск під променями сонця неоднаковий.

Матовим блиском відрізняються тополь, липа, осика, тик, шовковистим - верба, в’яз, ясень, черемшина; золотистим - черешня; сріблястим - сибірський кедр; муаровим (накладання малюнка) - береза, сірий клен, лавр. 

На фото: керамограніт під дерево Alaplana Vilema

2. Напільне оздоблення із текстурою дерева

Багато в кого в наш час бюджет не потягне придбання напільного покриття з натуральної деревини. До того ж у сантехнічних приміщеннях із підвищеною вологістю та постійним перепадом температур дерево вимагатиме додаткової обробки спеціальними вологостійкими складами, але однаково прослужить недовго.

Виробники керамічної плитки поспішили зайняти нішу на ринку та розпочали виробництво колекцій із натуралістичними імітаціями текстур деревини різних порід.

Окрім кольору та малюнку на поверхні плитки часто наявний рельєф, що повторює тактильні особливості натурального дерева.

Формат плитки під дерево відрізняється різноманітністю, але найчастіше повторює традиційні розміри напільного оздоблення з дерева – паркету, паркетної дошки та ламінату. 

На фото: керамограніт Almera Ceramica Alven

Для виробництва напільного покриття з імітацією текстури дерева використовується технологія, яка передбачає більш високі показники тиску при пресуванні та температури випалу. В результаті з конвеєра сходить міцна керамічна плитка, яка отримала назву керамограніт, із вологостійкістю, що не перевищує 0,5 %.

Таке оздоблення підходить для зовнішнього застосування. Балкони, веранди, тераси та алеї – плитка під дерево підходить для будь-якої, прилеглої до будинку території.

Плитка під дерево розрізняється за типом поверхні.

Матова плитка ідеально підходить для «мокрих» зон, тому що матова поверхня завдяки природній шорсткості не ковзає.

Наполовину полірована плитка (lappato – в пер. з італ. «притертий») вважається не тільки вдалим варіантом для ванної кімнати, кухні або холу, але й ефектно виглядає в інтер’єрі.

Полірована плитка може бути небезпечною, оскільки у «мокрих» зонах ковзатиме. Якщо дизайнерський задум все ж таки передбачає саме таке оздоблення, потрібно придбати спеціальні килими для ванної кімнати, які попереджають ковзання.

Сатинована плитка із шовковистим блиском та переливами - найбільш схожий на натуральну деревину варіант фактури. 

На фото: керамограніт Cersanit Chesterwood

3. Напільна плитка під дерево: варіанти дизайну

У ванних кімнатах з невеликою площею плитка під дерево у світлих тонах сприятиме візуальному розширенню приміщення.

У просторих ванних кімнатах плитка темнішого натурального кольору з імітацією дерева облагородить приміщення й приховуватиме «зайві» метри.

У ванній кімнаті текстурою дерева можна прикрасити не тільки підлогу, але й екран або подіум для ванни. 

Ефектно виглядатиме комбінація світлих та темних відтінків. У темніших тонах варто оформити зону душової кабіни або, якщо вона не передбачена, зону, в якій розташовано унітаз та біде.

Дерево на підлозі гармонійно поєднується із різною настінною плиткою: однотонною, з імітацією мармуру, натурального каменя, бетону.

Із металом в дерева складні стосунки. Меблевих каркасів та змішувачів з металу, мабуть, буде достатньо.

3.1. Плитка під дерево – із чим поєднати на підлозі?

Які комбінації напільної плитки ефектно виглядатимуть у ванній кімнаті?

Плитка під дерево + шестикутна плитка

Напільна плитка під дерево у поєднанні із однотонною плиткою шестигранної форми. Оформлення подіуму або екрану ванни плиткою у формі шестикутника із переходом на напільне покриття з плитки з імітацією дерева.

У кухні шестигранною плиткою можна оформити підлогу у робочій зоні, а решту напільного покриття складатиме плитка під дерево. 

Плитка під дерево + плитка під мармур / натуральний камінь

Дві монументальні фактури чудово виглядають разом. Варіантів поєднання безмежна кількість.

Керамічний килим із каймою з плитки під мармур, всередині якої укладка з плитки під дерево.

Дві укладки з різними імітаціями можна розташувати поруч, поділяючи приміщення на дві зони. 

Плитка під дерево + плитка 3D або з геометричним візерунком

У дизайні ефектно поєднуються контрастні елементи. М’які нерівні лінії у текстурному малюнку добре виглядає у комбінації із чіткими лініями геометричного орнаменту. Використовувати контрастну пару можна для зонування. 

Плитка під дерево різних кольорів та форматів

Виробники пропонують широкий вибір плитки під дерево різної форми та кольору, які добре поєднуються між собою у напільному покритті. Різниця в геометрії та кольорах додає інтер’єру динаміки та індивідуальних рис. 

Плитка під дерево: експерименти з укладкою

Укладка в розбіжку, «ялинкою», діагональна – кожний з цих способів укладки приведе до різних візуальних ефектів. 

3.2. Плитка під дерево: стилі дизайну

Інтер’єри, оформлені у стилях класицизм та мінімалізм, пропонують використання обробленої та лакованої деревини.

Для скандинавського стиля традиційно використовується деревина у світлих тонах. Вибілена дерев’яна дошка сірого кольору в інтер’єрі підкреслює приналежність до стиля. 

Рустик та шале надають перевагу грубуватій дошці із шорсткістю, тріщинами та слідами розпилу. 

Кантрі та індустріальний обирають стару деревину, яка вже використовувались, зі слідами старої фарби та отворами від гвіздків. 

В нашому магазині plitka.kiev.ua в широкому асортименті запропонована плитка під дерево із будь-яким дизайном поверхні. На час свят ми започаткували одразу дві АКЦІЇ. Новорічні знижки на сантехніку дійсні до 12 січня, а різдвяний розпродаж сантехніки та плитки продовжиться до 30 січня 2022 року.

Товари в колекції Vilema